Menu

Leef je missie rijker, breder en flexibeler

 

Deze training gaat over jouw persoonlijke levensmissie. Waar ben je voor bestemd? Waar gaat het jou uiteindelijk om in het leven? Deze workshop ondersteunt je bij het begrijpen en het formuleren van je missie en helpt je  om er op nieuwe manieren uitdrukking aan te geven. De training speelt zich af op het kruispunt van je deugden, je levensgeschiedenis, je zonden, je waarden en je denkstijl. Het programma van ‘Verrijk je missie’ wordt door coaches gebruikt in individuele coachingstrajecten en door trainers voor het werken met groepen. In deze training werk je op de eerste plaats aan jezelf.

 

Data, trainer en deelnamekosten

 

Data
Deze training wordt voorlopig enkel in company aangeboden.

 

Trainer
Jaap Hollander

 

Bestemd voor
Iedereen die professioneel en/of persoonlijk bezig wil zijn met zijn of haar levensmissie.

 

 

Als ik dat niet meer kon, dan zou ik mezelf niet meer zijn

“Als het oog een dier zou zijn”, zegt Aristoteles, “dan zou het kijken zijn ziel zijn, want dat is de bepalende essentie van het oog”. Want, zo redeneert hij, wat maakt bijvoorbeeld een bijl tot een bijl? Dat hij een vorm heeft die het mogelijk maakt om te hakken. Als je er niet meer mee kan hakken, is het geen bijl meer. En zo is de essentie van ieder wezen zijn karakteristieke activiteit. In NLP zouden we zeggen: zijn karakteristieke vermogen is zijn identiteit. We hebben het dan wel over net dat ene vermogen dat iemand maakt tot wat hij is. Het is een vermogen waarvan je kunt zeggen: “Als ik dat niet meer kon, dan zou ik mezelf niet meer zijn”. In deze workshop ga je in jezelf op zoek naar die bepalende vermogens.

 

Het gouden middenpunt

Kernwaarden zijn je allerbelangrijkste criteria. Denk aan dingen als ‘bezieling’, ‘authenticiteit’, ‘wijsheid’, ‘integriteit’, ‘moed’, et cetera. Aristoteles noemde dit ‘deugden’. En een deugd, zo stelt hij, is het gouden middenpunt dat tussen twee zonden in ligt. ‘Moed’, bijvoorbeeld, houdt het midden tussen ‘lafheid’ en ‘onbezonnenheid’. En zo kun je voor iedere deugd twee ‘flankerende’ zonden bedenken. ‘Empathie’, bijvoorbeeld, is een mooie kernwaarde. Als er helemaal geen empathie is, dan is er ‘onverschilligheid’. Maar als er te veel empathie is ontstaat er ‘kleverigheid’. En dat is ook zonde. Empathie is het gouden middenpunt. In deze workshop versterk je een van je deugden door je zonden letterlijk een plek te geven!

 

Levensgeschiedenis en flow

Als je wilt weten wie je bent, kun je het beste achteruit kijken. Een belangrijk element van deze workshop is een zelfonderzoek naar je levensgeschiedenis. Wie waren vroeger je helden of heldinnen? Wat waren in verschillende levensfasen jouw momenten van ‘flow’; momenten waarop je iets moois en belangrijks tot stand bracht? Wat heb je altijd belangrijk gevonden? En hoe hangt dat allemaal met elkaar samen? Aan de hand van dit soort vragen formuleer je wie u bent, waar je in gelooft, wat je goed kunt en waar je je thuis voelt.

 

Evenwicht en flexibiliteit

Je metaprogramma’s (je denkstijl) bepalen hoe je met je persoonlijke missie omgaat. Dat is het derde element in deze training: 1. levensgeschiedenis, 2. kernwaarden en 3. metaprogramma’s. Je metaprogramma’s geven belangrijke aanwijzingen over hoe je rijker en flexibeler naar de verwezenlijking van je missie kunt streven. Stel dat je normaliter sterk ‘towards’ denkt, d.w.z. je weet heel goed waar je naartoe wilt, wat je wilt bereiken, wat je wilt opbouwen, wat je tot stand wilt brengen. Dan is het op zich al een verrijking om ook eens ‘away from’ te denken: welke problemen wil ik eigenlijk graag oplossen? Wat zijn de valkuilen waar ik omheen wil lopen? Wat kan er mis gaan? Hoe kan ik dat voorkomen? Dit is slechts één voorbeeld, zo zijn er nog twaalf andere metaprogramma’s. Je komt in contact met andere kanten van jezelf die vaak slechts sluimerend aanwezig zijn, maar die wel toegang geven tot andere innerlijke hulpbronnen.

 

Programma

 

1. Je missie formuleren
De eerste stap, je missie formuleren, die zet je al voor de training, thuis of op je werk. Je vult een soort missie-scan in (een vragenlijst over je levensgeschiedenis, die meerdere niveaus bestrijkt). Dit helpt je om te formuleren wie je bent, waar je in gelooft, wat je waarden zijn, wat je goed kunt en in wat voor soort omgevingen je je thuis voelt.

 

2. Metaprogramma’s en missie
Als tweede stap doe je een MindSonar® meting voor de context van ‘Mijn missie verwezenlijken’. Ook dit doe je voorafgaand aan de training. Je ontvangt voorafgaand aan de workshop het volledige MindSonar-rapport via de e-mail. Wil je meer weten over MindSonar, kijk dan hier.

 

3. Ruimtelijke missie-opstelling
Tijdens de training geef je de verschillende elementen van uw missie ieder een plek in de ruimte. Je geeft je missie ‘handen en voeten’. Zo kun je zien hoe de elementen met elkaar samenhangen en kun je je missie vanuit nieuwe, onverwachte hoeken te bekijken.

 

4. Nieuwe metaprogramma’s
Tijdens de training oefen je, aan de hand van je MindSonar profiel, het inzetten van andere metaprogramma’s bij het vervullen van je missie. Daarbij gebruiken we eenvoudige verankering en activeringsvragen om de ontbrekende metaprogramma’s meer in te zetten.

 

5. Deugden en zonden
Je zet zowel een belangrijke deugd als de beide flankerende zonden ergens neer in de ruimte. Je zonden plaats je daar waar je ze wilt hebben. Sommige mensen zetten ze neer waar ze ze goed in de gaten kunnen houden. Anderen juist ver weg. Dit systeem laten we bewegen tot het tot rust komt.

 

6. Multiple future pace
Vervolgens is het de kunst om wat je hebt geleerd ook in te zetten in de praktijk. Daarvoor gebruiken we een systeem, waarbij je je nieuwe manier van denken afstemt op verschillende handelingen, mensen, emoties, gegevens en momenten in de toekomst.