Menu

NLP en assistentiehonden…. hoe zit dat?

Artikel: NLP Honden

Auteur: Ingrid Vrakking

Beschrijving: Zelfs voor het inzicht in hondengedrag komt NLP zeer goed van pas. Als de hond aan een baas wordt gekoppeld dan, juist, is in ieder geval voor mijzelf NLP echt een geweldig inzicht om met mensen aan het werk te gaan.

 

===========================

 

Graag stel ik mijzelf en onze stichting aan u voor .

Ik ben Ingrid Vrakking en initiatiefneemster van de Stichting Assistentiehond Nederland. Mijn persoonlijke missie is het verbeteren van kwaliteit van leven met behulp van honden
Wij trainen honden in speciale vaardigheden voor mensen met een (motorische) beperking . Je moet dan denken aan een hond die voor deze mensen letterlijk, maar ook figuurlijk deuren opent, licht aan/uit doet, helpt kleding uit te trekken, oprapen en aangeven van allerlei voorwerpen. bv de portemonnee aan de caissière geven en boodschappen uit de schappen pakken om aan de baas te geven. Daarnaast doen zijn nog 101 andere nuttige dagelijkse handelingen die wij als, niet beperkte mensen gewoon zonder erbij na te denken kunnen uitvoeren.
Wat we zeker ook niet mogen vergeten is dat deze honden naast hun praktische vaardigheden een maatje voor het leven zijn!
.

Dit jaar zijn we ook gestart met het inzetten van therapiehonden voor kinderen met autistische spectrum stoornissen.
Door behulp van een hond (Goldendoodles met een hoge aaibaarheids factor) gaan wij gedurende een therapieperiode van 18 maanden aan de slag met kind en hond. De doelstelling hierbij is om op zoveel mogelijke vlakken de communicatie met de kinderen en hun wereld om zich heen te verbeteren.

Wat heeft dit alles nu te maken met NLP?

Daar kan ik kort over zijn, eigenlijk alles.
Zelfs voor het inzicht in hondengedrag komt NLP zeer goed van pas. Als de hond aan een baas wordt gekoppeld dan, juist, is in ieder geval voor mijzelf NLP echt een geweldig inzicht om met mensen aan het werk te gaan. Wat zijn de beweegredenen van deze persoon om een hulpmiddel assistentiehond te willen;

Wat wil hij/zij daar mee bereiken?
Hoe wil hij/zij dat bereiken?
Wat zijn de (on)mogelijkheden?
Wat zijn mijn mogelijkheden (on) als trainer en begeleider?
Hoe kan ik mijn denkstijl aanpassen aan die van de ander of juist hoe kan ik die ander mijn denkstijl presenteren.?

Het mooiste voorbeeld vond ik toen in de Master-opleiding de metaprofielen werden gepresenteerd. Voor mij vielen er echt een paar puzzelstukjes op hun plaats. Ik had een in mijn ogen moeilijk trainbare hond. Deze hond (Caro) deed het niet volgens onze regeltjes. Het inzicht met MP leerde mij dat dit een hond van de opties was.
Dat bracht zoveel begrip en humor met zich mee. Het gaf mij een totaal ander inzicht. De metaprofielen, voor mij echte eye-openers om met een andere blik naar mensen te leren kijken.

Deze metaprofielen gebruik ik nu standaard voor nieuwe cliënten. Hoe denkt deze persoon, hoe kan ik de leerstof zo goed mogelijk overbrengen. Ook voor de vrijwilligers. Hoe staat ons team ervoor. Wat zijn onze sterktes en onze zwaktes. Wie past er bij een hond-baas team als begeleider?

Onlangs hebben we een hond genaamd Django gekoppeld aan zijn nieuwe baas. Liza een meisje van 14 jaar met een spierziekte. Door haar ziekte zit zij permanent in een rolstoel en heeft zij weinig kracht in de handen. Ook bij Liza hebben we een metaprofielanalyse gedaan en dit met haar en haar ouders besproken. Het klopte als een bus. En nu in de begeleiding van haar en Django kom je dingen tegen waar je de vraag aan jezelf stelt: waarom loopt dit nu zo, of waarom pakt zij het op deze manier aan?
Respect voor iemand zijn wereldbeeld: Het stukje terugkoppelen en vanuit de ander kijken en respect hebben voor iemand zijn denkstijl in deze, brengt dan weer een goed inzicht. Je kunt er dan positief mee omgaan.
En is het niet zo dat elk gedrag een positieve intentie heeft?
En dat je naar de kern op zoek gaat om van daaruit een stap dichter bij je eigen persoonlijke missie (dromen)te komen?
Of valt dit onder de categorie belemmerende overtuigingen?

Ik ben het IEP zeer dankbaar dat ik Master NLP-er ben geworden met hun steun en begeleiding. Door mijn enorme persoonlijke groei is dit ook van zeer grote toegevoegde waarde voor onze stichting en diens doelstelling.
Het mooie is ook dat er nu mooie en goede dingen op ons pad komen, rarara waar ligt dat aan?

Voel je je betrokken bij het werk van stichting Assistentiehond Nederland en wil je mensen met een (motorische) beperking een hondje helpen? Kijk dan voor meer informatie op www.assistentiehond.nl.
Wilt u een donatie doen? Dan kunt u deze overmaken op gironummer 96.44.506 ten name van stichting Assistentiehond Nederland te Molenschot.

Wij houden u dan graag op de hoogte van de teams en de honden in opleiding.

About the Author Librarian

Librarian is geen auteur. Librarian is een administratieve service die artikelen uit de IEP bibliotheek op deze site beheert. Wil je contact opnemen met de auteur? Kijk dan bovenaan het artikel, daar staat de naam.

Leave a Comment: