Menu

Vermoeiend gezelschap

Omdat mensen van elkaar afhankelijk zijn
Samen kun je meer.  Dat is niet alleen een feit, maar ook een last.  Want er is nogal wat geduld voor nodig om anderen, bij voortduring, in je leven toe te laten.  Niemand is perfect.  Alleen dat is tegelijkertijd ook het probleem: die imperfecties van de mens maken het des te moeilijker om elkaar te kunnen verdragen.  Toch is dat de bedoeling; en wel omdat mensen van elkaar afhankelijk zijn.

Zo is er een constante beweging tussen mensen: naar elkaar toe en van elkaar weg, met de behoefte om samen te komen, afgewisseld met de behoefte om weer even alleen te zijn.  En om deze twee tegengestelde behoeftes mogelijk te maken, moet de mens ook telkens weer iets nieuws verzinnen: samenwonen is misschien wel prima, maar liefst wel met meerdere ruimtes waar de één zich even kan terugtrekken van de ander.  Even een kort praatje met iemand uit de buurt, om even later toch opgelucht weer je eigen weg te kunnen vervolgen.  Wel naar het werk om verlost te zijn van thuis om aan het einde van de dag met plezier naar huis om even verlost te zijn van het werk. 

Lieden die nauwelijks iets te melden hebben

Constant zoeken we toenadering tot elkaar om even later weer rechtsomkeert te maken.  Met plezier een afspraak maken met een vriendin, om na een uur of wat toch weer los te willen komen van de verplichting ervan.  Ja, het is maar goed dat de meeste contacten van voorbijgaande aard zijn, anders zou menigeen gillend gek worden.  Het is daarom welhaast een wonder te noemen wanneer iemand, ook voor langere tijd, aan te merken is als: aangenaam gezelschap.  Kijk maar eens goed in de spiegel en vraag jezelf in alle eerlijkheid af: ben ik zelf wel aangenaam gezelschap?  De meeste mensen moeten wel toegeven dat zij nogal wat ergernis kunnen oproepen.  Zo heb je lieden die nauwelijks iets te melden hebben, als ook mensen die juist weer teveel te melden hebben.  Dan zijn er figuren die veel praten, maar niets zeggen, als ook van die mensen die veel praten en nooit iets vragen.  Ook nogal wat types die veel vragen om niets te hoeven zeggen of types die alleen iets weten te zeggen als er iets gevraagd wordt.  En dan heb ik nog maar het topje van de ijsberg.  


Even kan, maar niet voor lang
Hogelijk irritant zijn ook: de betweters, de opscheppers, de schijnheiligen, de complotdenkers, de muurbloempjes, de harde praters, de passievelingen, de alcoholici, de oordelaars, de roddelaars, de uitslovers, de fantasten, de zuigers, de slachtoffers, de passief-agressievelingen, de criticasters, de negatievelingen en van die mensen die altijd heppie-de-peppie zijn.  Even kan, maar niet voor lang. 

Als ik naar een sociale gelegenheid ben geweest, zeg ik altijd op de terugweg tegen mijn vrouw: ‘wat ben ik blij dat ik met jou naar huis ga’.  Mijn vrouw is vooral blij dat ik nog niet met pensioen ben. About the Author Jeffrey Wijnberg

Werd geboren in Madison, Verenigde Staten in 1951. Na zijn gymnasiumtijd in Nederland studeerde hij enkele jaren muziek en psychologie in de VS. In 1977 voltooide hij zijn studie in de klinische psychologie aan de Rijksuniversiteit te Groningen. De eerste privé-praktijk van Noord-Nederland werd door hem in Groningen opgezet. Hij is sindsdien zelfstandig gevestigd. Als psychotherapeut gaat zijn speciale belangstelling uit naar de provocatieve stijl. Voor het IEP geeft hij, samen met Jaap Hollander, introductieworkshops Provocatief Coachen als ook de twee-jarige opleiding Provocatief Coachen. Hij is publicist en auteur van populair-wetenschappelijke psychologie boeken, waaronder "Provocatief Coachen", de uitdagende stijl van helpen", "Gekker dan gek; hoe provocatieve therapie werkt", "Niet-helpen voor hulpverleners", "In het diepste van de ziel is niets te zien; "Provocatieve psychologie", "Niemand is iemand zonder de ander" en "Succes is ook niet alles; verder met provocatief coachen". Hij is, als psychotherapeut, erkend en geregistreerd door de overheid. Elke maandag verzorgt hij een column in het dagblad "De Telegraaf", pagina Vrouw. Voor coaching- en therapie-afspraken is hij altijd bereikbaar op 050-3113900. Zie ook www.wijnbergenwijnberg.nl

Leave a Comment: