Menu

Podiumvrees!

Of ik een twee-minuten-pitch wil maken over mijn werk en die dan wil laten horen tijdens een netwerk-event.
En wat er dan in mijn hoofd omgaat is bizar.
De een na de andere slechte gedachte komt in me op. Daarnaast krijg ik spontaan beelden van mijzelf op het podium, die er nou niet bepaald flitsend uit zien en uiteindelijk merk ik dat ik me het liefst wil terugtrekken en helemaal niet meer naar deze bijeenkomst wil gaan.
Podiumvrees. Iets waar ik mijn hele leven al last van heb.

Toch gek, als je je bedenkt dat ik wel op de toneelacademie heb gezeten. Dat ik mijn hele leven lang al toneel speel. En ik het niet erg vind om op een feestje in de belangstelling te staan. Ik houd ervan om me net buiten het gebaande pad te begeven en ik schroom niet als trainer of coach voor een groep te staan.
Maar wat is het dan wel?
Ik stel mezelf deze vraag in mijn hoofd zoals ik dit ook bij mijn cliënten zou doen.

“Wat de f is nou het probleem?

  • Ik doe dit al mijn hele leven. Mezelf van te voren druk maken en achteraf zeggen dat het wel meeviel, dus wat is het probleem?
  • Ik ben een echte vrouw. Vrouwen zijn nu eenmaal meer bezig met hoe ze over komen dan mannen, dus wat is het probleem?
  • Het is natuurlijk ook mijn werk als zzp-er. Elke zzp’er heeft die spanning met pitchen omdat ze dan afgewezen kunnen worden en als zzp’er wil je natuurlijk niet afgewezen worden, dus wat is het probleem?
  • Het is toch juist logisch dat je dit spannend vindt. Het zou raar zijn als je geen zenuwen zou hebben, dan had je pas een echt probleem!”

Ik spreek mezelf vermanend toe.
“Breg, als je nu gewoon een hele gave column schrijft, die voorleest en je enorm kwetsbaar opstelt. Dan zullen ze dat vast onthouden. Mensen onthouden namelijk toch niet wat je zegt, maar wel het gevoel dat je ze geeft.
Je vertelt dan gewoon dat je een bedrijf hebt in provocatief coachen en opleiden. Je vergelijkt dat dan met een traditionele coach. Iemand die zijn cliënt in een heerlijk warm bad zet en zorgt dat hij zich veilig en comfortabel voelt. Dat jij de cliënt ook in een warm bad zet, maar dat jij er op een onbewaakt moment een bak ijsklonten ingooit, waardoor de cliënt schrikt, “godverdegodver” begint te roepen en hij daarna begint te tintelen van bot tot brein. Een oppepper voor zijn lijf en jij, als provocatief coach, een oppepper voor zijn hoofd!
Daarna heb je het nog even over het feit dat je cliënten hebt uit alle branches en windrichtingen en dat dat voor een provocatief coach helemaal niets uitmaakt. Daarna bedank je iedereen vriendelijk en deel je tot slot je visitekaartjes uit.“

Ik bedenk me uiteindelijk dat ik me vooral niet anders voor wil doen dan wie ik ben;
Een iet of wat zenuwachtige vrouw, die pitcht voor een groep onbekende mensen en praat over de meest gave coachvorm die er bestaat.
Ach, wat kan er dan in hemelsnaam misgaan…

About the Author Bregje Bullens

Coach, trainer en Provocatief Coach Level drie. --- Bregje heeft ruime ervaring als (drama)docent, coach en trainer binnen het onderwijs. --- Eigenaar van Voltone. Een bedrijf dat zich richt op het bieden van provocatieve training en coaching. --- Zij werkt daarnaast ook als provocatief teamcoach, gericht op verander-, verbeter- en professionaliseringstrajecten. Vooral de complexe vraagstukken waarbij een analyse op procesniveau wordt gevraagd en een vertaling naar de dagelijkse praktijk gerealiseerd moet worden hebben haar interesse. --- Bregje heeft zich verder gespecialiseerd in het toepassen van provocatieve technieken in de begeleiding van kinderen en studenten.

Leave a Comment: