Het metamodel, wat is het?
Text

Praktijkoefening: Live met deel 3

Lesson 20

Je hebt de cursus bijna af. Er volgen nu nog twee praktijklessen en een evaluatie. Als je die alle drie gedaan hebt, ben je klaar! Na al dat studeren en oefenen is je taalkracht vast enorm toegenomen.


Die prestatie mag je best laten zien. Dus als je straks klaar bent, ontvang je het Certificaat MetaModel. Je kunt het printen, inlijsten en boven je bureau hangen. Als mensen vragen: ‘Wat is dat dan, dat MetaModel?’, kun je meteen mooi een demonstratie geven. Of misschien vind je dat te pretentieus, en plak je het gewoon op de koelkast.


Let op: Het certificaat wordt opgemaakt met je gebruikersnaam. Dus als je bijvoorbeeld als gebruikersnaam had opgegeven ‘H%Bollie63’ dan komt dat ook op het certificaat te staan. Als je netjes je gewone naam op het certificaat wilt hebben, wijzig dan je gebruikersnaam (zie linkerbovenhoek van het scherm) voordat je de cursus afrondt.

We gaan nu door met de volgende praktijkles. In deze les ga je ‘live’ met de derde helft van het metamodel. Je kent nu ook de semantische patronen van het metamodel. Deze praktijkles duurt een dag. Gedurende die dag focus je op de drie metamodelpatronen waar we nu mee bezig zijn.


 1. Oorzaak-gevolg
 2. Gedachtenlezen
 3. Eeuwige waarheid

Hier is je praktijkles:

 1. Planning
  Pak je agenda en kies een dag.
 2. Overz​​​​​icht
  Print het overzicht dat hieronder staat (.pdf bestand).
 3. Oefenen
  Wanneer je met iemand spreekt en je hoort het een van de drie patronen, dan stel je de bijpassende vraag.
  Ook bij de antwoorden die je daar op krijgt, blijf je op dat zelfde patroon letten. Soms zul je een hele serie vragen gaan stellen.

Hoe ga je om met eeuwige waarheden?
In principe kun je die dag al het oorzaak-gevolg denken en gedachtenlezen dat je tegenkomt bevragen. Met de eeuwige waarheden ligt dat anders. Omdat mensen meestal geen onderscheid maken tussen feiten en meningen, spreken ze ook meestal in hele reeksen eeuwige waarheden. Het is ondoenlijk om die allemaal uit te dagen. Daarom is mijn suggestie: bevraag alleen de eeuwige waarheden die er non-verbaal uit springen.

Let op: Ik zeg het nog maar een keer, hoewel je er inmiddels waarschijnlijk wel van doordrongen bent: stel de vragen op vriendelijke toon! Een risico van het metamodel is dat het gesprek op een kruisverhoor gaat lijken en dat je irritatie oproept. Dus stel de vragen op een aardige, lieve, sympathieke, begrijpende, empathische, vriendelijke, positieve, ondersteunende manier.

Overzicht om te printen
Klik op de link om het bestand te downloaden. Het is een .pdf bestand met een overzicht van de vragen.

Metamodel_Praktijkoefening_3

Misschien heb je ze al gezien: je kunt op deze site mooie, retro geprinte overzichtskaarten van het metamodel bestellen. Leuk om naast je monitor te zetten als je aan het mailen bent…

Praktijkopdracht

 • Doe de oefening en vul je logboek in.
 • Save.
 • Ga naar de quiz en geef aan dat je klaar bent voor de volgende les.
 • ​ Laatste badge

  Deze les en ook de volgende les zijn weer praktijklessen. Daarna volgt nog het uploaded van je logboek en een evaluatie. Als je die hebt afgerond, ontvang je je derde en laatste badge. Dit is de badge voor de hele cursus. Eigenlijk is deze badge een beetje overbodig, want je ontvangt al een certificaat als je klaar bent met de cursus. Maar liever een beetje te veel waardering dan een beetje te weinig, toch?

  Powered by Thrive Apprentice
  Pen