Menu

Provocatieve Attributen #7: Medicatie

‘Het beste middel tegen zeeziekte is onder een boom gaan zitten."

100% inactieve ingredienten
Net als de steentjes voor in je schoen is de Welsche IEP-docent Phil Jeremiah IV de bedenker van provocatieve medicatie. Hij bedacht ‘Fockitall’ en ‘Zapp!’ dat hij geeft aan cliënten met verschillende problematieken. En Jaap en Jeffrey geven al jaren hun 'Loslatilex' aan cliënten die te veel vasthouden. Speciaal voor de Nederlandse markt ben ik zelf begonnen met het ontwikkelen van pillen voor verschillende doeleinden. Inmiddels heb ik keus uit verschillende types medicatie zoals ‘Fuckitall’ (eigen recept) en ‘Latiëx’, speciaal tegen verschijnselen van valse hoop bij relatiebreuk. Verder ben ik importeur van het Chinese ‘Nóu-Én’ (spreek uit Naauw Én) ter bevordering van onverschilligheid.

Wat is dat nou, een provocatief medicijn? Wat doet het en hoe werkt het? Een provocatief medicijn is in ieder geval een medicijn zonder medicinale werkende stoffen. Je zou kunnen denken dat het een placebo is maar dat is niet zo. Het zorgt niet voor het placebo-effect want dat zorgt voor ‘Een positief psychisch effect dat optreedt door vertrouwen in de heilzame werking van de medicatie of een behandeling’. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat iemand die ‘Fuckitall’ krijgt voorgeschreven echt denkt dat dit medicijn gaat helpen. Is het dan het tegenovergestelde van een placebo, een nocebo? Een nocebo is bijvoorbeeld een te negatieve diagnose die niet klopt. Omdat de patiënt de dokter gelooft gaat hij of zij zich gedragen alsof de diagnose wel klopt.

Provocebo's
Uit onderzoek uit de jaren 80 bleek bijvoorbeeld dat hartpatiënten veel meer kans hadden op bijwerkingen van hun medicatie wanneer ze eerst waren gewaarschuwd voor die bijwerkingen. Men gaat de diagnose als het ware ‘uitvoeren’. Ik kan me niet voorstellen dat iemand die ‘Fuckital’ krijgt ook daadwerkelijk … enfin, geen placebo en dus ook geen nocebo. Ik stel daarom hierbij voor provocatieve medicatie voortaan Provocebo te noemen!

‘Iemand die ik ken heeft geprobeerd zelfmoord te plegen door een heel potje placebopillen te slikken. Nu dènkt hij dat hij dood is.’

Waarom zou de provocatief coach behalve warmte, humor en uitdaging ook provocebo’s geven? Het geeft de mogelijkheid het probleem te overdrijven zorgt voor verwarring bij de cliënt.

Cliënt: ‘Moet ik aan de medicijnen?’

Coach: ‘Ik denk aan méérdere medicijnen.’

Cliënt: ‘Zo erg is het nou toch ook weer niet.’

Coach: ‘Dat denk ik wel. Dit probleem is zo bijzonder. Jij bent zo bijzonder. Dit vraagt om een ander aanpak.’

Cliënt: ‘Maar ik wil geen medicatie hoor!’

Coach: ‘Het is aan jou. Wat wil je? Een bitter leven of een beter leven?’

Dat geheimzinnige, dat drugsdealerachtige
Het geven van medicatie is een grote kans om te dramatiseren. Zelf praat ik altijd zachter en kijk ik schichtig om mee heen als ik noem dat ik ook medicatie kan voorschrijven. Dat geheimzinnige, dat drugsdealerachtige geeft eerst spanning bij de cliënt en een tijdje daarna ontspanning als ze zien dat ze een potje ‘Latiëx’ hebben gekregen. Je kunt er een mooie show van maken om zo van het potje een positief anker te maken. Het potje ‘Latiëx’ wordt de visueel gemaakte relativering van het probleem. ‘Voor een gelukkig leven moet je ervaringen kopen, geen dingen,’ zegt psycholoog Ap Dijksterhuis. Het potje provocebo is een tastbare ervaring van een absurde oplossing, een visuele herinnering aan de sessie en een goed verhaal voor familie en bekenden.

Het nieuwste medicijn dat ik heb is ‘Doeniezozuur’. ‘Doeniezozuur’ is een bijzonder medicijn omdat mijn cliënten het kunnen krijgen om een ‘Doeniezozuurtje’ uit te delen aan mensen waarvan zij vinden dat die eens wat minder zuur tegen hen zouden moeten doen. In ontwikkeling heb ik o.a. ‘Zeurzalf’, aan te brengen rond de mond van je partner.About the Author Willem Beekhuizen

Willem is leraar aardrijkskunde en geschiedenis, popzanger en provocatief coach level II (en dat is best hoog). Zijn coachingspraktijk in Nijmegen heet 'ContraCoaching'.

follow me on:

Leave a Comment: