Menu

Lion – Hoe een welp een kraai modelleert

Femke Hogema geeft in het dagelijks leven leuke, toegankelijke en praktische financiële trainingen aan ondernemers en managers. Op het IEP had iemand een ander talent van Femke gespot en zo kwam zij op mijn spoor en volgde zij een masterclass hulpbronverhalen maken in Renkum. Ik ben vaker gemodelleerd in dat vermogen helende verhalen te maken en al die vaardigheden verspreid ik graag.
Op die dag ontstond onderstaand schitterend verhaal. Het is bedoeld voor een jong kind met contactproblemen.
En omdat er niets leuker is dan kruisbestuiven en m0delleren doe ik nu een online training bij Femke: www.financienvoorzzpers.nl

Reinalda Kersenboom

Lion

door Femke Hogema

Lion was een prachtige jonge leeuw. Hij leefde in Afrika, in de veilige Savanne. Hij kende zijn Savanne door en door; De boom, waaronder hij met zijn moeder woonde en de boom waaronder hij met zijn vader woonde, de school waar hij leerde jagen en de tuin waar hij leerde klimmen.
Daar, in de veilige Savanne, speelde hij zijn eigen spel. In de Savanne lagen overal stenen; grote stenen; kleine stenen; ronde en hoekige stenen. Lion was dol op het verzamelen en ordenen ervan. Overal legde hij figuren van stenen. Lion kon zich uitzonderlijk goed focussen en concentreren. Hij zag daardoor als geen ander de overeenkomsten en de verschillen tussen de stenen. Als Lion eenmaal aan het verzamelen was, liet hij zich niet afleiden door andere zaken.
Op een dag kwam Lewy, een andere jonge leeuw, samen met Lion spelen. Ze speelden samen met stenen en ze hadden het leuk samen. En Lion vertelde Lewy over de stenen, Lion wist er ten slotte alles vanaf. Nadat ze een tijdje gespeeld hadden, vroeg Lewy aan Lion ‘Zullen we nu wat anders doen? Zullen we krijgertje spelen?’; en terwijl Lewy het vroeg, rende hij al weg; helemaal naar de andere kant van de Savanne, daar, waar Lion eigenlijk nooit kwam. Lion schrok daar een beetje van. En hij begreep het ook niet zo. Hij kon nog wel uren doorspelen, met stenen. Maar Lewy kennelijk niet.

‘Net was je samen met een andere leeuw aan het spelen, zag ik?’ Vroeg de kraai. ‘Waar is je vriendje heen?’ Lion betrok een beetje. ‘Hij wilde krijgertje spelen.’ Zei Lion. ‘Maar ik vind dat geen leuk spel. Ik speel liever met stenen’. ‘Mmmm zei Kai, de kraai. Dat herken ik wel. Ik ben bijvoorbeeld dol op stukjes glas. Die zoek ik dan, op de parkeerplaatsen buiten de Savanne. Maar mijn beste vriend, Gust, die zoekt liever knopen. Nu gaan we de ene dag stukjes glas zoeken, en de andere dag knopen. En alhoewel ik glas echt mooier vind dan knopen, vind ik het nóg leuker om met Gust te spelen. Dus soms laat ik het glas even liggen en dan speel ik samen met Gust zíjn spel. En weer andere dagen, ga ik op avontuur. Zoals vandaag. Vandaag ben ik zomaar ergens heen gevlogen en toen ontmoette ik jou en ik heb van jou over stenen geleerd. Als ik niet op avontuur was gegaan, had ik nooit ontdekt hoe bijzonder stenen zijn.’ Lion liet dit allemaal eens tot zich doordringen. Hij vond het erg fijn dat hij Kai had ontmoet, maar hij merkte ook dat hij nu wel moe was. ‘Ik vond het leuk om met je te praten Kai,’ zei Lion. ‘Nu ga ik slapen’. Lion zwaaide met zijn lange staart naar Kai. Kai kraste terug ‘Ik vond het ook leuk Lion! Tot de volgende keer!’ en Kai vloog in een sierlijke boog weg. Lion liep terug naar zijn boom. Zijn moeder had net een hapje eten voor hem klaargezet. Toen Lion zijn eten ophad, rolde hij zich op onder zijn boom en viel hij – vol van de indrukken van de dag – in een diepe slaap.
Toen Lion de volgende ochtend helemaal fit en fris wakker werd, zag hij in de verte zijn vriendje Lewy spelen. Lion dacht terug aan het verhaal van Kai, en, alhoewel hij eigenlijk niet zo’n zin had, besloot hij toch op avontuur te gaan. Lewy was namelijk wel zijn liefste vriendje. Hij rende naar Lewy toe en vroeg ‘wat zullen we spelen?’. Lewy was helemaal blij om Lion te zien, hij rende hem van enthousiasme omver! ‘Zullen we stoeien?’ gromde Lewy terwijl hij al over Lion heen buitelde.’ Lion gromde vriendelijk terug en terwijl hij over Lewy heen rolde, dacht hij ‘ik wist niet dat op avontuur gaan zo leuk zou zijn!’
Nadat Lewy en Lion een tijdje hadden gestoeid, zei Lion tegen Lewy: ‘Dat was leuk Lewy! Nu ga ik met stenen spelen, tot de volgende keer!’ En Lion zwaaide Lewy met zijn lange staart gedag terwijl hij naar zijn stenen rende. Hij genoot er erg van, om na het drukke spel met Lewy, lekker zelf met zijn stenen te spelen. Dan werd het zo fijn rustig in zijn hoofd.
De dagen vlogen om, in de warme Savanne. Kai kwam regelmatig even langs vliegen. De ene keer zag hij dat Lion alleen met zijn stenen speelde, de andere keer speelden Lion en Lewy samen met de stenen, of ze waren samen aan het stoeien. En soms zag Kai dat Lion op avontuur ging, om een nieuw spel uit te proberen.
De dagen werden maanden. De maanden werden jaren. Lion groeide op tot een krachtige en gelukkige leeuw. Kai bracht hem regelmatig een bezoek en het viel Kai op, dat Lion steeds beter werd in het spel met de stenen. Lion werd een echte stenen-expert. Hij bleef Kai’s goede raad om af en toe met andere leeuwen te spelen of samen te werken opvolgen. Net zoals hij ook af en toe op avontuur bleef gaan.

About the Author Reinalda Kerseboom

Reinalda Kerseboom was meer dan 30 jaar speltherapeut. Ze volgde haar NLP-opleidingen en de opleiding tot provocatief coach bij het IEP. Ze was gespecialiseerd in het werken met metaforen. Ze is auteur van een aantal boeken met en over hulpbronverhalen. --- Ze had een praktijk in Renkum, waar ze kinderen, jongeren en ouders zag. ---- Ze geeft momenteel geen therapie meer, maar houdt zich bezig met het management van haar Bed & Breakfast; zij is eigenaar van B&B 'de Kleikamp' in het mooie Renkum, Gelderland. Zeker een bezoek waard!

Leave a Comment: