Auteur: Margreet van der Drift
Ik geef zelf regelmatig trainingen of workshops en hierin zou ik graag “verhalen vertellen” willen kunnen gebruiken om zaken toe te lichten, om zo een “leerbeleving” te creëren vanuit creativiteit, ontspanning en afwisseling.
Lees hier het modelleringsverslag: Improviserend verhalen vertellen in trainingen.
================================
Als onderdeel van de afsluiting van mijn NLP-Masterpractitionersjaar heb ik een expert in “improviserend verhalen vertellen in trainingen” gemodelleerd. Beste Fred, hartelijk dank voor de leuke middag!
Ik heb dit gemodelleerd omdat ik zelf regelmatig trainingen of workshops geef en hierin graag “verhalen vertellen” zou willen kunnen gebruiken om zaken toe te lichten, om zo een “leerbeleving” te creëren vanuit creativiteit, ontspanning en afwisseling. Ik heb Fred Hagens gemodelleerd voor dit verslag: hij geeft regelmatig trainingen en maakt hierin veelvuldig gebruik van verhalen. Ook in één op één gesprekken gebruikt Fred veel verhalen, waar ik zelf regelmatig van heb mogen genieten.
Het overbrengen van droge, abstracte of complexe boodschappen op een levendige manier d.m.v. het vertellen van een verhaal. De focus van de hier beschreven techniek ligt op situaties in een training waarbij een vraag wordt gesteld door een deelnemer die je d.m.v. een verhaal wilt beantwoorden. Je moet dus improviseren om je boodschap (antwoord op de vraag) over te brengen in verhaalvorm.
Als je boodschap via het verhaal is overgekomen bij de deelnemers van de training, d.w.z. wanneer zij meegaan in het verhaal, de boodschap begrijpen en deze kunnen vertalen naar een antwoord op de gestelde vraag. Idealiter zijn zij zelfs in staat de boodschap zelf verder uit te dragen, bijvoorbeeld naar anderen in de organisatie.
De techniek bestaat uit een voorbereidingsfase die je continu kunt doen en waarin je voor jou mooie verhalen bewust opslaat. Tijdens de training zelf kun je deze verhalen dan inzetten bij het beantwoorden van vragen van deelnemers.
Voorbereidingsfase (continu):
Voorbereidingsfase
1. Verhalen onthouden en labellen.
Zintuiglijk specifiek voorbeeld van iemand die deze techniek gebruikt
Ik hoor (A) een mooi verhaal en voel (K) dat het verhaal mij raakt, doordat het emotie bij mij oproept. Dit verhaal wil ik onthouden om later te kunnen doorvertellen, zeg ik tegen mezelf (Ad). Ik ga bewust even terug naar het beeld dat ik kreeg bij het begin van het verhaal (Vr) en plak hier voor mijzelf een etiket met de boodschap van het verhaal (in dit geval “het ligt in jouw handen”) op (Vc). Deze combinatie van beeld en etiket zet ik bewust in mijn “verhalen-bibliotheek” die ik mij voorstel als een soort wolk waarin alle verhalen rondzweven en verhalen met vergelijkbare thema’s zich dicht bij elkaar bevinden (Vc).
Tijdens de training
2. De bedoeling van de vraagsteller interpreteren.
Zintuiglijk specifiek voorbeeld van iemand die deze techniek gebruikt
Ik hoor iemand een vraag stellen (A) en krijg een beeld van wat ik denk dat hij bedoelt te vragen (Vc) en een gevoel bij de intentie daarachter (K), namelijk licht sceptisch. Ik zeg tegen mezelf “Ik denk dat hij bedoelt dat [….]; nog even checken” (Ad). Ik vraag aan hem “Bedoel je dat [….]? Heb ik dat goed begrepen?” (EG). De vraagsteller knikt afwachtend en zegt “ja, precies”.
3. Een verhaal kiezen dat aansluit bij de bedoeling van de vraag.
Zintuiglijk specifiek voorbeeld van iemand die deze techniek gebruikt
Ik zeg tegen mezelf “Dat doet me denken aan ….” (Ad) en zie ondertussen mijn bibliotheek met beginscènes en labels van verhalen schuin boven van mij (Vc). Ik neem een moment om voor mijzelf in gedachten de bedoeling van de vraag met de labels te vergelijken (Vc). Eén verhaal komt al snel naar voren (Vc) en ik zeg tegen mezelf “dit is ‘m” (Ad).
4. Het verhaal vertellen
Zintuiglijk specifiek voorbeeld van iemand die deze techniek gebruikt
Ik kijk naar de beginscène van het verhaal (Vr) en begin te vertellen over wat daar gebeurt, wie daar zijn, wat er gezegd wordt en hoe de omgeving is (Eg) . Van daaruit begint de film van het verhaal zich in gedachten voor me af te spelen (Vr) en vertel ik het verhaal vanuit mijn eigen beleving (EG). Als het verhaal is afgelopen wacht ik even af om het effect op mijn toehoorders te aanschouwen (V). Tot slot vraag ik aan de vraagsteller: “Hoe sluit dit aan op jouw vraag?”
Metaprogramma’s en criteria (gemeten o.a. via MindSonar)
Metaprogramma’s met een zeer hoge score (8 of hoger):
Metaprogramma’s met hoge scores (6 tot 8):
Het metaprogramma “visueel” kreeg in Mindsonar geen hele hoge score, maar bleek tijdens het interview bij de expert wel dominant tijdens “improviserend verhalen vertellen”.
Criteria (gemeten o.a. via MindSonar)
Overtuigingen
Overtuigingen die “verhalen improviseren” kunnen ondersteunen:
Commentaar en reflectie
Wat is de belangrijkste stap?
Wat is de relatie tussen de stappen?
Welke hindernissen verwacht ik bij de doelgroep en hoe wil ik daarmee omgaan?
De doelgroep voor dit modelleringsproject bestaat uit NLP Practitioners die ervaring hebben met het geven van trainingen en die al eens een verhaal hebben gebruikt in een training, maar hierin nog niet hebben geïmproviseerd. De belangrijkste hindernissen waar deze doelgroep bij de uitvoering van deze vaardigheid tegen aan kan lopen worden hieronder beschreven, inclusief suggesties voor hoe hiermee om te gaan.
In de voorbereiding:
Tijdens de training, stap 3:
Margreet van der Drift
mvddrift@gmail.com
Verklaring afkortingen
De codes verwijzen naar de oogbewegingen van een rechtshandig persoon. Hieronder hoe je het voor je zelf kan doen.
Vh Visuele herinnering, de ogen naar links omhoog
Vc Visuele constructie, de ogen gaan naar rechts omhoog
K Kinestetisch, voelen, de ogen gaan naar rechts beneden
Ad Auditieve zelfspraak, de ogen gaan naar links beneden
Ah Auditieve herinnering, de ogen gaan naar links midden
Ac Auditieve constructie, de ogen gaan naar rechts midden
e = extern: verwijst naar iets wat gezien, gehoord, gevoeld wordt om je heen.
i = intern (of geen vermelding) verwijst naar iets dat gezien, gehoord, gevoeld wordt in gedachten.
VAKOG = de zintuigen: Visueel, Auditief, Kinestetisch, Oilfactoir = reuk, Gustatoir = smaak.
Posting is geen auteur. Dit is iemand van IEP Support, die een artikel van de auteur aangeleverd heeft gekregen en in de IEP bibliotheek (Blog) heeft geplaatst. De auteur is degene die bij het artikel staat aangegegeven.
Poll: Belemmerende overtuigingen
15 dec, 2020Hoe buig je potentiële conflictsituaties om?
17 nov, 2020Hoe creëer ik innerlijke rust?
02 sep, 2020Zo kom je snel weer van die Corona-kilo’s af
09 jun, 2020Modelleringsverslag: Leave behind and relax
23 mei, 2018Klachtenprocedure IEP Cursisten
22 mei, 2018Klachtenprocedure IEP Gecertificeerden
14 okt, 2015Modelleringsverslag: Prettig en ontspannen hardlopen