Menu

Provocatieve Attributen #6: De voorzittershamer

‘Alcohol……, (want een goed verhaal begint nooit met een frisse salade).’

“Ik heb een beslissing genomen. Ik stop ermee. Vanaf nu, nooit meer drinken! Nou ja, vanaf nu? Morgen heb ik dat feestje nog dus misschien is het slimmer om ná het feestje te stoppen. Dat doe ik, ná het feestje stop ik. De repetitie met de band overmorgen wordt dan wel lastig maar als ik er daar dan maar één of twee drink is er eigenlijk niet zo heel veel aan de hand. Daarna heb ik een week geen feestjes of repetities dus na de repetitie ga ik zéker stoppen.”


De scheidsrechter moet eerst op zijn fluit blazen

Veranderen is moeilijk maar beginnen met veranderen is misschien wel het allermoeilijkste. We weten zo goed wat we willen, we hebben allemaal het doel waarnaar we verlangen voor ogen. Daarom houdt een man zo van voetbal, hij kan het doel zien. Maar om dat doel te bereiken moet de scheidsrechter eerst op zijn fluit blazen en moet de aftrap genomen worden. De wedstrijd is dan pas echt begonnen. Zonder een duidelijk beginpunt kan je nog denken: “Was ik eigenlijk nú al gestopt met drinken of kan ik er nog snel eentje opentrekken?”


Een duidelijk startpunt is van wezenlijk belang voor mannen

De provocatieve coach weet dat een duidelijk startpunt van wezenlijk belang is voor zijn of haar cliënten die willen veranderen, zeker voor mannen. Het mooiste zou het voor een provocatief coach zijn om te werken met een echt startpistool. Nou zijn startpistolen best te betalen én legaal te koop, maar laten we eerlijk zijn, die knallen geven een hoop herrie en hoogstwaarschijnlijk een hoop reuring in de buurt. Daarbij lijkt het toch een beetje op de start van een sportwedstrijd en sportwedstrijden worden door mannen het liefst bekeken met een biertje in de hand.


De verdachte is veroordeeld, de vergadering gesloten, het kunstwerk is verkocht

Om met warmte, humor en uitdaging het provocatieve veranderingsproces officieel te laten starten zou ik de serieuzere voorzittershamer adviseren. De rechter, de bestuursvoorzitter en de veilingmeester slaan met hun hamer op het slagblok …… en de provocatief coach kijkt zijn cliënt met een brede, warme glimlach aan. De rechter is tot een beslissing gekomen, de voorzitter heeft het nieuwe beleid duidelijk gecommuniceerd, de veilingmeester heeft het maximale bedrag uit de kunstliefhebbers geperst …… en de provocatief coach kijkt zijn cliënt met een brede, warme glimlach aan. De verdachte is veroordeeld, de vergadering gesloten, het kunstwerk is verkocht …… en de provocatief coach geeft zijn cliënt, met een brede, warme glimlach de voorzittershamer aan. Nu is het de beurt aan de cliënt om zijn of haar beslissing te bezegelen door een flinke tik met de hamer.


Drama

De provocatief coach voegt nu een flinke schep drama toe als de suiker bij het citroentje. Dit is het ‘moment suprême’, nu komt het er op aan. Na deze ene klap kan je nooit meer terugkomen op je beslissing. Spanning, twijfel, beslissing. De hamer klapt op het slagblok als een anker neerploft in een zee van Jajem. Elke keer als de twijfel toeslaat en de cliënt op het punt staat de fles te pakken zal de lust in zijn of haar dorstige geest verzuipen in de nagalm van de hamerklap. En trouwens, nog nooit heeft iemand met mijn hamer (waarvan gefluisterd wordt dat hij uit het Britse Hogerhuis afkomstig is), een beslissing afgehamerd om vervolgens de volgende provocatieve sessie met hangende pootjes bij mij terug te komen. Ja is Ja! Nee is Nee! Dat dat maar even duidelijk moge wezen.


De sessie is afgelopen, de cliënt verklaart plechtig nooit meer een druppel te drinken en verlaat hoopvol en tevreden het pand. De provocatief coach blijft alleen achter in de spreekkamer, heft het glas, slaat het in één klap achterover en mompelt vol vertrouwen: ‘Daar drink ik op.’About the Author Willem Beekhuizen

Willem is leraar aardrijkskunde en geschiedenis, popzanger en provocatief coach level II (en dat is best hoog). Zijn coachingspraktijk in Nijmegen heet 'ContraCoaching'.

follow me on:

Leave a Comment: