Dan neem ik voor mezelf het besluit. Het is tijd om te gaan slapen. Ik sta op en ga mijn tas met slaapspullen opzoeken., die ik nodig heb om mezelf startklaar te maken voor ik ga slapen.
5.4 Je dag doornemen voor het slapen gaan.
Neem de dag in gedachten even door. Dit kan tijdens het tandenpoetsen, het opfrissen of als je in bed ligt.
Wat zijn de positieve ervaringen/leermomenten? Dit kun je doen door bijvoorbeeld beelden en/-of gedachten en/-of woorden voorbij te laten komen. Merk wat dit met je doet.
Dit kan rust en ruimte scheppen.
Strategie: Vr, A, K.
Doel: In een positieve state komen om te gaan slapen. Metaprogramma’s: Naartoe, voldoet wel, heden,verleden, Kinesthetisch.
Zintuiglijk specifiek voorbeeld:
Ik denk aan de dingen die ik vandaag meegemaakt heb. Wat zijn de mooie dingen, waar heb ik van geleerd, ik realiseer me dat ik veel fijne momenten heb gehad. Ik denk: ‘wat mooi dat ik dit mag meemaken’. Hier was ik me voorheen niet van bewust. Ik zie de momenten kort door mijn hoofd flitsen. Ik merk dat ik een bepaalde vorm van rust over me heen krijg. Ik voel dat er in mijn lichaam rust en ruimte ontstaat. Dit gevoel gaat door heel mijn lichaam.
5.5 Op het moment dat je in bed ligt is het van belang dat je dankbaar bent voor alles wat er is en wat je die dag beleefd hebt.
Neem in gedachten de positieve en negatieve ervaringen van de dag op jouw manier door. Ben dankbaar voor de mooie en minder mooie momenten. De minder mooie momenten kun je zien als een leerproces. Je zult merken dat je direct (je) dankbaarheid/ontspanning voelt, maar het kan ook zijn dat deze ontstaat gedurende het proces. Laat dit gevoel dan door elke cel in je lichaam stromen.
Je mag dit gevoel ook versterken met een kleur en/-of woord als je dat prettig vindt.
Als er nog gedachten of vragen zijn die door je hoofd spelen waardoor je onrustig blijft, kun je voor praktische zaken een herinnering in je telefoon zetten, maar je kunt de gedachte ook opschrijven. Op deze manier krijgt de gedachte een plekje en kan er in jezelf nog meer ontspanning ontstaan.
Bij andere gedachten kun je een heldere vraag formuleren en je stelt deze aan je onbewuste in jezelf, of hardop: Hier zou ik vannacht graag antwoord op willen en ik vertrouw erop dat het antwoord komt. Het antwoord kan tot je komen in beelden, woorden, of in je dromen. Ben ervan overtuigd dat dit ook komt.
Als je het lastig vindt om dankbaarheid te voelen, kun je in gedachten terug gaan naar een ervaring waar je op het moment dat het gebeurde niet blij mee was. Maar die je achteraf erg kon waarderen. Stap even helemaal in het moment, na de ervaring, toen je waardering voelde. Merk wat dat met je doet. Wat voel, denk, zie je in gedachten?
Misschien voel je je meteen geheel ontspannen worden, of moet het eerst even inwerken en komt die ontspanning iets later. Wat geloof je hier? Waar ga je vanuit? Laat het maar op jouw manier inwerken. Maak dat gevoel nog sterker. Laat de situatie achter en neem het gevoel mee.
Bedenk wat voor jou een fijne slaaphouding is (hoeft niet je slaaphouding te zijn), waar jij je prettig bij voelt en je je volledig bij kan ontspannen.
Strategie: K, A, V, A, K.
Doel: geheel ontspannen en leeg zijn. Klaar om te gaan slapen. Metaprogramma’s: Naartoe, voldoet wel, kinesthetisch, interne referentie.
Zintuiglijk specifiek voorbeeld:
Ik lig in bed en ga in een fijne houding liggen. Ik ben bewust van het bed waar ik in lig. Ik voel het matras. Het is donker en ik kijk nog een keer in het rond en kijk wat ik nu nog kan zien. Dan zie ik de positieve en negatieve evaringen nog een keer kort door mijn hoofd flitsen en laat het gevoel van dankbaarheid voor deze dag nog een keer door heel mijn lichaam stromen. Het omringt ook mijn bed en de kamer. Ik denk: ‘Wat fijn dat ik hier mag zijn’, dat ik dit mee mag maken. Het heeft een licht oranje kleur en geeft me een gevoel van rust en vertrouwen, ruimte. Ik voel me geheel ontspannen. Ik ben ervan overtuigd dat ik met gemak in slaap zal vallen.
5.6 Jouw eigen slaapplek creëren.
Neem een laken/deken waar je onder ligt en leg deze zo neer dat het goed voelt voor jou. Dit kan je een heerlijk gevoel van veiligheid bieden. Je bent hier veilig en vertrouwd. Dit is jouw plekje. Trek het zo over je heen zodat het goed voelt voor jou.
Ga in je slaaphouding liggen.
Adem diep in (tot in je buik), door je neus, hou even vast en weer heel rustig uit door je mond. Visualiseer dat alle gedachten en gevoelens via de uitademing jouw lichaam verlaten. Dat er rust en ruimte ontstaat. Je hoofd en lichaam worden leeg en je zakt zachtjes weg in het matras. Ontspan helemaal. Herhaal dit nog een keer.
Als je nog niet in je slaaphouding ligt, ga dan nu in de houding liggen die voor jou het meest ontspannen is.
Dit kan voor jou een teken zijn: dat je alles los mag laten. Besluit opnieuw om te gaan slapen. Voel je lichaam in het matras zakken.
Ga ervan uit dat je met gemak in slaap valt.
Strategie: K, A, K.
Doel: eigen plekje creëren en alle energie en gedachten die je gedurende de nacht niet nodig hebt uitblazen.
Metaprogramma’s: Interne referentie, voldoet wel, naartoe, alleen.
Zintuiglijk specifiek voorbeeld:
Ik neem een dekbed en stop het dekbed onder mijn voeten. Het hele dekbed ligt mooi recht.
Ik ga op mijn rechterzij liggen.
Ik besluit om nu te gaan slapen. Ik ben ervan overtuigd dat ik makkelijk in slaap val.
Ik ga in mijn favoriete houding liggen en trek het dekbed op tot aan mijn kin. Ik haal diep adem en terwijl ik uitadem visualiseer ik dat ik alle energie en gedachten mee naar buiten blaas (dit heeft ook weer die oranje kleur).
Ik voel mezelf ontspannen, leeg en veilig.
Bij deze nog enkele aanvullende tips die je kunt gebruiken bij de techniek.
Wanneer er tijdens de dag spannende dingen zijn gebeurd en je de neiging hebt om daar in bed over te gaan denken, dan kan het ook handig zijn om je aan te leren om eerder op de avond een evaluatie moment in te bouwen. Vlak na het eten zou een moment kunnen zijn. Dat moment zou je dan ook kunnen gebruiken om voornemens op te schrijven.
Het kan ook helpen om de dag van achteren naar voren, dus van avond naar opstaan te vertellen of voor je te zien, dat werkt ook erg goed bij diverse mensen als afronding van de dag.
6. Evaluatie /reflectie
Mijn modellering begon met Petrie S.
Na ons modelleringgesprek twijfelde ik aan het feit of ze de expert was die ik zocht.
Zij gaat namelijk nooit slapen als ze niet moe is. Doet zij dat wel, dan slaapt zij ook niet. Daarbij kwamen we er samen achter dat ze gedurende haar logeerpartijtjes vaak alcohol heeft gedronken.
Vandaar dat ik besloten heb nog 2 andere mensen te modelleren om een completer beeld te krijgen.
Dit heeft ervoor gezorgd dat ik de essentie goed te pakken kreeg en deze techniek heb kunnen samenstellen.
Ik heb getracht hem zo eenvoudig mogelijk te houden.
De techniek werkt goed.
Vooral de positieve insteek en dankbaarheid hebben een sterke werking.
Deze zorgen voor een positieve modus waardoor tijd overblijft om te genieten van de dingen om je heen!
Het is zelfs zo, dat ik bepaalde elementen uit de techniek heb gehaald en deze nu dagelijks op mezelf toepas .
Op het moment dat ik hoor dat mensen slecht slapen geef ik hen adviezen mee en hier wordt enthousiast op gereageerd.
Ik heb gedurende deze opdracht regelmatig gedacht; het is maar goed dat mensen ons niet kunnen zien.
Lig je daar met mensen die je amper kent op de grond te doen alsof je slaapt.
Ik ben alle 3 experts dankbaar dat ze het gehele proces zonder blikken of blozen gevolgd hebben.
7. De belangrijkste stap
De belangrijkste stap is stap 5: om dankbaar te zijn voor wat je die dag allemaal beleefd hebt. Dit werkt positief omdat deze stap je erg helpt om in een ontspannen state te komen. Daarbij is het gedurende het proces belangrijk dat je aan het begin van het proces besluit om ergens anders te gaan slapen omdat dat duidelijkheid en rust geeft.
8. De relatie tussen de stappen
Stap 1 Is van belang om jezelf op een positieve manier voor te bereiden op het logeren, zodat je de leuke dingen kunt blijven zien en positief de ruimte instapt.
Stap 2 Het is belangrijk om te weten in wat voor omgeving je bent en met wie je daar bent, zodat je jezelf op een bepaalde manier verbonden voelt c.q. veilig voelt.
Stap 3 Nu jij je omgeving bekeken hebt, is het van belang dat je in staat bent je op jezelf te richten, zodat je voelt wanneer het voor jou tijd is om te gaan slapen.
Stap 4 Door de dag even door te nemen, geef je de ervaringen ook een plek. Zie je de waarde ervan bewust. Dit brengt je in een positieve toestand om de nachtrust tegemoet te treden.
Stap 5 Door dankbaarheid te voelen, krijgen de ervaringen bewust een plek. Hierdoor ontstaat er rust en ruimte.
stap 6 Door bewust bezig te zijn met je eigen ruimte/plekje te creëren, ontstaat er veiligheid en geborgenheid (soort baarmoeder gevoel).
Welke Hindernissen ik verwacht:
Stap 1
Probleem: Ik kom niet in een positieve state.
De angst dat ik niet zal slapen blijft overheersen. Dan ga ik d.m.v. een reimprint kijken waar die angst ontstaan is.
Stap 2
Probleem: Ik voel me niet op mijn gemak in de ruimte en/-of bij de persoon.
Zorg ervoor dat je iets persoonlijks bij je hebt en gebruik dat als een anker. Bijvoorbeeld een kussen, een knuffel, of iets anders wat de persoon herinnert aan thuis.
Helpt dit niet, dan een referentie ervaring oproepen die je een vertrouwd gevoel geeft.
Stap 3
Probleem: Je merkt niet dat je moe wordt.
Doe een geleid intern proces met als doel dat geest en lichaam één worden.
Voorbeeld van GIP
Ga met je aandacht naar je voeten en voel je voeten. Span ze aan en ontspan ze. Dit zijn jouw voeten. Voel deze ontspannen. Ga nu geleidelijk aan met je aandacht naar je onderbenen. Span en ontspan ze en ga op deze manier het hele lichaam af. Neem ook de gelaatsspieren mee.
Op deze manier kom je helemaal in je lichaam, ben je meer ontspannen en kan je de vermoeidheid beter voelen.
Stap 4
Probleem: Je merkt dat je geen positieve ervaringen uit de dag kunt halen.
Dan doe ik een cirkel of excellence en haal 3 positieve ervaringen uit eerdere ervaringen en anker deze.
Stap 5
Probleem: geen dankbaarheid voelen voor je ervaringen/leermomenten.
Maak gebruik van de gevoelens uit de cirkel of excellence. Versterk deze gevoelens.
Stap 6
Probleem: Niet kunnen visualiseren dat je de laatste energie/gedachten uit je lichaam laat stromen.
GIP
Vertrouw erop dat je onbewuste een andere manier vindt om deze toch af te voeren.
Gaat dit niet op deze manier, dan zal het lichaam zelf een andere manier vinden. Jouw onbewuste is heel creatief en is in staat om een manier te vinden die bij je past.
Verklaring afkortingen
De codes verwijzen naar de oogbewegingen van een rechtshandig persoon. Hieronder hoe je het voor je zelf kan doen.
Vh Visuele herinnering, de ogen naar links omhoog
Vc Visuele constructie, de ogen gaan naar rechts omhoog
K Kinestetisch, voelen, de ogen gaan naar rechts beneden
Ad Auditieve zelfspraak, de ogen gaan naar links beneden
Ah Auditieve herinnering, de ogen gaan naar links midden
Ac Auditieve constructie, de ogen gaan naar rechts midden
e = extern: verwijst naar iets wat gezien, gehoord, gevoeld wordt om je heen.
i = intern (of geen vermelding) verwijst naar iets dat gezien, gehoord, gevoeld wordt in gedachten.
VAKOG = de zintuigen: Visueel, Auditief, Kinestetisch, Oilfactoir = reuk, Gustatoir = smaak.