Menu

Wat heb ik toch een leuk werk!

‘Wat doe je eigenlijk voor werk?’ Een vraag waar je normaal gesproken redelijk makkelijk een antwoord op kan geven. Dat pakt bij mij toch anders uit.
‘Ik ben provocatief coach en trainer’.
Verbazing en verbijstering in de ogen van de vraagsteller.
‘Dus jij coacht mensen door ze te provoceren?’
‘Nou nee, niet helemaal’, leg ik uit, ‘het is genuanceerder. Ik daag de ander zeker uit, maar met een goede mix van humor en warmte, anders krijgt het een verkeerd effect en dat is niet de bedoeling’.
‘Als iemand bij me komt met de hulpvraag, ik ben heel onzeker, dan kan ik meteen reageren met, en daar ben je heel zeker van? Ik kan het zelfs aandikken met, wat leuk om nou eens iemand te treffen die er heel erg van overtuigd is dat hij onzeker is. En ik begin er ook nog bij te lachen.’

Er komt een geamuseerde grijns bij diegene die me vroeg naar m’n werk.

Ik ga verder met mijn uitleg. Ik vertel dat het mijn bedoeling is om mensen in verwarring te brengen, omdat ze dan eerder vanuit hun onderbewuste reageren. Daarnaast leg ik uit dat mensen ook in verzet komen tegen de uitspraken die ik doe en dat dat er allemaal bij hoort.
‘Het mooie van provocatieve coaching is dat mensen hun problemen gaan relativeren of dat het zorgt voor een sterke motivatie voor verandering. Mijn doel is dan ook om de ander zo te prikkelen en uit te dagen dat hij opkomt voor zichzelf, met beide benen in de realiteit staat en verantwoordelijkheid neemt voor zijn uitspraken en gedrag. Met de stroom meezwemmen is heerlijk, maar tegen de stroom in zwemmen geeft kracht en spieropbouw.’
‘Wauw, wat ontzettend leuk. Ik had hier nog nooit van gehoord.’
‘Nee’, zeg ik, ‘ik had hier tot 5 jaar geleden ook nog nooit van gehoord en nu kan ik niet meer zonder.’
‘Maar dit is vast niet iets wat bij iedereen werkt?’

En dan komt mijn oprechte overtuiging rondom provocatief coachen eruit;
‘Ik denk dat dit bij iedereen enorm kan helpen, maar als iemand behoefte heeft aan een begripvolle, meeknikkende en serieuze coach dan is provocatieve coaching waarschijnlijk niet aan hem besteed. En ook mensen die graag een langere, intensievere behandelingsperiode willen ingaan, kunnen beter geen provocatieve coach inschakelen’.

‘En wat doe jij eigenlijk voor de kost?’, vraag ik quasi serieus en abrupt in het lachsaldo van mijn uitleg hiervoor.
‘Nou ja, uhm, dat is wel een stuk saaier’.
En dan geniet ik stilletjes.
Want wat heb ik toch fantastisch werk!

Bregje Bullens
LoLcoaching©
bregje@lolcoaching.nl

 

About the Author Bregje Bullens

Coach, trainer en Provocatief Coach Level drie. --- Bregje heeft ruime ervaring als (drama)docent, coach en trainer binnen het onderwijs. --- Eigenaar van Voltone. Een bedrijf dat zich richt op het bieden van provocatieve training en coaching. --- Zij werkt daarnaast ook als provocatief teamcoach, gericht op verander-, verbeter- en professionaliseringstrajecten. Vooral de complexe vraagstukken waarbij een analyse op procesniveau wordt gevraagd en een vertaling naar de dagelijkse praktijk gerealiseerd moet worden hebben haar interesse. --- Bregje heeft zich verder gespecialiseerd in het toepassen van provocatieve technieken in de begeleiding van kinderen en studenten.

Leave a Comment: