Menu

NLP workshop

Het IEP biedt naast volledige NLP opleidingen ook verschillende korte NLP workshops aan. Dit zijn deels introductietrainingen, maar ook specialistische trainingen over thema’s zoals symboolwerk, leiderschap of collectieve intelligentie. In deze korte trainingen maken belangstellenden kennis met NLP en krijgen afgestudeerde NLP-ers de kans om zich nieuwe ontwikkelingen eigen te maken.

 

Vroeger werden de korte trainingen ‘NLP workshops’ genoemd. Zelf de complete NLP-opleiding werd oorspronkelijk gezien als een serie NLP-workshops, zij het afgerond met een examen.

 

Geleidelijk is het woord ‘NLP-workshop’ vervangen door ‘NLP-opleiding’ of ‘NLP-training’. Waarom werden deze trainingsactiviteiten eigenlijk aangeduid als ‘NLP workshop’ of ‘workshop NLP’? Dat had veel te maken met de tijdsgeest. In de jaren tachtig was het onderwijs in het begeleiden van mensen veel theoretischer dan tegenwoordig. Als iemand bijvoorbeeld een opleiding tot therapeut volgde, dan begon hij met een technisch-theoretisch seminar. Daarin werd een grote hoeveelheid literatuur besproken. Vervolgens ging hij dan voor zichzelf met cliënten oefenen, waarna hij zijn ervaringen meestal besprak met een supervisor. Onze provocatieve leermeester, Frank Farrelly, zei hier vaak grappend over: “That’s why they call it private practice, so you can practice in private”.

 

Nieuwe richtingen zoals NLP en Gestalt-therapie brachten hier verandering in. De theorie verschoof naar de achtergrond en er werden tijdens de training concrete technieken geoefend. Vandaar dat NLP-trainingen werden aangeduid als ‘NLP-workshops’. Het woord ‘NLP-workshop’ gaf aan dat er live demonstraties werden gegeven en dat er aan persoonlijke hindernissen werd gewerkt. In de jaren tachtig was dit revolutionair. Mensen die in die periode een workshop NLP volgden, zagen soms voor het eerst van hun leven iemand anders veranderingswerk doen. De workshop verplaatste het oefenen van de besloten praktijkruimte naar de relatieve openbaarheid van de training. Met de term ‘workshop NLP’ werd dus benadrukt dat er niet alleen over NLP werd gepraat, maar dat er concreet met NLP werd gewerkt. Dit is in onze tijd nog steeds zo. Maar nu hebben de meeste trainingsactiviteiten een veel praktischer inslag, vandaar dat vanaf het eind van de jaren negentig langzamerhand de termen ‘training’ en ‘opleiding’ het woord ‘workshop’ weer hebben vervangen.

 

Onze NLP opleidingen: NLP PractitionerNLP in organisaties en NLP Masterpractitioner.

In company trainingen: een IEP training in uw organisatie.

NLP Trainingen: Onze korte NLP trainingen.

NLP Achtergrond: NLP achtergronden: Wat is NLP?NLP artikelen, NLP boeken e.d.