Menu

Provocatieve Attributen #5: Steentjes

‘Je kunt beter ongelukkig zijn in de liefde
dan voor acht kinderen schoenen moeten kopen.’ 

Beter goed gejat dan slecht verzonnen. Phil Jeremiah IV, de provocatieve IEP-trainer uit Wales heeft ze ook: steentjes om in je schoen te doen. Als je denkt dat jouw probleem groot is, stop dan een steentje in je schoen. Je zult merken dat dat steentje een groter probleem wordt dan dat zogenaamde probleem dat je had. De Chinese wijsgeer Lao-Tse heeft ooit al gezegd: “Als je een steen hebt in je schoen, dan ben je alleen je schoen.”

Ziek vogeltje
Waar het hier natuurlijk om draait, is dat mensen enorm kunnen focussen op hun probleem. En focussen is goed, zo wordt ons geleerd. Het Internet staat vol met tips om goed te kunnen focussen: Verwijder alle afleidingen, praat met iedereen over dat ene, neem alle tijd en besteed die tijd aan dat ene, schrijf het op en schrijf het uit. Doe dit alles met discipline, geduld en toewijding en re-focus meteen als je de focus even kwijt bent.’ Degenen die zo goed op hun probleem kunnen focussen zijn met recht een ziek vogeltje dat - vaak onbewust - op zoek is naar ziektewinst, d.w.z. de aandacht, verzorging, warmte, begrip en liefde die iemand krijgt als hij of zij ziek is. Hun probleem is hun lust en hun leven geworden. Van die focus moeten ze af, en dat doet een provocatief coach met een steentje. Soms is een klein steentje al genoeg, soms zal een flinke kiezel moeten worden voorgeschreven.

Al met al is het natuurlijk een verhaal vol flauwe humor
Ook hier is het steentje maar een middel, een omweg en tevens zijpad waarmee de provocatieve coach met warmte, humor en uitdaging de focus van de cliënt openbreekt en verandert. Aan de slag! We gaan eerst het steentje in de schoen doen en dan vervolgens met de metafoor van het steentje de problemen aanpakken. Want wat moet je doen als je een steentje in je schoen hebt? Precies, eerst maar eens stilstaan. (Tijdens het lopen lukt het zeker niet een steentje uit je schoen halen.) Vervolgens moet die schoen uit. Daar kan je bij gaan zitten, of je kan blijven staan maar dan moet je wel steun zoeken bij een persoon of een muurtje of zo. Je geniet enorm van het moment dat je verlost bent van je schoen met steentje en vervolgens klop je het steentje uit je schoen. Je bekijkt het steentje aandachtig en denkt: ‘Dat zo’n klein steentje zoveel ongemak geeft, hoe is het toch mogelijk.’ Muhammad Ali heeft eens gezegd: ‘It isn't the mountains ahead to climb that wear you out; it's the pebble in your shoe.’ Wat zou het leuk zijn als de cliënt het zorgvuldig uitgezochte en naar huis meegekregen steentje ook echt in zijn schoen zou doen. Het hele gedoe rond het steentje zorgt ervoor dat de cliënt niet de kans krijgt op het oude patroon van focus te vervallen. Al met al is het natuurlijk een verhaal vol flauwe humor. De cliënt zou ook flink in verzet kunnen komen.

Het vreemde loopje van de cliënt
Het is de taak van de provocatief coach om eerst maar eens het vreemde loopje van de cliënt te doen stoppen. Het is de bedoeling los te komen van de focus op het probleem en vervolgens te focussen op de oplossing. Dat doet de provocatieve coach, en niet alleen met steentjes. Mijn steentjes komen uit een wandelgebied in de Ardennen. Echte wandelsteentjes dus. Niet dat dat iets uitmaakt maar het leek me wel leuk om te vermelden.About the Author Willem Beekhuizen

Willem is leraar aardrijkskunde en geschiedenis, popzanger en provocatief coach level II (en dat is best hoog). Zijn coachingspraktijk in Nijmegen heet 'ContraCoaching'.

follow me on:

Leave a Comment: