Menu

Naar binnen

Lid worden van een sportclub. Geld lenen voor een koophuis. Een onbekende, leuke vrouw aanspreken of beginnen aan een nieuwe studie. Er zijn veel initiatieven die het leven kunnen verrijken, maar bij menigeen ook (drempel)vrees oproept. Dan maar uitstellen tot een geschikter moment (dat nooit komt). En om al dit soort vermijdingsgedrag meer glans te geven, kan de mens naar binnen gaan; een beproefde methode om helemaal geen stap verder te komen.


Met naar-binnen-gaan bedoel ik geenszins dat je thuis blijft, ook al is dat een uitstekende manier om niets van je leven te maken. Nee, met naar-binnen-gaan bedoel ik het bedenken van allerlei geestelijke afwijkingen of innerlijke processen die een mooie verklaring geven waarom je zo slecht presteert. Zo is het bedenken van een diagnose tegenwoordig heel erg in zwang.  Je kunt dan kiezen uit een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis, een afwijking in het autistisch spectrum of uit een negatief zelfbeeld, een vroegkinderlijk trauma of wellicht een ontwikkelingsstoornis.  


Is dat net iets te ingewikkeld, dan kun je ook gewoon een probleem bedenken van eigen makelij zoals: dat je moeilijk tot goede keuzes kunt komen, dat je teveel in je hoofd zit of dat je je ware passie nog niet hebt gevonden. En heb je dan eindelijk iets van een geestelijke afwijking onder woorden gebracht, dan is het zaak om een hulpverlener te vinden die hier wel brood in ziet.  Geloof mij, die zijn er wel.  Want veel geestelijke begeleiders zijn er op getraind om naar binnen te gaan; en kunnen je dan helpen om de zoektocht in het diepste van je ziel nog verder te verfijnen. Zo kan die hulpverlener, samen met jou, wellicht ontdekken dat je een negatieve hechtingsstijl hebt, dat je emotioneel geremd bent als gevolg van een autoriteitsconflict met je vader of dat je bindingsangst hebt in combinatie met een dieper zittend gevoel van existentiële leegheid.  


Mocht je dan vervolgens met al dit soort psychologische inzichten een depressie ontwikkelen dan is dat wellicht ook een fase waar je, goed beschouwd, allang doorheen had moeten gaan.  Vervolgens is het belangrijk dat je bedenkt dat al deze innerlijk onvolkomenheden eerst opgelost moeten worden, voordat je afscheid kunt nemen van het naar-binnen-gaan. Flink veel jaren later kun je dan altijd nog een stapje wagen in de buitenwereld; de plek waar zoveel onzichtbare vijanden ronddolen dat je maar al te goed weet waarom je die innerlijk zoektocht ooit begonnen bent.  Immers, het is wel noodzaak om geestelijk goed beslagen ten ijs te komen, voordat je de confrontatie met de realiteit in een reeks van succeservaringen kunt omzetten. 


Natuurlijk, er zijn ook lieden die, zo menselijk onvolkomen als zij zijn, van alles ondernemen met een houding van ‘God zegene de greep’ of ‘ik doe ook maar wat’. Alleen, dat zijn figuren die wellicht zo oppervlakkig succesvol zijn dat zij alsnog in therapie moeten.


About the Author Jeffrey Wijnberg

Werd geboren in Madison, Verenigde Staten in 1951. Na zijn gymnasiumtijd in Nederland studeerde hij enkele jaren muziek en psychologie in de VS. In 1977 voltooide hij zijn studie in de klinische psychologie aan de Rijksuniversiteit te Groningen. De eerste privé-praktijk van Noord-Nederland werd door hem in Groningen opgezet. Hij is sindsdien zelfstandig gevestigd. Als psychotherapeut gaat zijn speciale belangstelling uit naar de provocatieve stijl. Voor het IEP geeft hij, samen met Jaap Hollander, introductieworkshops Provocatief Coachen als ook de twee-jarige opleiding Provocatief Coachen. Hij is publicist en auteur van populair-wetenschappelijke psychologie boeken, waaronder "Provocatief Coachen", de uitdagende stijl van helpen", "Gekker dan gek; hoe provocatieve therapie werkt", "Niet-helpen voor hulpverleners", "In het diepste van de ziel is niets te zien; "Provocatieve psychologie", "Niemand is iemand zonder de ander" en "Succes is ook niet alles; verder met provocatief coachen". Hij is, als psychotherapeut, erkend en geregistreerd door de overheid. Elke maandag verzorgt hij een column in het dagblad "De Telegraaf", pagina Vrouw. Voor coaching- en therapie-afspraken is hij altijd bereikbaar op 050-3113900. Zie ook www.wijnbergenwijnberg.nl

Leave a Comment: