Boris Bouricius had bijzondere ideeën over gezondheid, ziekte, genezing en NLP. Met name het begrip ‘nominalisatie’ speelde daarin een belangrijke rol. Hij vond dat zowel artsen als patiënten het ziekteproces veel te veel nominaliseerden. Daardoor kon de patiënt geen verantwoordelijkheid meer voor nemen voor zijn lichamelijke processen en behandelde de dokter eerder een diagnose dan een mens, aldus Boris.
Ik kwam Boris regelmatig tegen in het NLP-circuit, dat hij als een soort thuishaven zag. Hij uitte dan vaak het verlangen om mij eens uitgebreid bij te praten over zijn ideeën. Hij was 89 jaar toen dat er in 2010 eindelijk eens van kwam, en ik hem sprak over zijn visie op gezondheid en genezing. Na dit gesprek behandelde Boris in mijn werkkamer op het IEP enkele patiënten, en ook deze sessies namen wij op. Samen met Fred Seewald en Chris Sluiter modelleerden ik zijn aanpak.
In de video zie je eerst een samenvatting van zijn ideeën – want niet iedereen heeft tijd om naar zo’n lange video te kijken – en daarna een lang gesprek met Boris. Hij overleed in 2014. Ik ben blij dat ik zijn ideeën nog op deze manier heb kunnen vastleggen. Hij heeft overigens ook een boek geschreven: ‘De nieuwe medicijnman’, waarvan ook een Engelse versie beschikbaar is.
Psycholoog, NLP-trainer, Trainer provocatief coachen, schrijver (11 boeken), directeur IEP --- Geeft NLP- en provocatieve workshops en -opleidingen. --- Stond vijf jaar achtereen in de top-500 professionals van ‘Quote’. --- Ontwikkelde MindSonar.
Drie typen innerlijk conflict en hoe je ze vindt in MindSonar
11 jan, 2021Hoe Julia leerde omgaan met stress
11 jan, 2021Zes manieren om het compleet te verknallen met metaprogramma’s
10 jan, 2021Hoe hangen criteria, waarden, metaprogramma’s en Graves drives samen?
10 jan, 2021Betere zakelijke partnerships met MindSonar
09 jan, 2021Twee metaprogramma’s die stress veroorzaken bij ondernemers
09 jan, 2021Tijdsbeleving: Cruciaal element in veel therapie-issues
09 jan, 2021Maak stresshantering persoonlijk met MindSonar