Menu

In your face

“Je neemt me niet serieus,” is een uitspraak die ik in mijn sessies geregeld naar mijn hoofd geslingerd krijg.
Mijn reactie is dan altijd:” Ik neem jou wel serieus, maar het probleem niet.”

Zo ook een paar weken geleden.

Ik had die dag een eerste gesprek met een cliënt. Een vrouw, die ik al jaren ken, maar die nog nooit eerder bij mij als cliënt is geweest. Ze kende mijn stijl van coaching en ik zag dat ze wat op haar hoede was. Ik begon zoals altijd met het schetsen van het kader. Wat is provocatief coachen? Wat kun je verwachten en wat zal het brengen. Ze keek me wat gespannen aan. Vaak werkt het schetsen van zo’n kader al als interventie. De cliënt wordt in verwarring gebracht waardoor deze eerder gaat reageren uit het onderbewuste.
En toen stelde ik haar de belangrijkste vraag: “Wat is het probleem?”

Ze reageerde heel kordaat en zei: “Aan mijn gezicht kun je zien wat ik denk en daar wil ik van af.”
Ik begon te lachen en ging juist alle voordelen benoemen van het hebben van een sterke mimiek: “Het scheelt je tekst en uitleg omdat de ander al kan zien wat je denkt en vindt, je bent een open boek voor iedereen en je wordt gewaardeerd voor je eerlijkheid, je zorgt dat de snelheid erin blijft omdat je geen woorden nodig hebt. En bovendien is het ook nog iets natuurlijks. Eigenlijk net zoiets als blozen.”
Ik gaf daarbij aan dat ik precies hetzelfde heb met mijn gezicht en lachend vertelde ik haar dat ik daar nu mijn geld mee verdien. Dus ik vroeg haar na dit betoog van 10 minuten: ”Dus hoezo is dit een probleem?”

Ik zag dat ze rood werd. Dus net voordat ze haar mond kon opendoen zei ik: “Nee niets zeggen, ik weet het al! Je vindt alles wat ik zeg belachelijk. Ik zie het aan je gezicht.”
Ze werd nog roder en ik zag de ergernis in haar ogen. Heel snel zei ik dat ik het zo knap vond wat ze deed met haar gezicht. Ik moest oprecht lachen.
“Bregje!” Met een enorme stemverheffing sprak ze me aan. “Je neemt me niet serieus!”

Al lachend zei ik dat ik haar wel serieus nam, maar dat ik haar probleem niet serieus nam. Ze keek me verward aan.
Ik gaf aan dat ik haar juist heel serieus nam omdat ik al aan haar gezicht had gezien, op het moment dat ze binnenkwam, dat ik niet met haar moest dollen.
Er kwam een klein lachje om haar mond.

En nu stapte ik over op de volgende interventie. Het benoemen van de nadelen van het doel. Ik vertelde haar dat ze toch wel een enorm saai gezicht krijgt als ze geen spier mee zou gebruiken, ze vervolgens keer op keer mensen te woord moet staan en moet uitleggen wat ze ervan vindt en dat dat behoorlijk zenuwslopend zal gaan worden. En het ergste: Er zal niemand meer zijn die met haar zou willen samenwerken, omdat ze er dan uit ziet als Marijke Hellweger.
Keihard begon ze te lachen en zei: “Ik begin te snappen wat je bedoelt.”
Waarop mijn reactie was: ”Dat hoef je niet te zeggen hoor, dat zie ik zo ook wel aan je gezicht,” en gaf haar een overdreven knipoog.

About the Author Bregje Bullens

Coach, trainer en Provocatief Coach Level drie. --- Bregje heeft ruime ervaring als (drama)docent, coach en trainer binnen het onderwijs. --- Eigenaar van Voltone. Een bedrijf dat zich richt op het bieden van provocatieve training en coaching. --- Zij werkt daarnaast ook als provocatief teamcoach, gericht op verander-, verbeter- en professionaliseringstrajecten. Vooral de complexe vraagstukken waarbij een analyse op procesniveau wordt gevraagd en een vertaling naar de dagelijkse praktijk gerealiseerd moet worden hebben haar interesse. --- Bregje heeft zich verder gespecialiseerd in het toepassen van provocatieve technieken in de begeleiding van kinderen en studenten.

Leave a Comment: