Menu

Modelleren, een essentie van NLP

Auteurs: Jaap Hollander en Anneke Meijer

Artikel. 2011, uit ‘Inzicht’: NLP is in de jaren zeventig ontstaan dankzij het modelleren. Richard Bandler en John Grinder modelleerden drie beroemde psychotherapeuten: Fritz Perls, Virginia Satir en Milton Erickson. Op die modelleringsprojecten baseerden zij de eerste NLP-modellen, zoals het metamodel en het werken met gedeelten. Als je meer wilt weten over deze geschiedenis, kijk dan bij ‘Wat is NLP?’. Daar staat het hele verhaal. Wij vergelijken het wel eens met de plattegrond van een nieuwe stad die je aan het verkennen bent. Dat gaat sneller en gemakkelijker als je een kaart hebt. En daarom is de kunst en de kunde van het modelleren zo belangrijk, niet alleen voor NLP, maar ook voor de maatschappij.

Het mooie van modelleren is dat je dingen van iemand kunt leren zonder dat he je met hem of haar hoeft te identificeren. Robert Dilts zei het ooit zo: “Het mooie van modelleren is, dat het ons in staat stelt om de vredelievendheid van Mahatma Ghandi over te nemen en die te combineren met de daadkracht van Margaret Thatcher”.

Als NLP-er heb ik allerlei vaardigheden in huis die mij in staat stellen om goed te modelleren: rapport opbouwen met de expert, oogbewegingen observeren, waardoor ik zicht krijg op wat er innerlijk gebeurt, de structuur van de subjectieve ervaring in kaart brengen, overtuigingen analyseren, symbolen opsporen. En zo zijn er nog diverse andere NLP-technieken die mij helpen om een vermogen in mij op te nemen en over te dragen. En ik neem alleen die elementen over die ik nodig heb, niet de schaduwkanten. Dat is het voordeel van modelleren boven identificatie.

Lees het artikel: Artikel Modelleren INzicht 2011

 

About the Author Jaap Hollander

Psycholoog, NLP-trainer, Trainer provocatief coachen, schrijver (11 boeken), directeur IEP --- Geeft NLP- en provocatieve workshops en -opleidingen. --- Stond vijf jaar achtereen in de top-500 professionals van ‘Quote’. --- Ontwikkelde MindSonar.

Leave a Comment: