Menu

Verbindend leiderschap binnen het systeem

 

Heeft u regelmatig het gevoel dat u in een spagaat zit als leidinggevende? Dat het onmogelijke van u verlangd wordt? Dat u nieuw beleid of een organisatieverandering moet implementeren waarvan u betwijfelt of het zal werken? Voelt u zich af en toe als een pion heen en weer geschoven in  een schaakspel waar u de spelregels niet meer van begrijpt? Heeft u vanuit deze ervaringen behoefte aan helderheid over wat ù kunt doen? Wilt u graag helderheid over hoe u loyaal kunt zijn aan de organisatie, uw medewerkers en uzelf?
Deze training geeft u de praktische tools om zelf de regie over uw eigen rol te pakken, om de dilemma’s waar u tegenaan loopt te transformeren, om de hefboom te vinden hoe u het sputterende systeem weer vlot kan trekken.

 

Data, trainers en deelnamekosten

 

Data
Deze training wordt voorlopig enkel in company aangeboden.

 

Trainers
Guus Hustinx en/of Mieke Laarakkers

 

Bestemd voor
Deze training is bedoeld voor middenkader, staf, projectleiders, teamleiders, afdelingshoofden, zelfstandig ondernemers en uiteraard voor hen die in de begeleidende rol zitten zoals adviseurs, trainers en coaches.

 

Uw uitdaging

 

De maatschappelijke context waarin organisaties opereren verandert steeds sneller: globalisering, digitalisering, de interneteconomie, opkomst van derde wereld landen en de aanhoudende crises. Het vraagt van organisaties een groot adaptief vermogen. De top van de organisatie staat voor de uitdaging om tijdig de organisatie aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Een proces dat vaak met vallen en opstaan verloopt. Zo zijn veel organisaties in een permanent proces van reorganisaties terecht gekomen.
Op de werkvloer heerst vaak het gevoel dat zij de dupe worden, slachtoffer zijn. Gevoelens van boosheid en onzekerheid halen het elan uit het primaire proces. Demotivatie ontstaat in tijden dat juist alle zeilen bijgezet moeten worden.

De praktijk van het middenkader is dat u tussen deze uitersten in zit. Aan u de opdracht om deze uitersten met elkaar te verbinden. In tijden van grote veranderingen kan het idee een brugfunctie te vervullen veranderen in een spagaat, van waaruit weinig beweging meer mogelijk lijkt. Uw uitdaging laat zich in 4 kernthema’s verwoorden:

 • Invloed op de top, gehoord, betrokken worden
 • Motiveren van de werkvloer in tijden van onzekerheid
 • Zelf gemotiveerd blijven, zuiver omgaan met uw dilemma’s en grenzen
 • De tent draaiend houden tijdens alle veranderingen. Sterker nog, verbeteren.

 

Omgaan met het systeem en haar geheimen

 

In deze training krijgt u praktische tools aangereikt om met uw uitdagingen in de praktijk aan de slag te gaan. De training is gebaseerd op het model van het Speelveld der Verandering, een combinatie van NLP en systeem opstellingen.

De kern van de training wordt gevormd door:

 • Een vernieuwende kijk op organisaties
  • De organisatie als dynamisch systeem, het model van bovenstroom en onderstroom
  • Systeemgeheimen en –wetten
  • Tools voor verbindend leiderschap
 • De essentie van het Speelveld:
  • Ken jezelf, weet waar je voor staat
  • Ken de dynamiek waar je onderdeel van bent
  • Creëer verbinding
 • Toepassen op de eigen situatie

 

Uw eigen situatie in uw eigen organisatie

 

De modellen en technieken kunt u direct toepassen op uw eigen situatie. U werkt met uw eigen casuïstiek en die van de overige deelnemers. Die casuïstiek kan gaan over zaken in het verleden, over wat nu speelt of wat zich mogelijk in de toekomst aan gaat dienen. We doen dat op een zodanige manier dat geheimhouding, als dat van belang is, gegarandeerd is. U identificeert de spelers en geeft de kernspelers een plaats in de ruimte. U krijgt zo een systemisch ‘beeld’ bij uw vraag. U leert de dynamiek herkennen die in het systeem speelt en de effecten die dat heeft op u en de organisatie. Centraal staat het vinden van de juiste hefboomwerking: waar kan u interveniëren met het grootste effect. U leert om te werken met de drie systemische principes: ordening, balans tussen geven en nemen, recht op een plek. U leert om verbinding te creëren op het niveau van overtuigingen en waarden, zowel bij de top als op de werkvloer. We maken in deze training zo een dubbelslag: u ontwikkelt inzicht en perspectief in uw eigen situatie en leert tegelijkertijd te werken met de systeemgeheimen.

 

Programma

 

Basisvaardigheden voor verbindend leidinggeven

 • Interactie vanuit 4 verschillende posities waarnemen
 • Communiceren op het niveau van (kern)waarden en criteria
 • Nuttige vooronderstellingen, systeemwetten en systeemgeheimen
 • Korte oefeningen

 

Ken jezelf
Een zuivere en sterke eigen positie opbouwen

 • Congruentie op alle persoonlijke niveaus
 • Oefening kernwaarden en flow

 

De dynamiek ontdekken
Het Speelveld der Verandering

 • De dynamiek opsporen
  • Een systeemopstelling met een groep, snel helder krijgen wat er speelt
  • De individuele opstelling
 • De systeemgeheimen ontrafelen
  • De hefboom vinden voor verandering
 • Demonstratie en oefenen met eigen casuïstiek

 

Interventies

 • Symbooltechnieken voor het herstellen van een gezonde balans in het systeem
 • Waardengedreven communicatie naar de top en naar de werkvloer
 • Beleving van verandering en daarop sturen
 • Overbruggen van wij-zij tegenstellingen
 • Oefenen en toepassen op eigen casuïstiek

 

Testimonials

 

’Met de NLP zienswijze wordt handen en voeten gegeven aan wat zich afspeelt in een systemisch opstelling waardoor begrip, erkenning en oplossingen zich aandienen. De training is zeer bruikbaar en toepasbaar.’ Aart Harder, adviseur.

 

’De training geeft je een nieuwe manier van kijken/voelen als de energie in de organisatie niet optimaal stroomt. Het is een zeer waardevolle en gelijk toe te passen training voor P&O, coaches en managers.’ Marcia Richardson, adviseur.

 

’De training is een aanrader voor leidinggevenden. Het vergroot je zelfkennis en geeft inzicht in situaties.’ Saskia Wicher, werkbegeleider.

 

’De training is compact en eenvoudig opgezet. Door vooral te doen ervaar en leer je direct hoe je het e.e.a. kunt toepassen (en wat het effect hiervan kan zijn.) En die is vooral verrassend! Een aanrader voor iedereen die in organisaties werkt en op zoek is naar de sleutel voor stagnatie (en de bijdrage die je daar zelf in kunt veranderen).’ Sandra van der Pol, interimmanager/coach.

 

’Deze training heeft me inzicht gegeven, een blij gevoel. Nieuwe mensen leren kennen. Onderbewust weet ik nu wat ik kan doen, bewuste moet dit nog verder ontdekken.’ Dana Kalasek, HR officer.

 

’De training geeft een goed overzicht en inzicht in systeemgeheimen. De gehanteerde modellen zijn zeer behulpzaam in het ontrafelen ervan, maar kunnen wel confronterend zijn, door hetgeen je waarneemt.’ Henri Haarmans, facilitator.

 

’Op een speelse manier word je meegenomen in de systeemgeheimen van organisaties. Door praktische handvatten aangereikt te krijgen, heb ik deze geheimen weten te onthullen voor mezelf en voor mijn medecursisten.’ Gertie Evers, loopbaanadviseur.

 

’Direct toepasbaar op jezelf en in de praktijk. Het geeft inzicht en praktische handvatten waar je wat mee kunt. Daardoor ga je met positieve energie weer terug naar huis.’ Edith Sutmuller, bedrijfsmaatschappelijk werkster.

 

’Deze training heeft mij inzicht gegeven in de mogelijke onzichtbare krachten die in organisaties een belangrijke rol kunnen spelen en dat deze zichtbaar gemaakt kunnen worden.’ Siggi Oskarsson, directeur IT.

 

’Deze training biedt prachtige handvatten en veel inzichten in de dynamiek in organisaties voor verandermanagers een must!’ Christine Beenhakker, coach.

 

’Praktisch, direct toepasbaar op de eigen praktijk. Aan te raden aan iedereen die aanloopt tegen grenzen of stroperigheid van de eigen organisatie.’ Marjon Sanders, beleidsmedewerker.

 

’Als mens heb ik inzicht ervaren hoe ik deel uitmaak en wat ik te doen heb in mijn systeem. Daarnaast heb ik nu technieken opgedaan die ik zelf kan inzetten in mijn faciliterende rol om mensen inzichten te geven.’ Nicole le Haen, HR business partner.

 

’Elke leidinggevende kan op deze manier de organisatie goed in beeld krijgen. Verhelderend en een schat aan informatie en een juiste stap naar verbindend leiderschap!’ Willemien van Deijne, interne begeleider.

 

’Toepassen van NLP in de praktijk in organisaties. Echte aanrader voor vrienden en collega’s met affiniteit NLP. Oefenen NLP technieken in echte praktijk/bedrijfscases.’ Alex schoonveld, manager.

 

’Deze training biedt handvatten voor het naar boven halen van wat er werkelijk leeft in het team en geeft concrete stappen naar oplossingen wanneer teams vastlopen.’ Hilde Beckers, teambegeleider.

 

’Deze training geeft praktische tools hoe je zichtbaar kunt maken wat er in een organisatie speelt.’ Bianca Looise, adviseur 1e lijnszorg.

 

’Guus en Mieke zetten samen een sympathieke, grondige en nuttige training neer. Direct toepasbaar, goed gefundeerd en met passie voor hun vak. Dank!’ Fenno Meijer, transitiecoach.

 

’ Een mooie verbinding tussen NLP en mijn dagelijkse praktijk waar ik in mijn functie vaak gebruik van kan maken. De stroom binnen mijn organisatie zal nooit meer hetzelfde zijn.’ Twan Wilting, manager control.

 

’Deze training is goed voor iedereen die in welke laag je dan ook werkt, binnen welk teamverband dan ook. De eenvoud is het geheim.’ Bess Schellekens, docent/coach.

 

’Een frisse andere kijk op complexe processen in organisaties met praktische handvaten om morgen aan de slag te gaan.’ Katinka Docters, trainer/adviseur.

 

 

ISBN10: 9024418194

ISBN13: 9789024418190

De training wordt gegeven
door de auteurs van dit boek