Menu

Column Anneke Meijer: Zet je zintuigen op genieten

Je kunt een kop verse koffie niet straks ruiken. Of de streling voelen van de wind die gisteren waaide. Ben jij met je aandacht overal behalve hier en nu, dan zijn je zintuigen de ideale manier om je terug te brengen.

Genieten is gezond
Bewust je zintuigen gebruiken is ook dé manier om groot genot te beleven aan alledaagse genoegens die anders langs je heen zouden gaan. Ineens voel je hoe de lentezon je gezicht verwarmt tijdens je dagelijkse fietstochtje naar je werk. Of proef je hoe dat vleugje basilicum je broodje mozzarella smaak geeft. Het is fijn en je weet dat het fijn is.
Genieten is goed voor ons. Het draagt voor een belangrijk deel bij aan gezondheid en levensgeluk, zo zeggen neuropsychologen. Als we genieten, geven onze hersenen het signaal ‘alles is goed’. Daardoor kunnen we even stoppen met jagen en zijn we gewoon tevreden.

Het mooie is: je zintuigen heb je altijd bij de hand. Ruiken, proeven, zien, horen en voelen kun je doen wanneer je wilt, in elke situatie. Zo is een moment van genieten altijd dichtbij. En het is nog gratis ook.

Train je zintuigen
Hier vind je vijf tips om je zintuigen te scherpen.

Geef woorden aan een zintuiglijke ervaring. Omschrijf kleuren, geuren, geluiden, sensaties in detail. Ga daarbij verder dan: ‘het gras is groen’. Hoeveel tinten groen zie je precies? En is de uitstraling mat of glanzend, fel of zacht? Zo zie je meer dan je denkt.

 

Wie tekent, moet kijken. Wil je een object goed op papier krijgen, dan moet je heel nauwkeurig de lijnen, verhoudingen en details in je opnemen. Ga dus eens zitten met een potlood en maak een tekening.

 

Ga naar buiten voor een wandeling waarbij je je steeds vijf minuten speciaal op één zintuig focust. Bijvoorbeeld eerst kijken met je ogen  en benoemen wat je ziet, dan stilstaan of ergens gaan zitten en luisteren met de ogen dicht. Dan rustig wandelen globaal kijkend met de aandacht op wat je hoort. En dan je aandacht bij wat je met je huid kunt voelen, op je lijf, onder je voetzolen. En ruiken met aandacht, in het voorjaar ruiken bloeiende bomen heel anders dan in de herfst. En met je aandacht op proeven, langs zee het zilte en zoute. Prima oefening om minder opvallende dingen te gaan opmerken.

Wist je dat er ook binnenin je lichaam veel te voelen is? Maak eerst een paar bewegingen, sta daarna stil en voel na. Welke veranderingen zijn er? Voel je warme plekken of tintelingen? En waar precies? Misschien zit er ergens pijn of spanning? Merk wat er verandert wanneer jij je aandacht er op richt.

 

Herinner je voor het slapen gaan eens zo’n natuur moment. Met aandacht waargenomen maakt het oproepen vaak gemakkelijker. Vaak zijn er natuurlijke ankers ontstaan, het gezang van die vogel, het zout van de zee, die geur van bloeiende boom.

 

Vul een genietdagboekje in. Zo leer je steeds beter wat voor jou geluksmomentjes zijn, en kun je ze bewust gaan creëren.

En begin een bijeenkomst eens met de vraag “waar heb jij met name van genoten vandaag?” Aan de keukentafel, bij vrienden, op je werk…..

Merk hoe je via je zintuigen gemakkelijk in het hier en nu komt en zet dat in wanneer je uit je hoofd wil komen.

Genietdagboekje:

Dag:Ik heb genoten van:Zintuig:
……………………………………………..……………………….
……………………………………………..……………………….
……………………………………………..……………………….
……………………………………………..……………………….
……………………………………………..……………………….

 

Variatie op psychologie magazine – Anneke Meijer

About the Author Anneke Meijer

Psychologe, NLP-trainer, provocatief coach, directeur IEP --- Introduceerde in 1981 – samen met Jaap Hollander – NLP in Nederland en is mede-oprichtster van het IEP. Zij geeft binnen het IEP NLP Practitioners- en Masterpractitionersopleidingen, een deel van de opleiding Provocatief Coachen, daarnaast coaching en supervisie. --- Zij is binnen het geheel van de IEP-opleidingen in belangrijke mate verantwoordelijk voor de samenhang van de diverse modellen en het algemene beleid. --- Zij ontwikkelde verschillende NLP-technieken o.a. de ‘I-Wonder strategie’ en het ‘Binnen-Buiten model’, tal van didactische NLP-oefeningen en is mede-auteur van ‘NLP in Nederland’ en het Nano Tech Power Deck. --- Lid van de Internationale NLP Leadership Summit

Leave a Comment: