Menu

Maximaal presteren op de Olympische Spelen

Stel je voor je doet aan topsport.
Dag in, dag uit train je om jezelf te verbeteren. Je doet en laat wat nodig is.
Je hebt gekozen (bewust of onbewust) voor een individuele sport.
Hoewel individueel. Jij én je paard én je eigen begeleidingsstaf.

Op de hoogst haalbare toernooien kom je alleen als je tot de top behoort en de bondscoach je kiest. Wie van de genomineerden zijn ‘fit to compete’ zowel bij de ruiters als de paarden? Welkom in het Nederlandse team!

Hoe deal je als ruiter met het functioneren in een gelegenheidsteam op het grootste toernooi dat er is? Hoe zorg je dat jij optimaal functioneert gedurende de twee weken dat je intensief met elkaar optrekt en er zoveel op het spel staat?

Hoe zorg je er als bondscoach voor dat al die individuele sporters op zo’n manier een groep gaan vormen dat ze de best mogelijke prestatie neer gaan zetten, als team en individueel?


Bij zowel het EK 2011, de Olympische Spelen 2012 in Londen, de Wereldspelen 2014 als de Olympische Spelen 2016 in Rio, hebben Lot Wielders en ik Nederlandse teams van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) ondersteund bij het beantwoorden van bovenstaande vragen.

Daarvoor zetten wij MindSonar in om snel en zorgvuldig het onzichtbare zichtbaar te maken.

De één wil duidelijke afspraken, de ander wil niet teveel vastleggen.
De één wil samen op pad zijn en het teamgevoel ervaren, de ander wil alleen zijn en zijn eigen gang gaan.
De één benoemt direct wat hem dwars zit, de ander voelt van alles maar weet daar moeilijk woorden aan te geven.

Denk zelf maar aan een sportteam of ander team waar je in zit. Vervang de teamleden waar je het best mee op kunt schieten door een paar onbekende en/of onervaren teamleden. Hoe verandert je gevoel ten aanzien van dit team? Hoe verandert je gedrag? Ga je je meer op jezelf richten of wil je meer samen doen? Of denk je eens in dat er een andere coach/manager komt. Hoe beïnvloedt dat waar je op gaat letten of juist niet meer op gaat letten?

Daar komt de kracht van MindSonar om de hoek kijken. Wij zijn geen vaststaande karakters die overal en altijd hetzelfde gedrag vertonen.  Hoe we ons gedragen, wat we belangrijk vinden, waar we opletten en wat ons ontgaat, verschilt per context.

Pas als de team-samenstelling bekend is, wordt iedereen (sporters, teamstaf en bondscoach) uitgenodigd om MindSonar online in te vullen voor dit team op dit toernooi.

Zo krijgen we ieders criteria en denkstijlen in beeld en kunnen we zien waar verschillen en overeenkomsten zijn.  We trekken voorlopige conclusies over mogelijke irritaties, gevoeligheden, krachten en zwaktes van het team.
Daarna spreken we iedereen individueel. Sommigen kennen we al van eerdere toernooien. Wat speelt er nu? Wat is voor dit team cruciaal? Aansluitend hebben we een teamsessie waarin open en direct wordt getoond en besproken waar verschillen en overeenkomsten in criteria en denkstijlen zitten tussen teamleden. Dit geeft de ruiters en de bondscoach feedback waar ze direct mee aan de slag kunnen.

Er worden afspraken gemaakt die ertoe bijdragen dat het team optimaal gaat functioneren.
Bijvoorbeeld door af te stemmen in hoeverre samen, samen is. Hoe ga je als team met een uitgesproken solist om? Wordt er een minimum aan teamgericht gedrag verwacht van dit teamlid? Hoe wordt het een win-win voor iedereen? Wat wordt de rol van de bondscoach in deze? Waar liggen grenzen?

Met behulp van MindSonar kunnen wij in een hele korte tijd met zo’n team een stap te zetten richting een optimaal functionerend team. Het is uiterst dankbaar om met mensen die zo bereid zijn om zichzelf continu te verbeteren deze teamdagen te mogen doen.

About the Author Posting

Posting is geen auteur. Dit is iemand van IEP Support, die een artikel van de auteur aangeleverd heeft gekregen en in de IEP bibliotheek (Blog) heeft geplaatst. De auteur is degene die bij het artikel staat aangegegeven.

Leave a Comment: