Menu

Een brede blik in New York

In augustus waren Koos Wolcken en ik in New York om een training te geven in Applied Relational Presence aan onze Amerikaanse collega’s.

 

Net als wij zijn zij, langer of korter geleden, getraind in de methodiek van Speaking Circles®, een methode die je leert hoe je op je gemak kunt zijn met welke groep dan ook als je spreekt in het openbaar of presenteert. De Speaking Circle biedt een hele veilige leeromgeving, het best denkbare publiek mogelijk en zonder voorbereiding ontdek je staand voor de groep hoe je op je gemak in het moment kunt spreken voor welke groep dan ook.

 

In 2003 begonnen we voor het IEP onze eigen training hierin te geven “Authentiek Presenteren gebaseerd op de methode van Speaking Circles”.  De methodiek van Speaking Circles vormde een belangrijk element van de training, maar we deden meer. In de praktijk van alledag moet je ook met voorbereide inhoud uit de voeten kunnen.  Wij hebben, door NLP ideeën te gebruiken, diverse oefeningen gemaakt waardoor deelnemers op een andere manier leren hoe ze hun verhaal kunnen afstemmen op hun publiek.  In onze ervaring gaan mensen veelal alleen van zichzelf uit als ze presenteren. Wat ik graag wil delen is …, waar ik heel enthousiast over ben is …  Maar wat is belangrijk voor die ander(en)?

 

Tijdens de training zorgden we ervoor dat Relational Presence, het belangrijkste element van Speaking Circles,  in zoveel mogelijk oefeningen een plek kreeg. Relational Presence is het vermogen om in het hier-en-nu met je volle aandacht aanwezig te zijn en te communiceren. Degene met wie je communiceert merkt dit onder andere aan de manier waarop je luistert, kijkt en aanwezig bent. Kijken met de inmiddels, bijna beroemde, ontspannen, perifere blik.

 

Deze essentie, Relational Presence, is voor ons het fundament onder alle vormen van communicatie. Het is een basishouding van waaruit we in staat zijn om werkelijk in contact te zijn met de mensen om ons heen.  En dat is meer en meer nodig in ons digitale tijdperk.  Bewust kiezen voor de kwaliteit van aandacht in communicatie.

 

Inmiddels worden we door bedrijven en overheidsorganisaties specifiek gevraagd om teams en groepen collega’s te trainen in het gebruik van Relational Presence. Niet zozeer met het oog op de specifieke toepassing van presenteren, maar veel algemener voor het (samen)werken van alledag. Hoe aanwezig zijn we in onze bila’s, vergaderingen, klantcontacten?  Wat creëren we met elkaar als we samen zijn? Wordt iedereen evenredig gehoord en gezien en maken we optimaal gebruik van het aanwezige potentieel? Of doen de meningen van enkelen er meer toe dan die van anderen? En wat zijn de effecten daarvan? Hoe kun je als leider en met elkaar een ‘high-perfomance’ team creëren? Relational Presence leidt tot een manier van aanwezig zijn en diep luisteren waardoor er versneld een basis van vertrouwen ontstaat in een groep.

 

Wij denken dat niet alleen een groep en een team, maar de wereld een beetje mooier wordt als we de keuze erbij hebben om in communicatie in verbinding te kunnen zijn met onszelf en de ander. We hebben met heel veel plezier en passie onze Amerikaanse collega’s onze toegepaste Relational Presence oefeningen laten ervaren met het doel dat zij die gaan gebruiken in hun werk in organisaties.

 

Heb jij belangstelling om meer te leren over Relational Presence? Het zelf te ervaren en toe te passen? Klik hier voor de volgende training.


About the Author Jennet Burghard

Bestuurskundige, trainer, coach --- Heeft een doctoraal Bestuurskunde en vele andere opleidingen voltooid: NLP Master Practitioner, mBIT Master Coach, gecertificeerd leiderschapstrainer, Training Director Speaking Circles®, MindSonar® Trainer, Sociaal Panorama Consulent en Destination Coach®. --- Verzorgt samen met Koos Wolcken voor Speaking Circles International het Europese programma. --- Heeft sinds 1998 haar eigen trainingsbureau en coachingspraktijk. Centraal in haar werk staat het begeleiden van individuen en teams bij veranderingen in zichzelf en in relatie tot hun omgeving. --- Schreef samen met Koos Wolcken het boek 'Present!' over 'relational presence' en authentiek presenteren. --- Geeft MindSonar trainingen in Nederland, Polen Engeland en Latijns Amerika.

Leave a Comment: