Menu

Provocatieve Attributen #8: Magie

Ik ben niet bijgelovig, dat brengt ongeluk."

Vlucht 666 naar HEL

Iedereen gelooft in magie. Jij ook. Dat moet wel, want één van de provocatieve uitgangspunten is dat het meest persoonlijke universeel is. Ik geloof in magie, dus jij ook. Net als ik klop je waarschijnlijk wel eens wat af op hout en net als ik heb je een geluksmuntje, een gelukskettinkje of, als je naar het voetballen gaat, gelukspetje of gelukssjaal. Net als ik zou je wel even slikken als je op vrijdag de 13e aan boord van vlucht 666 naar HEL (afkorting van Helsinki) zou stappen. Dat jij en ik niet de enigen zijn blijkt wel uit het feit dat vliegtuigmaatschappij Finnair per oktober 2017 het vluchtnummer heeft veranderd om de passagiers gerust te stellen. Iedereen gelooft dus in een wereld waar getallen en afkortingen je lot kunnen bepalen, iedereen gelooft in magie!


Een magische wereld van knuffelvriendjes
Ikzelf loop echt nooit onder een trap of zo’n liftje voor verhuizingen door. Natuurlijk weet ik dat er geen rampen zullen gebeuren als ik dat wel zou doen, maar toch, je weet maar nooit. Waarom de goden verzoeken? Ik loop er keurig omheen, desnoods steek ik er de straat voor over. Toen mijn kinderen nog klein waren lag er nog wel eens een verdwaalde knuffel op onze slaapkamer. Als de kans bestond dat er in de slaapkamer dingen zouden kunnen gebeuren die niet geschikt zouden zijn voor de ogen van poezelige knuffeltjes zorgde ik er voor dat ‘Paardje’ of ‘Beer Piet’ snel uit het zicht van het bed verdween. Is dat geloven in magie of niet? Het zijn blijkbaar niet alleen kinderen die in een magische wereld van knuffelvriendjes leven. Ook hun hoogopgeleide, gestudeerde ouders geloven dus in magie. ‘Er zijn meer volwassenen bang in het licht dan kinderen in het donker.’ We zijn ons er alleen niet bewust van of willen ons er niet van bewust zijn.


Bezwerende en verlichtende spreuken
De provocatief coach kan heel handig gebruik maken van dit onderhuidse, magische geloof van de volwassenen door dit gevoel bij de cliënt naar boven te halen. Door de magie te overdrijven en veel te serieus te nemen biedt de provocatief coach oplossingen die door de cliënt absoluut niet serieus genomen kunnen worden. 


Zo ben ik sinds kort in het bezit van een speciaal voor mij ontworpen en gemaakte toverstok. Deze handgemaakte toverstok is handig om allerlei verschillende bezwerende en verlichtende spreuken mee uit te spreken. Als een cliënt het even niet meer ziet in een sessie kan ik voorstellen wat voor hem of haar te toveren. Dat scheelt weer heel veel tijd en geklets.


“Ik ben bang dat we er op de gewone manier niet uit zullen komen. Dit is zo’n bijzonder probleem, dit gaat het aardse te boven. Zullen we verder blijven praten of zal ik het gewoon maar wegtoveren?”. 


Als dit de oplossing is, dan wil ik mijn probleem terug

Verder heb ik een echte Glazen Bol. Heel leuk voor zeer serieuze én heel nuchtere cliënten. Of voor echte no-nonsense types die vinden dat ze eigenlijk niets bij een coach te zoeken hebben. Of voor New-Age-achtige types waarbij ik nog macro-chaotischer over kan komen dan zij zelf al zijn. Of, als een onzekere cliënt vraagt om in het verleden of de toekomst te kijken. Of…, ja voor wie of voor wat is een Glazen Bol eigenlijk niet geschikt. Niets zo spiritueel als samen staren in een Glazen Bol en dan de fantasie de vrije loop te laten gaan.


De provocatieve coach weigert het probleem van de cliënt serieus te nemen en biedt absurde oplossingen net zolang tot de cliënt zegt: “Als dit de oplossing is, dan wil ik mijn probleem terug.”


Tot slot. Mocht je per ongeluk een keer onder een trap doorlopen zonder dat je het in de gaten had? Er is een redmiddel. Spuug zo snel mogelijk op je schoenen en loop pas verder als het spuug is opgedroogd. Je weet maar nooit. About the Author Willem Beekhuizen

Willem is leraar aardrijkskunde en geschiedenis, popzanger en provocatief coach level II (en dat is best hoog). Zijn coachingspraktijk in Nijmegen heet 'ContraCoaching'.

follow me on:

Leave a Comment: