Menu

Coachen met spelbeelden

Door Yolande Henskens

De spelbeeld methode is een bijzondere manier om symbolisch naar een probleem te kijken en vandaar uit het op te lossen of een andere plaats te geven in iemands leven. Het is een serie van opstellingen, die in de zandbak worden neer gezet en als een magische zoektocht je op een andere manier de werkelijkheid laat zien. Hierbij ontstaat er als het ware een gesprek tussen bewuste en onbewuste aspecten. Dit samen zorgt ervoor dat er plek komt voor heling en verwerking. De methode is goed te gebruiken bij jongeren en volwassenen, maar ook kinderen kunnen met deze methode prima geholpen worden. Kinderen hebben de volwassen therapeut vaak veel minder nodig om tot spel te komen. Spelbeelden is een in Nederland ontwikkelde methode. Odra Buijs en Nico Knijnenburg zijn hier de grondleggers van.

Om deze beelden goed neer te kunnen zetten wordt er gewerkt in een kleine zandbak. Zo heeft degene die het beeld neerzet, in één oogopslag overzicht over het gehele beeld. Daarnaast krijgt hij de beschikking over veel klein spelmateriaal, zoals: mensfiguren, poppetjes, dieren, poorten, hekken, heggen, bomen, bruggen, allerlei vervoermiddelen, meubels, heilige figuren, sprookjesfiguren, historische figuren, edelstenen, water, zand, stofjes, huizen, verkeersborden enzovoort…

 

spelbeelden

De bedoeling is dat er een opstelling wordt gemaakt van het “probleem”. Dat kan zijn een opstelling van een situatie, vraag, verwerkingsprobleem of gevoel uit het verleden of heden. De coach/spelbeeldbegeleider begeleidt dit proces door op het goede moment de juiste vragen te stellen. De vragen zijn bedoeld om de hulpbronnen te vinden, die aanwezig zijn om het probleem op te lossen of een andere plaats te geven in iemands leven. De kracht van het werken in de zandbak is dat de cliënt als het ware in het spelbeeld wordt getrokken en ervaart wat er gebeurt. Het is daarom extra belangrijk om de ander ongestoord met het spelbeeld bezig te laten zijn. De ervaring dat het onbewuste kan spreken werkt bevrijdend. Belangrijk is dat de begeleider, van het spelbeeld, waakt om het spelbeeld vrij te houden van rationele verklaringen van wat er te zien is. Dan kunnen krachtige, natuurlijke helende processen hun werk doen.

About the Author Posting

Posting is geen auteur. Dit is iemand van IEP Support, die een artikel van de auteur aangeleverd heeft gekregen en in de IEP bibliotheek (Blog) heeft geplaatst. De auteur is degene die bij het artikel staat aangegegeven.

Leave a Comment: