Menu

Mededeling Universitaire NLP Minor en Master

Wie zal zich gaan inzetten om NLP binnen de Hogeschool en Universiteit beschikbaar te maken, vroegen Jaap en Anneke zich regelmatig af, wetend dat zij dat zelf niet gingen doen. Inmiddels zijn er mogelijkheden. Een NLP practitioner als minor bij de HAN, Nijmegen, open voor studenten uit vele richtingen. En een ‘Master in Applied coaching’ bij de University of Derby – Corporate, Engeland.
Alle IEP opleidingen: NLP practitioners, NLP masters, Mindsonar en Provocatief coachen worden erkend en geven vrijstellings punten voor deze Master, evenals de opleiding Sociaal Panorama van Lucas Derks en de NLP trainers opleiding van Anneke Durlinger.

Wij gaan er van uit dat de studenten de minor NLP practitioner bij de HAN, Nijmegen met deze gegevens zelf kunnen vinden.
Na overleg met Sally Vanson van The Performance Solution, UK en Wilbert Molenaar kunnen wij de ‘Master in Applied coaching’ van harte aanbevelen. Wilbert heeft eerst in Australië deze door Sally Vanson in Engeland gecreëerde MA beschikbaar gemaakt en nu in Europa vanuit Nederland.

Hieronder een mini Interview met Wilbert Molenaar met vragen die bij mij opkwamen.

Hallo Wilbert,
Jij bent ook aan die opleiding tot ‘Master in Applied Coaching’ begonnen. Wat was jouw motivatie om dit te gaan doen, toen?

Sinds 1996 ben ik bezig met NLP via het IEP, NLPU en andere opleiders. Toen al bedacht ik me; “Hoe mooi het zou zijn als NLP dermate erkend zou zijn dat je er in kon afstuderen!” En in 2011 kwam ik in aanraking met deze opleiding. Een universitaire opleiding die NLP, Coaching en Profileringsystemen combineert tot een universitaire graad. Lang hoefde ik er niet over na te denken. Via de route waabij mijn eerder gedane opleidingen (NLP en Coaching) werden erkend als modules in de MA (de zogeheten recognition of prior learning route) ben ik begonnen aan de scriptie waarbij ik mijn kennis verder verdiep en mijn specialiteit uitbouw.

En wat heeft deze flinke investering jou opgeleverd tot nu toe?

Een verdere diepgang in mijn kennis en kunde als coach en trainer. Ik heb zoveel meer “body” gekregen. Door mijn scriptie ben ik in contact gekomen met specialisten in emotionele intelligentie, sociale competenties, neuroscience, coaching en NLP. Het heeft me verrijkt als mens, als coach en als trainer. In mijn werk kan ik nu weer een stukje dieper gaan.

Voor wie met name is deze opleiding geschikt volgens jou?

Deze opleiding is mijn inziens uitermate geschikt voor coaches, counselors, trainers en managers die een universitaire graad willen toevoegen aan hun profiel. Waar moet ik beginnen. Dit kan om verschillende redenenen:

 • Omdat je als lerend mens het mooi vind om je verder te ontwikkelen;
 • Vanwege de verdere professionalisering van de markt;
 • Vanwege de verregaande regulering van de markt in de nabij toekomst;
 • Om zich te onderscheiden van hun collega’s;
 • Om door onderzoek een bijdrage te leveren aan de professionalisering van de markt;
 • Om je bedrijfsmatig beter neer te zetten door je verder te specialiseren;
 • Om alles wat je tot nu toe hebt geleerd om te vormen tot een erkende universitaire titel;
 • Omdat deze opleiding part-time te voltooien is en daardoor goed te combineren met je werk of bedrijf.

Voor de echte NLP fans, wat is met name de toevoeging van de verplichte coach stijl ICF?

Wat een mooie en belangrijke vraag! Ik denk allereerst dat dat voor iedereen anders zal zijn. Maar wat ik tot nu toe heb gehoord van huidige “echte NLP-ers” studenten zijn de volgende ervaringen;

 • Het is een complete aanvulling op mijn gebruikte methodieken doordat er andere methodes worden aangereikt die, in een context, een diepere impact hebben op mijn werkwijze;
 • Het feit dat ik vanwege de verschillende opdrachten mij heb moeten verdiepen in de achtergronden van verschillende methodieken (waaronder NLP) heb ik zoveel meer vlees op het botten. Ik pluk daar niet alleen de vruchten van tijdens mijn werk maar zeker ook bij presentaties of als ik in aanraking kom met criticasters.
 • Mijn scriptie, welke zeer praktisch van aard is, leverde niet alleen een bijdrage aan “NLP”, maar zeker ook aan mijn geloofwaardigheid als trainer/coach;
 • De toevoeging van een ICF accreditatie, de grootste overkoepelende branche vereniging voor coaches, geeft je klanten het vertrouwen dat je weet wat je doet en werkt volgens een ethische code. Ik heb gemerkt dat steeds meer zakelijke klanten dit verwachten.

Mooi dat de IEP opleidingen voldoen aan de criteria van de university of Derby. Kun je zolang als je wilt doen over de opleiding?

Theoretisch gezien wel maar dat gaat je handen vol geld kosten. Full-time studenten zouden binnen een jaar kunnen afstuderen. 99% van de deelnemers combineren het met hun werk cq. bedrijf. Ze doen er 2 jaar over.

Dank je Wilbert voor jouw duidelijk antwoorden.
En mochten de geïnteresseerde lezers meer vragen hebben dan verwijs ik ze naar jouw website, waar tevens vermeld staat hoe ze jou telefonisch kunnen bereiken www.dynamiccreation.nl.

Anneke Meijer

About the Author Anneke Meijer

Psychologe, NLP-trainer, provocatief coach, directeur IEP --- Introduceerde in 1981 – samen met Jaap Hollander – NLP in Nederland en is mede-oprichtster van het IEP. Zij geeft binnen het IEP NLP Practitioners- en Masterpractitionersopleidingen, een deel van de opleiding Provocatief Coachen, daarnaast coaching en supervisie. --- Zij is binnen het geheel van de IEP-opleidingen in belangrijke mate verantwoordelijk voor de samenhang van de diverse modellen en het algemene beleid. --- Zij ontwikkelde verschillende NLP-technieken o.a. de ‘I-Wonder strategie’ en het ‘Binnen-Buiten model’, tal van didactische NLP-oefeningen en is mede-auteur van ‘NLP in Nederland’ en het Nano Tech Power Deck. --- Lid van de Internationale NLP Leadership Summit

Leave a Comment: