Menu

Provocatieve attributen #2: De Dammit Doll

 

‘Sommige mensen hebben af en toe een schouderklopje nodig.
In hun gezicht.
Met een honkbalknuppel’

Ze bestaan echt, poppen speciaal gemaakt om je stress, boosheid of agressie op kwijt te kunnen. Fijn voor de provocatief coach om te geven aan cliënten die af en toe even stoom moeten afblazen. Ook leuk om aan te bieden aan zeer vredelievende cliënten die hier echt niet van gediend zijn. Het gaat hier over de Dammit Doll, een degelijke, moeilijk kapot te krijgen pop die te verkrijgen is met verschillende prints en thema’s. Op de achterkant van de pop staat de gebruiksaanwijzing:


Whenever Things Don’t Go So Well

And You Want To Hit The Wall And Yell

Here’s A Little Dammit Doll

That You Can’t Do Without.

Just Grasp It Firmly By The Legs

And Find A Place To Slam It

And As You Whack The Stuffing Out

Yell “Dammit! Dammit! Dammit!”

 

Officieel moet je de Dammit Doll dus bij zijn benen pakken en overal tegenaan slaan terwijl je uit volle borst Dammit! Dammit! Dammit! roept. Het staat de provocatief coach natuurlijk vrij om ook andere agressieve uitingsvormen te tolereren. Nadat we de gebruiksaanwijzing samen hebben doorgenomen krijgen mijn cliënten ook nog andere keuzes. Ze mogen de Dammit Doll ook uitschelden, treiteren, bedreigen, knijpen, wurgen, bespugen (wel graag naast de pop spugen), vernederen of ouderwets slaan en schoppen. De mond van de cliënt zal openvallen bij dit absurde voorstel voor het reguleren van hun probleem.


Het is nog steeds een gemeengoed, als je boos bent moet je dat afreageren. In menig school of instelling hangt een goedbedoelde boksbal die gebruikt kan worden door de gefrustreerde, boze leerling of pupil om alle agressie er eens flink uit te slaan. Maar inmiddels zijn veel specialisten het met elkaar eens dat het laten afreageren door geweld niet helpt. Afreageren werkt zelfs averechts. Prof. Dr. Brad J. Bushman zegt het mooi: ‘Lucht geven aan woede om die over te laten gaan, is even effectief als benzine gebruiken om een brand te blussen.’ Het maakt mensen alleen maar kwader en agressiever. Op deze manier gaan mensen juist leren dat je, als je boos bent, er eens flink op moet slaan. Was het tegenovergestelde niet de bedoeling? Het afreageren van agressie is dus eigenlijk een oefening in agressief gedrag. ‘Wie een brullende peuter een koekje geeft om hem zijn mond te laten houden leert hem slechts te brullen als hij weer een koekje wil.’


Gelukkig denken veel mensen nog dat afreageren goed is. Voor de provocatief coach is dit nu bij uitstek een uitstekend middel om de te bedaarde cliënt het voorstel te doen om die opgekropte agressie, die ergens in dat lijf verstopt zit, er eens lekker zelf uit te slaan om, met als geheime agenda, wat broodnodige gezonde agressie c.q. actiebereidheid in de cliënt te pompen.


Het is natuurlijk toch een beetje vreemd om een weerloze pop in elkaar te meppen. Gelukkig ben ik in het bezit van de ‘Presidential Doll’, en ik moet zeggen, dat maakt een paar rake klappen uitdelen een stuk gemakkelijker. Ik moet als ervaringsdeskundige zeggen dat het toch weldegelijk oplucht.

 

(Meer informatie over de Dammit Doll is te vinden op https://dammitdolls.com)


About the Author Willem Beekhuizen

Willem is leraar aardrijkskunde en geschiedenis, popzanger en provocatief coach level II (en dat is best hoog). Zijn coachingspraktijk in Nijmegen heet 'ContraCoaching'.

follow me on:

Leave a Comment: