Menu

Hoezo gaan we op zoek naar authenticiteit?

“Zo fijn dat ik bij jou helemaal mezelf kan zijn!” Een uitspraak die ik helaas maar al te vaak hoor in mijn praktijk.

Het is ook een uitspraak die ik alleen volwassenen hoor maken. In mijn tijd, toen ik nog als leerkracht voor een groep kinderen stond, heb ik dit namelijk nog nooit uit de mond van een leerling horen komen. Kinderen zeiden dingen zoals: “Jij bent tenminste niet zoals andere juffen”, “Bij jou mag ik ook gewoon grapjes maken” of, en dit is misschien wel het mooiste dat ooit door een leerling tegen me gezegd is: “Jij staat een beetje tussen een kind en een volwassene in!”

Ergens raken we het dus kwijt. Of ergens leren we het dus af.

Speels zijn, zeggen wat je denkt, laten zien wat je voelt, vragen stellen als je iets wilt weten en vragen stellen als je iets niet begrijpt. Je impulsen volgen en af en toe dingen doen, die niet maatschappelijk verantwoord zijn. Kortom jezelf zijn!

In mijn werk als provocatief coach komt het voor mij daarom altijd op hetzelfde neer;

De persoon die voor me zit in de stoel zichzelf weer laten zijn, door te laten voelen dat hij echt niet uniek is!
Vorige week zei een cliënt tegen me: “Jij bent ook een gehaaide! Jij stelt eerst jezelf heel kwetsbaar op en je vertelt zo het een en ander en nog voordat ik het door heb, heb ik mijn diepste geheimen aan jou verteld!” Ik vertelde grappend dat dit dus mijn truc is en dat hij, nu hij het doorheeft, me waarschijnlijk niks meer zou gaan vertellen. Het tegendeel was waar. Hij voelde zich hierdoor juist een gelijkwaardige en niet een hulpbehoevende man en ik de therapeut, die het hem wel eens zou vertellen.

En daarmee is de basis om in ontwikkeling te komen gelegd.

Je emotioneel vrij voelen is een van de drie voorwaarden waar we bij kinderen naar kijken om tot ontwikkeling te komen. En ik geloof dat dit niet alleen bij kinderen zo werkt. Ik weet het gewoon zeker!

Dus zodra de persoon tegenover me durft te erkennen dat hij ook wel eens scheten laat onder zijn eigen dekbed en dat hij ook wel eens stiekem dingen doet en denkt, die niet altijd even correct zijn, weet ik dat er een patroon doorbroken is en dat er ruimte is ontstaan voor verbetering en vernieuwing.

Als je wordt uitgedaagd, praat je namelijk sneller over de wezenlijke problemen. Bovendien blijkt lachen om jezelf een enorm ontspannend en helend effect te hebben. De provocatieve manier van coachen helpt je dus om te komen tot:

  • Zelfwaardering
  • Realisme
  • Assertiviteit
  • Zelfverdediging
  • Het maken van nieuwe keuzes
  • Zelfexpressie

Als er op 1 van deze punten iets teveel of te weinig aanwezig is, raak je uit balans.

Mijn advies is dan: Zoek een coach!

About the Author Bregje Bullens

Coach, trainer en Provocatief Coach Level drie. --- Bregje heeft ruime ervaring als (drama)docent, coach en trainer binnen het onderwijs. --- Eigenaar van Voltone. Een bedrijf dat zich richt op het bieden van provocatieve training en coaching. --- Zij werkt daarnaast ook als provocatief teamcoach, gericht op verander-, verbeter- en professionaliseringstrajecten. Vooral de complexe vraagstukken waarbij een analyse op procesniveau wordt gevraagd en een vertaling naar de dagelijkse praktijk gerealiseerd moet worden hebben haar interesse. --- Bregje heeft zich verder gespecialiseerd in het toepassen van provocatieve technieken in de begeleiding van kinderen en studenten.

Leave a Comment: