Menu

Ob-la-di, ob-la-da! Gelukkig zijn is te modelleren!

"Ik ben altijd bijzonder gelukkig!"

In de veelheid aan gesprekken die ik voer met kandidaten met een werk- of levensvraag, een dilemma in hun loopbaan, perikelen omtrent verzuim en ziekte of leidinggevenden die met moeite hun team op de rails houden in Coronatijden, was het héérlijk om iemand te spreken die met sprankelende ogen uitsprak: “ja, ik ben altijd bijzonder gelukkig!”.
De metamodel-vraag “altijd?” liet ik deze keer eens achterwege en ik liet haar verder praten: “Mijn basisgevoel is altijd een cijfer 8 of hoger. Het komt gewoon allemaal goed en daar zorg ik ook voor.” Ik keek haar bijna ademloos aan, sprong van mijn stoel, pakte de MindSonar-mok en schonk haar nog een kopje thee in. “Ik ga een test bij jou afnemen want wat zullen veel mensen dit van jou willen leren!”. Ze keek me verbaasd aan en vervolgde: “ik ben gewoon van nature blij met de situatie zoals die er is en dan maak ik er wat van.”
Jullie zullen begrijpen dat ik erg benieuwd was naar haar profiel waar we als context “bijzonder gelukkig zijn” voor hebben genomen. Ik licht hierna de essentie van haar profiel toe.


Metacriterium "vervulling"
Haar metacriterium bleek “vervulling” te zijn. Een woord wat ik niet zo vaak als metacriterium langs zie komen. Wel leuk eigenlijk om eens al die metacriteria uit alle tot nu toe afgenomen testen in een woordwolk te zetten (want je had toch niets te doen, Jaap :-)).
Verder bleek de drijfveer Samen (4,5), en daarna Geborgenheid (2,2) en vervolgens “het grote geheel”). Ook een combi die ik niet zo vaak tegenkom.
De MindSonarcirkel bevatte Matching (8,8!), Present (7,4), Internal reference (7,4) en Towards (8,5).
Verder vielen nog op: Kinestetic (almost 7) en Mensen (almost 5). En daarbij gelijkmatige scores over handhaving, ontwikkeling en verandering en ook regelmaat in concept, structuur, gebruik.


Happy ever after
Als ik dit nu even Frankenstein, dan voel ik me zelf ook meteen goed! Ik sta in het hier en nu, ik voel me vervuld, ik doe het samen, ik weet behoorlijk goed wat ik wil en beïnvloed dat ook. Het hoeft niet snel, ik kan ook reflecteren en wat details en stappenplannen uitwerken.
Èn: ik kijk zelden naar wat er niet klopt in mijn leven.
Geweldig toch, wat MindSonar ons kan leren. Je zou het bijna hardop gaan zingen!


Happy ever after in the market place
Desmond lets the children lend a hand
Molly stays at home and does her pretty face
And in the evening she still sings it with the band

About the Author Jantine Wijtsma

Jantine is freelance HR-consultant. Zij werkt in Noord- Nederland en is al jaren MindSonar Professional. Organisaties huren haar op interim basis in om tastbare resultaten te boeken op basis van het grote plaatje: Jantine's brede kijk op het vak. Ze houdt zich bezig met werving, training en ontwikkeling, duurzame werkpraktijken, teamontwikkeling, strategische personeelsplanning en coaching van disfunctionerende medewerkers. In dit brede scala aan HR-activiteiten heeft Jantine talloze projecten gedaan, waarvan vele met MindSonar. Haar lievelingsthema is goede gesprekken in bedrijven op gang brengen. Daarvoor ontwikkelde zij zelfs een speciaal trainingsprogramma.

Leave a Comment:

2 comments
Jell Elzinga says 13 januari 2022

Ik zing graag hardop…ik wordt daar heel gelukkig van…waarom zou ik het niet doen? Mensen worden er blij van.Mijn cliënten optimistisch en vrolijk.

Reply
    Jantine Wijtsma says 14 januari 2022

    Zo is het, zing er op los!

    Reply
Add Your Reply