Menu

Reinalda Kerseboom: Eekhoorn en Later als ik groot ben

Na een uur spelen met modder vroeg een kind mij ooit: ‘Wat wil jij later eigenlijk worden…?’
Die vraag koester ik als een van de vele ontroerende ervaringen die 39 jaar spelend werken met kinderen mij hebben gebracht. Ik was achtereenvolgens werkzaam bij De Ederhorst, Medische Psychologie RadboudUMC, Bio-kinderrevalidatiecentrum, Groot Klimmendaal, Huize Martinus van Beek, De Open Cirkel en De Winde. Ik denk aan elke werkplek met warmte terug, van alle plekken herinner ik mij wel kinderen bij naam en ook wat we speelden…..

Het volgen van NLP-opleidingen heeft gezorgd voor een echte kanteling in mijn professionele bestaan. Ik kreeg door NLP eindelijk meer vat op wat ik deed, op therapiedoelen en hoe ik die kon bereiken. Ik vond mijn passie; schrijven en hoe ik dat werken met metaforen beter kon inzetten, letterlijk op het podium van de Ganzenheuvel. In de Masters lag de bron van waaruit ik me bewust werd hoe ik die metaforenvermogens ook kon overdragen. Het resultaat: een eigen praktijk, waarin ik speltherapie, NLP en verhalend werken op mijn manier combineerde én zeven boeken.

De laatste 12½ jaar heb ik -in mijn eigen praktijk SpeelwijzeR- bijna 300 kinderen mogen helpen ingewikkelde ervaringen een plekje te geven, zodat zij beter in hun vel kwamen te zitten en fijner groot konden worden. Een jaar Provocatieve Therapie heeft me flexibeler en sterker gemaakt in het coachen van ouders en echt bijgedragen aan meer werkplezier.

Kortom: Ik doe waar ik goed in ben en ik hou van wat ik doe. Toch maken persoonlijke omstandigheden en transitiegedoe samen dat voor mij de tijd is gekomen om na te denken over:  ‘Later als ik groot ben….’.
Mijn 40e werkjaar start met een voetoperatie eind december. In de daaropvolgende revalidatieperiode ga ik eerst ‘verveelkunde’ en ‘genietologie’ studeren om nieuwe inspiratie op te doen voor de toekomst. Met mijn partner ga ik daarna  aandacht geven aan dat wat het leven in deze fase van ons vraagt en voor ons in petto heeft. Ik ben benieuwd…..
Foto Eekhoorn Reinalda

Speltherapiepraktijk SpeelwijzeR sluit daarom op 1 januari 2016 haar deuren. Maar ik sluit niet uit dat ik nog wel beschikbaar ben voor coachingsvragen.
Het pand krijgt een nieuwe bestemming. We starten daarin (als alle vergunningen rond zijn) in het voorjaar een B&B. Op die manier conserveren we het pand mocht het nodig zijn als mantelzorgwoning in de toekomst.

De kans is groot dat er verhalen blijven komen. Ik ben op dit moment weer een nieuw verhaal aan het maken, dus wie weet…., lees je die over een poosje in de Eekhoorn.
Symbolisch genoeg hebben 2 levende exemplaren daarvan onze tuin als thuishaven uitgekozen. Ze laten zich regelmatig zien en ze zijn nu druk bezig met her en der begraven van allerlei noten. Ontmoetingen met eekhoorns lopen als een rode draad door mijn leven. Ik beschouw ze als een anker voor wat me te doen staat.

About the Author Reinalda Kerseboom

Reinalda Kerseboom was meer dan 30 jaar speltherapeut. Ze volgde haar NLP-opleidingen en de opleiding tot provocatief coach bij het IEP. Ze was gespecialiseerd in het werken met metaforen. Ze is auteur van een aantal boeken met en over hulpbronverhalen. --- Ze had een praktijk in Renkum, waar ze kinderen, jongeren en ouders zag. ---- Ze geeft momenteel geen therapie meer, maar houdt zich bezig met het management van haar Bed & Breakfast; zij is eigenaar van B&B 'de Kleikamp' in het mooie Renkum, Gelderland. Zeker een bezoek waard!

Leave a Comment:

1 comment
Ellen van Boxtel says 16 oktober 2015

Succes met je operatie en toekomstplannen.
Leuk “verveelkunde” n “genietologie”. Het leukste vind ik “ik ben benieuwd”. NLP houdt op een positieve manier het kind in ons wakker en voor jou zullen er altijd “kinderen” blijven die graag je verhalen lezen.
Succes!

Reply
Add Your Reply