Menu
  • Je bent nu hier:
  • Home »

Hoe je met NLP…

Door Frans-Jan Liefrink

Turbulente tijd

Stel je voor: Na een turbulente tijd tussen jou en je vrouw, realiseren jullie je, dat je samen op het punt staat om uit elkaar te gaan. Een vriend van jou is naar de Canarische eilanden en jij mag zijn huis gebruiken, als een plek om even tot rust te kunnen komen. Een aantal dagen, zodat je daarna weer terug kan naar je gezin. Dan blijk je positief op corona te testen en moet je in quarantaine. En dat is uitgerekend de week dat je 50 jaar wordt. Je wilde het, gezien de omstandigheden thuis, niet groot vieren, maar nu blijkt het wel een heel klein feestje te worden. In isolatie, terwijl je met deze grote beslissingen kampt, je je kinderen juist nu graag om je heen hebt en ook graag met vrienden spart over de naderende knopen die jij en je vrouw moeten doorhakken.

Netflixen, schrijven en lezen

Dit is, kort samengevat, waar ik nu middenin zit. Ik blik terug op mijn leven en ik voel hoe de heilige huisjes schuiven onder een aardbeving van emoties. En als ik in de toekomst kijk, zie ik geen helder omlijnd beeld van waar ik naartoe moet. Ik slijt de dag met appen, netflixen, schrijven en lezen. Veel lezen. In mijn hoofd wandel ik het kustpad mee met Ray en Moth (Het zoutpad). Maar ook lees ik: 'Hoe je met NLP vitaal oud wordt, rouwende kinderen sponsort, ecologisch organiseert, angsten overwint, je onbewuste aanspreekt, samenwerking creëert, tegenspoed hanteert en vechtscheidingen begeleidt' “Net wat ik nodig heb in deze tijd, zeg ik tegen mijzelf…”.

Ik wandel door de hoofdstukken, die elk een op zichzelf staand artikel zijn over de toepassing van NLP in het dagelijks leven. Als NLP-er struikel ik nog wel eens in mijn uitleg, als mensen aan me vragen wat NLP eigenlijk precies is. Maar hier dient het ene voorbeeld zich na het andere aan, als steeds een nieuw uitzicht op een krullend wandelpad: waarnemingsposities, tijdlijnen, delen, metaforen, modelleren, echt alles komt voorbij. Niet tot in detail uitgelegd, maar ik heb voldoende inzicht in NLP om tussen de regels door verder te struinen naar toepassingen voor mijzelf en anderen.

Richtlijn voor de toekomst

Ik kan geen korte samenvatting geven over de inhoud van het boek. Daarvoor zijn de onderwerpen te verschillend. Wel krijg ik, wandelend door de hoofdstukken, steeds meer mildheid in mij. Veel conflicten komen voort uit onbegrip of gebrek aan inzicht in elkaars innerlijke landkaarten. Lezend beschouw ik mijn eigen tijdlijnen, stap ik erop en er weer af. Het lukt me mijn innerlijke criticus apart te nemen en hem te vragen wat hij voor mij probeert te doen. Ik vind in het verhaal van Zuno een manier om mild te kijken naar mijn relatie (ook al is de metafoor geschreven voor een kind met loyaliteitsproblemen). En uiteindelijk maak ik een opname van hoe ik, als vitale tachtiger, mijzelf een richtlijn voor de toekomst geef. En dat allemaal tijdens de wandeltocht door dit ene boek.

Heldenreis

Het beeld van de toekomst is nog niet helder en omlijnd. Maar ik weet dat er een beeld is en dat het helder wordt. Ik weet dat, hoe het ook verder gaat, de mensen om mij heen op wat voor manier dan ook belangrijk voor me blijven en ik voor hen. Ik weet ook dat ik er in contact met mijn partner hoe dan ook wel uitkom. Onze kaarten zijn verschillend en misschien beschrijven ze niet meer hetzelfde deel van de wereld, ze horen wel tot een groter geheel, waar we allemaal deel van uitmaken. Dus we vinden een vorm, waarin ook onze kinderen zich veilig voelen… En ik weet, ook al druipen er soms tranen over mijn wangen, dat ik leer en dat ik me ontwikkel tot een steeds wijzere en gelukkigere versie van mijzelf… En dat de mooiste reis een heldenreis is…