Menu

Je denkstijl door de scanner

Auteur: Eric Hendriks

Beschrijving: Stel, in stuurgroepvergaderingen denk jij vooral in grote lijnen, maar een ander let juist op details. Jij richt je op het bereiken van doelen, de ander op het oplossen van problemen. Het gaat jou vooral om essenties en principes maar je collega is vooral praktisch bezig. Liggen jullie en daarmee het project op ramkoers? Of heb je (bewust of onbewust) dé succesformule ontdekt?

Artikel: Je Denkstijl Door de Scanner

 

==============================

Stel, in stuurgroepvergaderingen denk jij vooral in grote lijnen, maar een ander let juist op details. Jij richt je op het bereiken van doelen, de ander op het oplossen van problemen. Het gaat jou vooral om essenties en principes maar je collega is vooral praktisch bezig. Liggen jullie en daarmee het project op ramkoers? Of heb je (bewust of onbewust) dé succesformule ontdekt?

Deze week ben ik begonnen met een nieuwe training: MPA Mindsonar, een methode die op een gemakkelijke manier iemands denkstijl in een bepaalde situatie doormeet. De verschillende manieren van denken noemen we metaprogramma’s. Een patroon dat waarneembaar is in hoe iemand denkt , waarneemt en zich uitdrukt in zijn gevoelens, verbale en non-verbale gedrag. Eén van de 13 metaprogramma’s is bijvoorbeeld Richting. Denk jij in een projectsituatie vooral in termen van problemen vermijden – “Weg van” ? Of wil jij in die projectsituatie vooral doelen bereiken – “naar toe”? Eén zo’n metaprogramma zegt niet zo veel, maar een combinatie van metaprogramma’s (een metaprofiel) typeert hoe iemand denkt in een projectsituatie. En als hij daarmee de gestelde doelen haalt: prima. Maar wat als hij niet de gestelde doelen haalt? Dan moet er ingegrepen worden. MPA geeft je een verfijnde analyse van wat iemand beweegt in die problematische projectsituatie. Zodat je snel de juiste ingreep kunt doen. Op individueel niveau of op projectteamniveau.

Excellent projectmanagement

Daarnaast wil ik MPA inzetten om excellent projectmanagement wat beter grijpbaar te maken. Stel we hebben drie projectmanagers die excelleren in een bepaalde projectsituatie, bijvoorbeeld in het afspreken van de perfecte projectopdracht met de opdrachtgever. We meten hun denkstijl in deze situatie. En we analyseren welke metaprogramma’s ze met name gebruiken. Dit resulteert in een ideaalprofiel: als jij als projectmanager ook zo denkt dan vergroot je hiermee jouw kans op succes. Als we dit weten gaan we dit natuurlijk in een leuk verhaal publiceren zodat iedereen hiervan kan meeprofiteren!

Vergelijk jezelf

De volgende stap is dan jouw denkstijl te meten in deze projectsituatie: hoe doe jij dit? Vervolgens vergelijk je jouw metaprofiel met het ideaalprofiel. Wat doe jij ook? Maar vooral: wat doe jij anders? Zo krijg je concreet wat jij meer of minder moet doen. En wordt helder welke denkstijl jij moet ontwikkelen om beter te presteren die situatie. Om precies te weten wat jij hiervoor nodig hebt zullen we eerst uitzoeken wat jou innerlijk weerhoudt om zo te denken: wat is jouw hindernis? Is het iets dat je nog niet kunt? Of kun je het wel maar heb je er een slecht gevoel bij om het ook echt te dóen? Als we dit weten dan kunnen we gericht hulpbronnen aanboren om jouw hindernis op te ruimen.

Hoe meten?

Het meten van jouw denkstijl in een projectsituatie is eenvoudig. Via de MPA website vul je een vragenlijst met 76 testitems en de rapportage is vrijwel direct beschikbaar voor de licentiehouder (that’s me!). De test is wetenschappelijk verantwoord en sluit aan bij het competentiedenken. Hieronder zie je een voorbeeld van een MPA rapport (visuele samenvatting).

 

About the Author Librarian

Librarian is geen auteur. Librarian is een administratieve service die artikelen uit de IEP bibliotheek op deze site beheert. Wil je contact opnemen met de auteur? Kijk dan bovenaan het artikel, daar staat de naam.

Leave a Comment: