Menu

Betere zakelijke partnerships met MindSonar

Als ik met kleine bedrijven werk, kom ik vaak partnerschappen tegen waarin de twee partners een conflict over hun bedrijf hebben. Onlangs werkte ik met MindSonar om de denkpatronen achter zo'n conflict te vinden. Dit leidde ertoe dat het tweetal met wie ik werkte op een nieuw manier konden gaan samenwerken, zodat ze beiden hun sterke punten konden versterken en elkaars blinde vlekken konden compenseren.


De partners (die ik Peter en Carol zal noemen - niet hun echte namen) wilden de volgende vraag beantwoorden middels hun MindSonar-sessie:

"Hoe kunnen we onze verschillen het beste gebruiken om een efficiënter bedrijfsmodel te ontwikkelen?".


De hindernissen
Ze beschreven recente meningsverschillen die voornamelijk te wijten waren aan twee dingen:

  1. Verdeling van de administratieve kant van het bedrijf, met name het bijhouden van gegevens en de organisatie van de boekhouding.
  2. De toekomstige richting en groeistrategie voor het bedrijf.

Beide partners vulden voor deze context een MindSonar-profiel in.


Interpretatie

  1. Ik vond een groot verschil tussen de veranderingsbehoefte van de partners. Carol had een voorkeur voor verandering (een balans tussen 'Ontwikkeling' en 'Verandering'), terwijl Peter een zeer sterke voorkeur had voor 'Handhaving' (dingen hetzelfde houden).
  2. Ze hadden vergelijkbare (zeer hoge) scores voor het metaprogramma 'Opties'. Dit werd versterkt doordat ze geen van beiden hoog scoorden op de blauwe Graves-drive (een focus op orde, op 'hoe het hoort'). In zijn criteria had Peter echter een voorbehoud gemaakt over de opties 'waar van toepassing'

Peter en Carol herkenden zich in hun profiel en konden een aantal zaken vaststellen die bijdroegen aan hun conflict. Ze konden met name zien dat hun verschillende veranderingsbehoefte tot meningsverschillen leidde over de toekomstige richting en de groeistrategie van het bedrijf.


Ze herkenden ook beiden hun hoge 'opties'-score en zagen in dat ze goed waren in het bedenken van procedures, maar niet in het volgen ervan. Ze waren het erover eens dat dit de spanning rond het administratieve werk verklaarde. Peter kon echter buiten het bedrijf terreinen herkennen waarin hij wel degelijk het metaprogramma 'Procedure' aan had staan. 


De oplossingen
Na het onderzoeken van deze en andere verschillen in hun profielen, spraken beide partners een aantal acties af die ze onmiddellijk zouden gaan uitvoeren.


  1. Peter zou verantwoordelijk zijn voor het vaststellen van de gebieden waarop het bedrijf  momenteel succesvol was en procedures bedenken om daarop voort te bouwen. Deze procedures zouden ook worden toegepast op nieuwe gebieden.
  2. Peter stond open voor opties in sommige onderdelen van het bedrijf, maar niet zijn eigen specialiteit, die volgens hem precies liep zoals hij moest lopen.
  3. Daarom zou Carol verantwoordelijk zijn voor het identificeren van mogelijke opties voor algemene bedrijfsontwikkeling, inclusief nieuwe gebieden in haar specialisme die ze verder zou kunnen ontwikkelen.
  4. Wat administratie en andere procedurele activiteiten betreft, kwamen ze overeen dat ze zouden overwegen deze uit te besteden, in het besef dat geen van beiden hier echt  tijd aan wilde besteden. 

Na de sessie zeiden de partners dat ze onder de indruk waren van de nauwkeurigheid van hun MindSonar profielen en het nut van de oefening waarin ze hun eigen en elkaars sterke punten en blinde vlekken benoemden. Ze hadden het gevoel dat ze nu veel meer grip hadden op hoe ze beter konden gaan samenwerken. Ze waren ook geïnteresseerd in verdere coaching om andere dingen te uit te werken.


Dit is natuurlijk maar een korte samenvatting, en de partners ontdekten tijdens de sessie nog veel meer over zichzelf, hun wisselwerking en welke veranderingen zouden leiden tot een beter resultaten met minder wrijving.About the Author Ann Finnemore

Coach en therapeut, woonachtig in Engeland. Voorheen lerares, medisch onderzoeker en daarna senior manager in de publieke sector. Na een nieuwe opleiding begon Ann in 2008 haar privépraktijk als coach en therapeut, waar ze samen met haar man, een fysiotherapeut, het bedrijf 'Getting You There' oprichtte. Haar eerste boek 'Life in the Driving Seat', verscheen on 2016 (Goldcrest books) en is verkrijgbaar bij Amazon.

Leave a Comment: