Menu
Provocatief coachen therapie opleiding jaartraining

Opleiding Provocatief Coachen / Therapie Jaartraining; volgende startdatum: 11 februari 2021

 Leer provocatief coachen bij het IEP en krijg les van de Nederlandse grondleggers zelf. Volg een intensieve, uitgebreide training in deze uitdagende manier van helpen.
Verleg je grenzen. Kom pijlsnel tot de kern. Werp je ketenen af. Maak gebruik van wat er innerlijk in je leeft. Krijg weer lol in je werk. Relax. Onderscheid je.
En last but not least: bereik prachtige resultaten met mensen waar je collega’s op stuklopen. 

Er waait een frisse wind door de coachingswereld! Na dertig jaar knikken en hummen is ons vakgebied toe aan de uitdagende stijl van helpen! Ineens zit je moeilijkste cliënt te roepen dat hij wèl de moeite waard is, dat hij het wèl kan en dat hij het nu écht gaat doen. Is dit een droom? Nee, dit is provocatief coachen in actie. In deze opleiding krijg je een uitgebreide, gedegen training. Er wordt veel gelachen en je krijgt les van de grondleggers van het provocatieve coachen in Nederland.

De provocatieve coach gaat uit van totaal andere principes dan de traditionele coach. Hij is qua archetype de nar en zegt dingen die niemand anders zegt, zeker een hulpverlener niet. Hij heeft een basishouding van acceptatie en waardering. Maar daarbinnen daagt hij de cliënt uit door zwakke punten tot in het belachelijke uit te vergroten, door absurde verklaringen en onhaalbare oplossingen aan te dragen, door ongunstige stereotypen te gebruiken, door het non-verbale gedrag van de cliënt op clowneske wijze te spiegelen, door de structuur volledig te vergeten, door in te gaan op de onderwerpen die de cliënt wil vermijden, door af te dwalen, enzovoort. Dit is zo anders, dat de provocatieve coach cliënten verder kan helpen die slecht gedijen op het reguliere dieet van steun, zelfreflectie en advies.

De jaartraining bestaat uit de voorjaarsvierdaagse, de zomervierdaagse en de najaarsvierdaagse. Die zijn ook alle drie los te volgen. Instap-momenten zijn: februari, april en oktober. Bepaal zelf je startpunt en je tempo. Je kunt natuurlijk ook alles in één keer doen: het complete pakket.

De jaartraining PC, het complete pakket, bestaat uit alle drie de vierdaagse blokken, dus 12 dagen in totaal . Als je de complete jaartraining in één keer bestelt, krijg je de certificatie er gratis bij. Bovendien is het goedkoper.

Opleiding Provocatief coachen therapie jaartraining

Je kunt je ook voor elke vierdaagse apart inschrijven.

Voor de voorjaarsvierdaagse kun je je zonder meer inschrijven.

Voor de zomer- en najaarsvierdaagsen heb je een introductietraining (1 dag) of een andere vierdaagse nodig.

Bel ons als je twijfelt.


Bij het complete pakket zijn deze  vierdaagsen inbegrepen:

Instap-moment: 11, 12 februari 2021

Data

11, 12 februari 2021
18, 19 maart 2021Instap-moment: 22 en 23 april 2021

Data

22, 23 april 2021

10, 11 juni 2021


Als je 12 dagen (3 blokken) hebt gedaan, kun je opgaan voor de certificering. Bij het complete pakket is de certificering gratis inbegrepen, plus het ebook 'Succes is ook niet alles'.


Instap-moment: 30 september en 1 oktober 2021

Data

30 september en 1 oktober 2021

25 en 26 november 2021  • Inhoud
  • data & trainers
  • kosten, lokatie, e.d.
  • Waarom het iep beter is

Er zijn 3 startmomenten per jaar.


Data start 11 februari 2021

11, 12 februari 2021

18, 19 maart 2021

22, 23 april 2021

10, 11 juni 2021

30 september, 1 oktober

25, 26 november 2021


Data start 22 april 2021
(Eerst volgen Intro provocatief coachen verplicht)

22, 23 april 2021

10, 11 juni 2021

30 september, 1 oktober

25, 26 november 2021

februari 2022

maart 2022


Data start 30 september 2021

(Eerst volgen Intro provocatief coachen verplicht)

30 september en 1 oktober 2021

25, 26 november 2021

Overige data vallen in 2022 en worden zo snel mogelijk bekend gemaakt


Werktijden
Alle dagen van 10.00 – 17.00 uur.

Trainers

Jeffrey Wijnberg

Psycholoog, psychotherapeut en schrijver

Jeffrey Wijnberg werkt als psychotherapeut in zijn eigen praktijk in Groningen, waar hij patiënten behandelt en provocatieve supervisie geeft.

Hij was een van de eerste psychologen in Nederland die een zelfstandige praktijk begon. Hij schreef meer dan 30 boeken over psychologische onderwerpen voor een algemeen publiek (waaronder enkele samen met zijn oude studievriend Jaap Hollander). Boeken van zijn hand zijn onder andere ‘Horken en heksen’, ‘Dat moet ik nog een plekje geven’,  ‘Het anti-assertiviteitsboek’, ‘In het diepste van de ziel is niets te zien’, ‘Ik kijk dwars door je heen’, ‘Gekker dan gek’ en ‘De kunst van het kwetsen’. Hij heeft een vaste column op maandag in ‘De Telegraaf’.

Jeffrey is een enthousiast – en uitzonderlijk ervaren – expert in de provocatieve therapie. Hij geeft diverse provocatieve trainingen voor het IEP.

Jaap Hollander
Psycholoog, NLP-trainer, provocatief therapeut, schrijver, directeur IEP

Hij geeft provocatieve opleidingen en workshops voornamelijk voor het IEP in Nederland en soms ook elders (variërend van Moskou tot Londen) .

Ooit, in de jaren tachtig, werkte hij op de opnameafdeling van een groot psychiatrisch centrum, waar hij vertrok om voor zichzelf een vrijere werkomgeving te scheppen.

Hij modelleerde langdurig Frank Farrelly, de Amerikaanse grondlegger van de provocatieve therapie. Frank kwam meer dan 25 jaar elk jaar een training geven voor het IEP.

Hij werd ooit vijf jaar achtereen door het blad ‘Quote’ geselecteerd als een van de top-500 professionals van Nederland. Hij schreef tien boeken, waaronder ‘NLP in Nederland’, ‘Essenties van NLP’ (20.000 verkocht), ‘Provocatief coachen’ en ‘Provocative Coaching, Making things better by making them worse’ (Crown House Publishing, UK).

Gasttrainers

Anneke Meijer

Psychologe, NLP-trainer, provocatief coach, directeur IEP

Introduceerde in 1981 – samen met Jaap Hollander – NLP in Nederland en is mede-oprichtster van het IEP. Zij heeft een unieke manier van provocatief coachen, waarbij zij vaak aan congruente interventies een onverwachte provocatieve wending geeft.

Zij werd vele jaren lang opgeleid door Frank Farrelly, de Amerikaanse grondlegger van de provocatieve therapie.

Anneke is een zeer ervaren trainer en therapeute, die aan de oplelding provocatief coachen een belangrijk vrouwelijk rolmodel meegeeft.

Lid van de Internationale NLP Leadership Summit

Phil Jeremiah

Senior Mental Health Social Worker’ (UK, Wales)

Phil volgde opleidingen in de Ericksoniaanse hypnotherapie, NLP, cognitieve psychotherapie, korte strategische psychotherapie en provocatieve therapie. Hij duidt zijn werkwijze aan als 'Humor Worx'.

Hij was in Engeland een van de eerste trainers die provocatieve therapie en provocatief coachen begon te onderwijzen (na Frank Farrelly). De titel van zijn introductieworkshop in Engeland is: ‘The Devil’s Advocate’ en de vervolg-workshop heet: ‘The Return of the Devil’s Advocate’.

Phil werkt als therapeut en trainer in zijn eigen praktijk, in het bedrijfsleven en voor de Royal Shakespeare Company. Hij is 'future author' van het standaardwerk: ‘Planet Zobboff, quantum physics, provocative therapy, laughter, love, peace, the universe and all. An advanced introduction for beginners. Volume I’.

Jeroen Stek

Provocatief coach/-therapeut, systeemtherapeut en trainer

Werkt als provocatief – & systeemtherapeut bij Maarsingh en van Steijn in Leeuwarden, waar hij individuele cliënten en stellen behandelt, provocatieve trainingen en – supervisie geeft. Daarnaast is hij improvisatiedocent bij Parnas en huis voor kunst en cultuur te Leeuwarden.

Jeroen is een enthousiast beoefenaar van de provocatieve therapie. Hij geeft binnen de opleiding provocatief coachen het dramatiseren (o.b.v. improvisatietoneel).

Hij houdt van directheid en humorvol contact en probeert zo het floreren bij mensen aan te boren, dat doet hij met vrolijkheid, optimisme en respect.

Endorsement van Frank Farrelly

Frank Farrelly (Clinical Social Worker, ACSW), was de grondlegger van de provocatieve therapie. Hij werd beschouwd worden als één van de ‘Grand Old Men’ van de psychotherapie.
Hij overleed ('graduated', zoals hij het zelf noemde) in 2013.

Frank begon ooit als Rogeriaans psychotherapeut, opgeleid door Carl Rogers zelf en werkend in een psychiatrisch centrum. Op den duur raakte hij gefrustreerd door het feit dat veel patiënten met onvoorwaardelijke acceptatie en oprechte betrokkenheid niet veel verder kwamen. Op een dag had hij een inval: hij begon te zeggen wat hij écht dacht, zij het wel op zijn humoristische Iers-Amerikaanse manier. De therapiewereld vond toen dat dat absoluut niet kon, maar de cliënten gingen verrassend snel vooruit… De daarop volgende 40 jaar onderwees en promootte Frank de provocatieve therapie.

Hij gaf meer dan 25 jaar training voor het IEP en in 2000 schreef hij een endorsement waarin hij Jaap Hollander, Anneke Meijer en Jeffrey Wijnberg erkende - en hartelijk aanbeval - als provocatieve trainers. Jaap, Anneke en Jeffrey zijn daar nog altijd trots op. Zij zijn de enige trainers in Nederland die door Frank zijn erkend.

Ook inbegrepen bij het complete pakket:

"Goed voor de hulpverlening, die vaak veel te soft is en te voorzichtig met cliënten omgaat."

"Ik durf veel meer te doen in de hulpverlening. Heb geleerd om op de tenen (die lange van de cliënt) te gaan staan en daar zelf niet anders van te worden. Om zelf even lekker door te dubben. Het heeft mij héél goed geholpen in moeilijke dingen bespreekbaar te maken, meer ballen te tonen. Ik vind dit heel goed voor de hulpverlening die vaak veel te soft is en te voorzichtig met cliënten omgaat!"

Leticia Teunissen
Gezinshulpverleenster

"Vernieuwend en effectief."

"Eindelijk een techniek die vernieuwend is en die werkt!"

Remko Hendrikse
Trainer/coach

"Veel vrijer geworden."

"In mijn basishouding als therapeut ben ik veel vrijer geworden. ‘Moeilijke' cliënten zijn nu ‘uitdagende’ cliënten geworden."

Nellie Fassaert-de Volder
Ergotherapeut

"Een geheel eigen manier van coachen."

Deze training leert je op een heel andere en misschien daardoor wel een geheel eigen manier coachen, het geeft zelfvertrouwen, biedt inzicht en uitdaging aan anderen en zeker ook aan jezelf!

Miriam Kusters
GZ Psycholoog

"Het brengt iets onomkeerbaars op gang."

"Met provocatief coachen komt er beweging die op de congruente manier niet altijd mogelijk is. Het brengt iets onomkeerbaars op gang..."

Els van Steijn
Trainer en coach

"Een geweldig jaar gehad. Mijn denken gereset."

"Een onderdompeling in een frisse manier van denken. Hier is volgens mij enorm veel behoefte aan in de hulpverlening. Ook erg goed te gebruiken in het café. Een geweldig jaar gehad, mijn denken is gereset."

Willem Beekhuizen
Docent

Accreditaties

NOBCO logo PE vignet
NIP accreditatie provocatief coachen IEP
Registerplein accreditatie NLP Master Practitioner IEP
NBVH Accreditatie NLP Practitioner IEP 81 punten