Menu

Casus Janneke Swank: Eén cliënt heb ik nog en dat ben ik zelf (2)

Elementen: taalgebruik; negatieve of heling ondersteunende suggesties?; bijwerkingen of werkingen?; mentoren toelaten; proces voorbereiden voor een medische interventie.


Het woord protocol komt van het Grieks protocollon en betekent: een richtlijn hoe met een onderwerp om te gaan. Het was oorspronkelijk een vel papier dat gelijmd werd op een handgeschreven boek met hierop de inhoud van het boek. Volgens ‘De Dikke’ is het onder andere een geheel van gebruikelijke voorschriften en regels.

Na de definitieve diagnose maagkanker, die ik te horen kreeg van een bijzonder menselijke specialist met empathie (bestaan die nog? Hij ging een maand daarna met pensioen) volgde het protocol: oncoloog, chemotherapie, bloedonderzoeken en controles. Ik was begonnen aan de eerste stappen naar genezing. Stappen volgens het protocol. Het hielp me enorm om te denken aan het verhaal van de draak:

Hoe versla je een draak?

Zorg dat je in vorm bent en stap over je eigen schaduw. Toon moed.

Stroop je mouwen op en ga op zoek naar de draak en als je hem vindt, besef dan dat hij groter is dan je dacht.

Kijk de draak recht in de ogen, loop niet weg, maar haal diep adem en slik even.

Luister naar zijn knetterende ademhaling en verwonder je over zijn uitpuilende ogen.

Vraag hem vriendelijk waarom hij zo boos is en luister liefdevol naar zijn antwoord.

De draak zal dan gaan huilen en dan moet je hem troosten.

Bij herhaling zul je merken dat de draak steeds kleiner wordt.

Tja, ook het gedrag van de draak heeft een positieve intentie.

Bij elke controle moest ik weer wennen aan de ziekenhuistaal: ‘Geen last van misselijkheid?’ en ik kon dan niet anders antwoorden dan: ‘Nee, het eten smaakt me prima.’ Dit in de hoop dat mijn NLP-opvoeding ook hier effect zou hebben. Dat viel tegen. ‘Geen diarree?’ –nee, mijn ontlasting ziet er normaal uit. ‘Niet duizelig?’ –nee, mijn hoofd voelt goed. ‘Niet moe?’ –Nee, ik voel me best fit. ‘Geen hand- of voetklachten?’ –nee, ik kan normaal lopen.
Toen ik een keer vroeg of men dergelijke vragen ook op een positieve manier kon stellen was het antwoord dat dit nu eenmaal zo gedaan werd om patiënten te helpen goede antwoorden te geven.  Het hoorde bij het protocol.

Elk gedrag heeft een positieve intentie.

Volgens de oncoloog zou ik het zwaar krijgen en deze suggestie heb ik niet tot me door laten dringen. En het ging goed. Ik kreeg een lijst met bijwerkingen maar ik moest genoegen nemen met alleen de werkingen. Gelukkig maar.

Na de chemokuren was volgens het protocol de operatie aan de beurt. En ik wilde fit zijn.  Ik deed veel lichamelijke oefeningen, maar er was meer nodig. Ik had angstbeelden en die veranderde ik met de Visuele Swish, en toch, steeds weer kwam dat gespannen gevoel, die stress, alsof ik in een val ging lopen en er niet meer uit zou komen. NLP met jezelf kan goed helpen, maar soms hebben we iemand nodig. Ik mocht bij Jaap komen op het IEP. Jaap ging praten met mijn onbewuste. Hij vroeg wat mijn doel was. Dat was even zoeken, want blijkbaar was ik toch een beetje besmet met de ziekenhuistaal. Dus ‘niet in paniek raken’, ‘geen onrust of spanning’, werd uiteindelijk: ‘accepteren dat het is zoals het is.’ Een bekende en door mij gewaardeerde uitspraak uit de Mindfulnesstraining.

Ik vind het makkelijk om in trance te gaan en had het volste vertrouwen in Jaap. Ik liet het allemaal gebeuren. Toegerust met drie manieren om er ook bewust mee bezig te zijn ging ik naar huis. Wat Jaap had gedaan? Ik weet het niet meer. En het effect? De nacht voor de operatie sliep ik goed en toen ik wakker werd voelde  ik me heel, heel rustig. Toch nog even de test (van het model T.O.T.E), dus ik deed mijn best om de spanning op te roepen, dat kon ik toch zo goed? Het lukte niet. Ik bleef kalm en liet me door de injectie van de anesthesioloog naar ‘niemandsland’ voeren, vergezeld van een gedachte die me blij en dankbaar maakte. Die tip had ik gekregen van Anneke Meijer, die me ook nog een CD had gestuurd met een interventie van Suzi Smith. In de week voor de operatie heb ik elke dag geluisterd naar dit mooie proces.

Suzi Smith, Preparing for a medical intervention

Doel: ontspannen gemoedstoestand vóór, tijdens en na de ingreep.

 1. Lekker gaan zitten en je lichaam ontspannen.
 2. Je gedachten ontspannen door je een schoolbord voor te stellen. Daarop een cirkel tekenen en in de cirkel een X. Dan de X wegvegen, de cirkel wegvegen en het schoolbord laten verdwijnen.
 3. Terugtellen van 100 tot 96 en bij 96 alle getallen laten verdwijnen.
 4. Je voorstellen dat je voor een lift staat, naar binnen gaat en dat de lift omlaag gaat naar niveau A. Op dit niveau ben je nog tien keer meer ontspannen. Dan naar niveau B en vervolgens naar niveau C. Bij elk niveau ben je tien keer meer ontspannen.
 5. Bepaal je doel. Wat wil je bereiken? Hierbij bedenken dat ons lichaam het vermogen tot volledig herstel heeft.
 6. Stel je gedissocieerd voor hoe de operatieruimte eruit ziet, welke geluiden er zijn, waarbij je nog dieper ontspant met het volste vertrouwen in de mensen die hun best gaan doen om jou te helpen genezen. Als je dat vertrouwen duidelijk voelt raak je je hart aan, laat je een symbool ontstaan en eventueel een woord.
 7. Stel je voor dat het de avond voor de operatie is, associeer en voel hoe je je voorbereidt, terwijl je je ankers gebruikt. Hoe je vervolgens lekker slaapt en hoe je ervaart dat je de volgende dag naar de operatieruimte gaat, vol vertrouwen. Je ziet wat er te zien is, hoort wat er te horen is en voelt wat er te voelen is en je ruikt zelfs wat de geuren zijn. En telkens kun je je ankers gebruiken om het vertrouwen vast te houden.
 8. Je stelt je voor hoe je de bloedtoevoer naar het operatiegebied afsluit alsof je een kraantje dicht draait.
 9. Je voelt hoe je wegglijdt in een diepe slaap, die ervoor zorgt dat de chirurgen hun werk goed kunnen doen. Terwijl je in slaap valt denk je aan een mooie plek in de natuur en diep van binnen blijft het vertrouwen in je eigen lichaam en in je immuunsysteem. Je blijft je concentreren op het eindresultaat en je beseft hoe makkelijk het herstel gaat.
 10. Nog steeds geassocieerd ervaar je hoe je wakker wordt en hoe je de bloedtoevoer naar het operatiegebied weer opent zodat zuurstof en voeding mede kunnen gaan zorgen voor genezing. Hoe je ontspannen kan blijven en met behulp van de ankers hou je het vertrouwen in verdere genezing.
 11. Je stelt je voor dat je de komende tijd telkens weer je ankers gebruikt met daarbij de wetenschap dat je immuunsysteem je gaat helpen om te genezen.
 12. Tenslotte ga je de lift weer in en je stijgt op van niveau C naar B en vervolgens naar A, zodat je je weer helemaal bewust bent van je omgeving en je neemt alle hulpbronnen met je mee.

Volgens het protocol zou ik een week in het ziekenhuis moeten blijven maar het protocol had geen rekening gehouden met het effect van Jaap, Anneke, Suzi  en de NLP-technieken. Na vier en een halve dag was ik weer thuis.

Ik heb sindsdien een nieuw principe: NLP doet meer dan je denkt…..

Wil je meer lezen over casuïstiek en andere zeer interessante NLP-toepassingen? Bestel dan nu vast het boek: Hoe je met NLP……. (van Jaap Hollander, Janneke Swank, Guus Hustinx en Reinalda Kerseboom)’.

 

p.s. klik hier voor het eerste deel van de casus

About the Author Janneke Swank

Janneke overleed op 7 november 2017. --- Met haar verloren wij een bevlogen NLP-collega en vriendin. --- Zij paste NLP toe in haar coachingspraktijk, op een zuivere, betrokken wijze. Ze was tot 1984 werkzaam als fysiotherapeut. Haar interesse ging toen al meer en meer uit naar de ‘mens achter de klacht’. --- Opleidingen: psychosomatsische fysiotherapie, NLP-practitioner en -master bij het IEP, certificaat NLP-trainer, certificaat Health Practitioner NLP en Destination therapist. ---Voerde jarenlang praktijk onder de naam ‘Mind the Body’ waar patiënten met psychosomatische klachten dankbaar gebruik van maakten. --- Gaf trainingen NLP bij het IEP en aan collega-therapeuten en bij de SETH.

Leave a Comment:

2 comments
Joske Diesfeldt says 8 mei 2014

Dank je Janneke voor je mooie, persoonlijke en bemoedigend verhaal!
Joske Diesfeldt

Reply
Femke Hogema says 10 oktober 2014

Dank Janneke,
je herinnert me hoe waardevol NLP is.
lfs femke

Reply
Add Your Reply