Menu

Zes manieren om het compleet te verknallen met metaprogramma’s

Veel mensen zijn al aardig goed in het slopen van hun relaties, het verklungelen van hun communicatie en het vermorzelen van hun zelfbeeld. Maar het kan altijd beter. Laten we eens kijken of we in dit populaire 'verknallingsproces' wat meer structuur kunnen aanbrengen. 


Verschillende mensen hebben verschillende mindsets (verschillende metaprogramma's en waarden). En daar ligt een uitgelezen kans voor verdere verkloting. Veel mensen vinden hun eigen manier van denken prima, maar elke andere manier van denken is raar, fout, onverantwoord, immoreel, noem maar op. Daar kun je nog veel meer mee!


Kijk om je heen en je ziet irritatie, onbegrip, frustratie en conflicten. Hoe krijgen ze dat allemaal voor elkaar? Hoe slagen mensen er in om al die problemen te veroorzaken? We gaan kijken naar zes effectieve en beproefde manieren om jezelf dol te draaien - en vaak jouw omgeving erbij - met behulp van denkstijlen. Hier volgen zes in de praktijk bewezen methodieken, evidence based (op basis van mijn eigen evidence), om jezelf gek te maken met metaprogramma's.


Wat zijn metaprogramma's?
Metaprogramma's zijn elementen van je denkstijl, zaken als ‘naartoe’ (focus op doelen) versus ‘weg van’ (focus op problemen). Je denkstijl is een combinatie van metaprogramma's en waarden: elementen die allemaal op elkaar inwerken. Je metaprogramma's bepalen wat je doet en hoe je je ergens bij voelt.VERKNALLINGSMETHODE #1


Wees ervan overtuigd dat mensen met een andere denkstijl stom zijn.
Laten we beginnen met een van de meest effectieve manieren om gefrustreerd te raken: geloof dat jouw eigen denkstijl de allerbeste stijl ter wereld is. Om niet te zeggen de enige verantwoorde stijl. Veel mensen lukt dat prima. Stel dat jij bijvoorbeeld toekomstgericht denkt en van opties houdt (zeg maar: jij houdt van veel nieuwe mogelijkheden). Je zou dan iedereen die zich op het verleden richt en van procedures houdt (zeg maar: stappenplannen), gewoon een ‘beschimmelde bonenteller’ kunnen noemen. Dit is een geweldige techniek, want het garandeert dat je overal beschimmelde bonentellers tegenkomt en bovendien: als er iets is wat jij niet bent, dan is het dat. Zo zorg je voor een warm en weldadig superioriteitsgevoel bij jezelf. Maar er is meer. Mocht je toevallig een populistisch politicus zijn, dan is deze strategie minimaal 3 zetels waard.

Ben jij een praktische denker? Vraag jij je vaak af: Wat gaan we hiermee doen? Hoe kunnen we dit gebruiken? En werk je, of beter nog, woon je samen met iemand die meer theoretisch denkt, die zich steeds afvraagt: Wat is hier de essentie? Let dan op! Je zou in de verleiding kunnen komen om die ander te waarderen vanwege die andere denkstijl. Je zou zelfs in de verleiding kunnen komen om dat verfrissend te vinden. Niet doen! Noem ze ‘cerebraal’ of ‘wereldvreemd’ of ‘pedant’. Het vinden van afkeurende  labels voor denkstijlen die afwijken van de jouwe, is een geweldige relatie-destroyer! 


Principe: Mijn metaprogramma's zijn de enige logische, gezonde, verantwoorde metaprogramma's.


VERKNALLINGSMETHODE #2


Zoek proactief en gedetailleerd
naar wat er niet deugt.
Hier zet je het metaprogramma ‘mismatching’ in. Dat betekent dat je je concentreert op wat er slecht of fout is aan iets. Of beter nog: aan iemand. De tegenhanger is ‘matching’: zoeken naar wat er klopt en wat er goed is. Maar voor deze techniek moet je matching juist vermijden.

Als je proactief mismatcht, betekent dat, dat je focust op wat er niet deugt, zonder er al te veel over na te denken. Je doet het gewoon. Hup! geen gezeur, geen gepieker, gewoon meteen even kijken wat er fout is en dat dan luidkeels uiten. En als je ook nog goed op de details let, dan heb je een prachtig arsenaal aan dingen waar je fouten in kunt vinden. Overal om je heen, ga je dingen opmerken die slecht of onjuist zijn, of gewoon belachelijk.


Van deze verknallingstechniek zijn er twee varianten: toepassen op jezelf of toepassen op anderen. Het hangt er van af wat je wilt bereiken. Wil je voor jezelf een serieuze depressie ontwikkelen? Of wil je juist anderen irriteren en agressie of wanhoop bij hen oproepen? In het eerste geval mismatch je alles van jezelf zo proactief en zo gedetailleerd mogelijk. Vooral als je een emotioneel iemand bent, is dit een perfecte techniek om jezelf wanhopig te maken. In het tweede geval mismatch je anderen en geef je daar uitgebreid en langdurig uiting aan. Als zij zeggen (of schreeuwen) dat zij daar niet van gediend zijn, ga dan gewoon door. Want dat is een teken dat jij gelijk hebt. Succes gegarandeerd.


Principe: Gebruik de metaprogramma's ‘mismatching’, ‘proactief’ en ‘specifiek’ in combinatie met elkaar.
VERKNALLINGSMETHODE #3


Als het niet werkt, doe het dan

harder, vaker of langer.
Je denkstijl is geweldig voor sommige dingen en niet zo goed voor andere dingen. Jouw natuurlijke manier van denken is misschien geweldig voor het ontwerpen van gebouwen, maar niet om met kinderen te spelen. Daarom zijn sommige mensen flexibel in hun denken, maar daar heb je niets aan, als het om verknalling gaat.


Dus hier is nog een prachtige frustratie-booster: als jouw denkstijl in een bepaalde situatie niet werkt, blijf dan onverkort zo denken. Doe het liefst nog wat meer! Nog wat vaker! Nog wat harder! Nog wat langer! Houd vol! Als je je bijvoorbeeld vaak verantwoordelijk voelt voor dingen, als je denkt dat het allemaal van jou afhangt, en je bent helemaal uitgeput, doe dat dan nog meer: trek nog meer taken naar je toe en laad nog wat meer plichten op je schouders. Als je dit handig aanpakt en goed volhoudt, kun je er zelfs een echte, officiële burn-out mee realiseren.


Maar wees creatief! Dit is maar één voorbeeld. Het hoeft niet per sé over verantwoordelijkheid te gaan. Alle metaprogramma's lenen zich voor voor deze verknallingsmethode. Loopt het uit de hand doordat je heel proactief op dingen inspringt zonder ooit na te denken? Doe het meer. Ga moedig voorwaarts zonder een seconde reflectie. Ooit komt er een moment dat dit goed gaat werken. Of andersom: denk je veel te lang over dingen na? Zijn de kansen verkeken als jij er eindelijk uit bent? Dat is iets om eens heel grondig over na te denken. Heb je dat wel van alle kanten bekeken? Heb je geen invalshoeken gemist? Zo ben je lekker bezig, zonder dat je vervelende risico's loopt. 


Principe: Houd vast aan jouw metaprogramma's, wat er ook gebeurt.
VERKNALLINGSMETHODE #4


Probeer mensen te motiveren
zonder ze te begrijpen.
Soms wil je mensen uitleggen wat goed voor ze is om te doen. Logisch, want als jij weet hoe het moet, en zij weten het duidelijk niet, dan wil daar iets aan doen. Je wilt het ze duidelijk uitleggen. Als je zich daartegen verzetten, dan weet je dat dat juist het bewijs is dat ze het niet snappen. Dat betekent dat jij het nog vaker en nog luider moet uitleggen. Hun denkstijl verschilt meestal van die van jou. Ook logisch, want anders hoefde jij hen waarschijnlijk ook bij te sturen.


En dit biedt jou weer een geweldige verknallings-opportunity! Laten we bijvoorbeeld zeggen dat jij denkt in termen van doelen die jij wilt bereiken, en zij denken in termen van problemen die zij willen vermijden. Dus jij beschrijft dan levendig de dingen die zij kunnen bereiken met jouw plannen. Jij legt uit wat er opgebouwd, neergezet en tot stand gebracht kan worden. En zij reageren weliswaar met een lege blik, maar ga door! Vroeg of laat gaat het kwartje vallen. Waarschijnlijk eerder laat dan vroeg. Maar dat ligt niet aan jou. Jij kunt het ook niet helpen dat zij verkeerd denken, toch? Mocht dit vastlopen, stap dan over op techniek nummer 5.


Principe: Iedereen hoort dezelfde metaprogramma's te gebruiken als ik.
VERKNALLINGSMETHODE #5


Leg mensen uit wat er mis met ze is.
Je hebt vast wel eens een vriend of een collega of een familielid, die over jou gaat klagen. Je deed iets niet goed, je wilde de verkeerde dingen, je behandelde hen niet okay, enzovoort. Onthoud: als zij dat met jou kunnen doen, dan kunt jij dat ook met hen doen! Wie kaatst, moet de bal verachten. Als jij bijvoorbeeld gefocust bent op de toekomst en zij zijn gefocust op het verleden, leg hen dan uit hoe veel beter het zou zijn als zij zich meer op de toekomst zouden concentreren. Net als jij.


Alle verschillende manieren waarop zij anders denken dan jij, bieden hier nieuwe mogelijkheden voor. Als je een beetje je best doet, kun je een hele reeks  denkfouten vinden die je aan hen kunt uitleggen. Als zij zeggen: Maar dat vind ik echt onzin!', dan zeg jij: En wat dacht je dan hier van - en dan kom je met de volgende fout.  En als ze weglopen of beginnen te schreeuwen of te huilen? Is dat niet het duidelijkste bewijs dat jij gelijk hebt? Leg dat maar aan hen uit.


Principe: Leg aan anderen duidelijk uit waarom ze de verkeerde metaprogramma's gebruiken.
VERKNALLINGSMETHODE #6


Omring jezelf met mensen 

die net zo denken als jij.

Deze laatste methode kan niet alleen individuen vermorzelen, maar ook complete organisaties of hele landen zelfs. Voormalig president van de USA Donald Trump, was hier een meester in. En toch is het vrij eenvoudig te doen. Selecteer gewoon mensen die dezelfde denkstijl hebben als jij. En weiger dan gewoon om met iemand anders te praten. Mocht je per ongeluk toch nog iemand tegenkomen die anders denkt dan jij, benoem die persoon dan als verdwaald, verdwaasd of verdacht.


Denk je in doelen? Werk dan alleen met andere doelgerichte mensen. Vermijd iedereen die in problemen denkt. Probleemdenkers remmen je alleen maar af.  Zij maken het allemaal vreselijk moeilijk, terwijl het toch zo simpel is. Als je maar lang genoeg allemaal beren op de weg ziet, dan denken die beren op een gegeven moment: daar moeten we zijn! Waarom zou je dat doen?

Of concentreer jij je op gevoelens? Werk alleen met andere gevoelstypes. Vermijd iedereen die zich concentreert op beelden of verhalen. Dat soort mensen maakt het alleen maar moeilijker. Het gaat tenslotte om hoe iets voelt, maar dat begrijpen zij niet. Zij willen dingen overzien, dingen beredeneren, dingen begrijpen. Allemaal onzin. Verspilde moeite. Zij zitten veel te veel in hun hoofd.


En het mooie is: je kunt alle andere technieken die ik hierboven heb beschreven gebruiken om deze verknallingsmethode te ondersteunen! 


Principe: zoek mensen met exact dezelfde metaprogramma's en praat alleen met hen.

Happy profiling!

Jaap HollanderAbout the Author Jaap Hollander

Psycholoog, NLP-trainer, Trainer provocatief coachen, schrijver (11 boeken), directeur IEP --- Geeft NLP- en provocatieve workshops en -opleidingen. --- Stond vijf jaar achtereen in de top-500 professionals van ‘Quote’. --- Ontwikkelde MindSonar.

Leave a Comment: