Menu

De corona-achtbaan


De hendel zakt langzaam naar beneden, de beugel om mij heen.

Ik trek de riem aan. Stop de gordel in het slot. Klik.

Een man loopt langs, trekt, controleert.

Ik zit vast. Shit.

Het is dat moment, iedere keer weer, dat bij het sissen van de mechanismen, ik geen zin meer heb. Ik wil eruit. Waarom ben ik hier en waarom doe ik dit?

Met de schootbeugels tegen mijn buik geklemd komt het toestel langzaam in beweging.

De achtbaan takelt zichzelf een weg omhoog. Bij het trekken van de ketting kantelt het wagentje en voel ik mijn rug tegen de leuning drukken. De zon schijnt fel dus ik knijp mijn ogen dicht. Even wordt het stil.

Ik haal diep adem en geef me over aan de angst.

Ik houd mijn adem in. Ik tel af.

Ik wacht op het moment. Een daling, een versnelde beweging, adrenaline door mijn lijf, longen die geluid uit mijn borstkast persen… maar er gebeurt niets. De sensatie blijft uit.

Dit is een achtbaan dat takelt, zonder daling. Zonder ontlading.

Dat is hoe ik mij momenteel voel. Opgekropte energie dat schreeuwt om een ontlading. Want na de ontlading volgt meestal ontspanning.

Ik heb behoefte aan dat moment, net na de achtbaanrit, dat deze met piepende remmen tot stilstand komt. Mijn haar lekker door elkaar, en mijn hoofd draait zich naar mijn buurman in het wagentje. “Zo hee, dat ging snel he?!...”


De test van de natuur

Lieve lezer, de test van de natuur is daar. De mensheid doorgaat een nieuwe proeve van bekwaamheid. Wetende dat deze crisis de komende maanden nog zal duren en de gevolgen van grote impact zullen zijn, staan we als ieder individu op een scheidingslijn wat ons geluk in dit leven zal bepalen. Deze tijd is een marathon, geen sprint. Het doel is niet de wedstrijd te winnen, maar er onderdeel van te blijven. Je kunt het leven niet uitspelen, wel continueren. Dat is het doel.

En het eerste wat de natuur test is je vermogen te putten uit je eigen kracht. Te putten uit je deugden. Te putten uit je karakter, je waarden. De vonk van het goddelijke.


De vonk van het goddelijke, hoor ik je denken? Mag ik een kort verhaaltje met je delen?


Wist je, toen God klaar was met het maken van de wereld, wilde Hij voor de mens een stuk van zijn eigen goddelijkheid achterlaten. Een vonk van zijn wezen, een belofte aan de mens wat hij kon worden als hij zich zou inspannen. Hij zocht naar een plaats om deze goddelijke vonk te verbergen. Want wat de mens te gemakkelijk kon vinden zou hij niet voldoende naar waarde weten te schatten.


‘Dan moet u de vonk op de hoogste berg verbergen’, adviseerden de engelen. God schudde het hoofd: ‘De mens is een avontuurlijk schepsel en hij zal vlug genoeg leren de hoogste berg te beklimmen.’

‘Verberg het dan, diep in de krochten, midden in de oceaan.’ ‘Nee,’ antwoorde God, ‘ik heb de mens verstand gegeven en op een zekere dag zal hij leren om schepen te bouwen en de machtigste oceanen over te steken.’ ‘Waar dan, meester, waar dan in vredesnaam?’ riepen de engelen.


God glimlachte: ‘Ik zal het op de meest toegankelijke plaats verbergen, de enige plaats waar de mens nooit zal zoeken. Ik zal het diep in de mens zelf verbergen.’


Overzicht creëert rust

Ik refereer hier naar de vooronderstelling: mensen hebben de noodzakelijke hulpbronnen in zich. Mensen beschikken zowel bewust als onbewust over een groot aantal hulpbronnen. Mensen weten vaak meer dan ze weten, dat ze weten en kunnen vaak meer dan ze beseffen.


Nu je op dit moment even bewust bent geworden van dit principe, wordt het gemakkelijker om te focussen op dat wat het meeste telt. Het nieuws zal ons blijven overvallen met berichten die ons angstig maken. Of onzeker. Blijf geïnformeerd maar laat je niet leiden door deze negatieve krachten.


Overzicht creëert rust. Ik zie mezelf zitten op de stoel, achter mijn computer. Ik realiseer mij dat ik niet een achtbaan zit. Maar waarom voelt dat dan zo?


Ik realiseer mij dat deze gedachten resultaat zijn van subjectief vermogen, maar dat ik mijn gedrag niet hoef te laten leiden door deze gedachten. Ik heb de vrijheid om te kiezen. Jij ook. Laat jij jouw effectiviteit afhangen van de omstandigheden of van de keuzes die je maakt?


Dus heb ik in mijn hoofd een hutje gebouwd. Om dat karretje heen. Het hutje beschermt me tegen de zon. Het is een heel simpel hutje hoor. Van wat stokken en touw, een groot tafeldoek en een paar oude kleedjes. Maar in dat hutje voel ik me even veilig.


Eigenlijk wel gezellig zo. Want die buurman zit ook in het hutje. Laat die achtbaan maar takelen, hebben wij even de tijd. “Hèhè, even de tijd, daar was ik eigenlijk heel erg aan toe, weet je dat?”, verzucht buurman. Ik kijk hem aan en knik.


Een belangrijke sleutel

Voor de Over Spreken Gesproken podcast onderzoek ik het onderscheidend vermogen van de beste sprekers van Nederland. Wat zijn de principes achter de kwaliteit van contact en de invloed die daaruit voortkomt? Hoe communiceren we met de ander en met onszelf, op die manier dat het ons dient en helpt?


Na het interviewen van meer dan 30 experts en topsprekers vallen mij drie dingen op die een belangrijke sleutel vormen om met goed gevoel deze marathon te doorstaan. Deze blog was hopelijk een belichaming daarvan:


  1. Verbinding: het onderscheidend vermogen van ons mensen is onze behoefte naar verbinding. Ik wens je dus een hoop verbinding toe, met je naasten en anderen om je heen. Wees creatief. Wanneer je denkt in oplossingen is er altijd een manier om de mate van contact te vergroten.
  2. Verwondering: dit is het medicijn tegen oudheid. Verbaas je over de wonderen van de aarde en geniet van de kleine dingen. Koester het kind in jezelf. Speel. Durf te spelen. Lach. Neemt jezelf niet al te serieus. Dat relativeert. Dat verzacht. 
  3. Optimisme: ik gun je optimisme. Ik zou je willen fluisteren in het oor: ‘alles komt goed’. Ontspan, haal adem, houdt moed. Jij kunt tegen een stootje, dat weet ik. Maar vergeet bovenal niet je optimisme te delen met anderen. Dat is besmettelijk. Nog veel meer dan Corona.

About the Author Glenn Vergoossen

Glenn werkt bij FranklinCovey, het trainingsinstituut opgericht door Stephen R. Covey en is host van de podcast 'Over Spreken Gesproken'. In 2018 volgde hij de NLP Master Practitioner bij het IEP.

Leave a Comment: