Menu

Acquisitie in het wild

Artikel: Acquisitie in het Wild

Auteur: Hanneke van den Elzen

Beschrijving: Netwerken: Het met flair benaderen van een wildvreemde – de aanzet tot het eerste contact. Modelleringsverslag, december 2009

 

=========================

 

Acquisitie in het wild

Netwerken: Het met flair benaderen van een wildvreemde
– de aanzet tot het eerste contact –
Hanneke van den Elzen
Email: hannekevandenelzen@me.com

1. Waarom heb ik dit gemodelleerd?

Omdat ik mij ga vestigen als freelance trainer wordt acquisitie erg belangrijk voor me. Ik heb al wel ervaring met het telefonisch maken van afspraken maar nog niet met “acquisitie in het wild”. Daarmee bedoel ik het netwerken op bijvoorbeeld recepties, bijeenkomsten en alle voorkomende gelegenheden. Met name het leggen van het eerste contact; het op wildvreemde mensen afstappen en ze aanspreken vind ik lastig.

Voor wie?
De techniek is bedoeld voor mensen die willen netwerken en die proactief op mensen willen afstappen om het eerste contact te leggen.

Experts
Ik heb Frans Reunis en Heleen van Elburg bereid gevonden model te staan. Ik heb hen benaderd omdat zij beiden erg goed zijn in de aanzet tot het leggen van het eerste contact. Desgevraagd geven zij beide aan niet zo goed te weten wat het precies is wat ze doen. “Gewoon, er op af stappen” is wat zij aangeven. Juist dat woordje gewoon is voor mij de trigger, wat zij gewoon vinden dat wil ik ook leren: Onbewust bekwaam acquireren!

2. Wat is het doel van deze techniek?

Het doel van de techniek is op een effectieve manier goed contact maken met onbekenden. Daarbij is de setting of context niet zozeer van belang.

3. Hoe weet jij dat de gebruiker het doel bereikt heeft?

Als ik hem op een onbekende zie afstappen op een prettige en zelfverzekerde manier en hij er in slaagt rapport met de persoon te maken en te behouden. Bijvoorbeeld omdat hij de aandacht van de potentiële gesprekspartner weet te vangen, deze interesse toont en er een conversatie ontstaat. Als ik zie dat er een wederzijdse interesse ontstaat (lichaamstaal: oogcontact, congruente gebaren, spiegelen).

4. Overzicht van de techniek

Netwerken: Het met flair benaderen van een wildvreemde; de aanzet tot het eerst contact
A. In de context stappen
B. Hoofd leegmaken
C. Benieuwdheid aanzetten D. Blijheid integreren
E. Vertrouwen opladen
F. Astrale ballon creëren
G. Overgaan tot contact

5. Invulling van de stappen

A. In de context stappen:
• Kun je een omgeving in gedachten nemen waar voor jou mogelijkheden zijn om te netwerken. Waar bevind jij je in deze ruimte? (Vc of Vr)
• Kun je er helemaal in stappen zodat je kunt voelen hoe het is om in deze omgeving te zijn. Welke geluiden hoor je? (Ac of Ar) Wat zie je om je heen? (Vc of Vr)

• Merk hoe je de ruimte goed in je opneemt. Het kan zo zijn dat je eerst een beeld of gevoel krijgt van de ruimte waar je je in bevindt en daarna de mensen opmerkt maar het kan ook zo zijn dat je eerst de mensen om je heen gewaar wordt en dan pas de ruimte. (Vc of Vr)
• En terwijl je door blijft gaan met de omgeving te verkennen kun je merken dat er mensen om je heen zijn die je nog niet kent en waar je graag contact mee zou willen maken. (Vr of Vc)

Zintuiglijk specifiek voorbeeld
Ik denk aan een context waarin ik zou kunnen netwerken. Dat is in mijn geval een bijeenkomst van FSN (Farma Salesmanagers Nederland). Ik bevind mij in een grote ruimte waar mensen in groepjes aan statafels staan. Ik hoor geroezemoes om me heen. Op de tafel zie ik zoutjes staan en in de linkerhoek is een buffet opgesteld waar men koffie of thee voor zichzelf kan inschenken.
Ik sta met een kopje thee in mijn handen aan een lege statafel en zie om mij heen een collega, de organisatoren van de bijeenkomst en een zaal vol mensen die ik niet of nauwelijks ken.

B. Hoofd leegmaken

Je merkt dat je het leuk vindt om hier te zijn en je lichaam ontspant zich. Het doet er niet toe of dat je je voorstelt hoe al je zorgen van je af glijden, of dat je je hoofd leegmaakt door je volledig te concentreren op de omgeving.
Het kan zo zijn dat je je voorneemt om er een leuke ervaring van te maken of dat je misschien gewoon eerst even wacht tot het gevoel over je heen komt dat het plezierig is om hier te zijn; waar het om gaat is dat je beseft hoe fijn het is om hier te zijn.
Het kan zo zijn dat je je eerst realiseert dat er leuke mensen om je heen zijn waardoor je een plezierig gevoel krijgt maar het kan ook zo zijn dat er eerst een plezierig gevoel in je opkomt en dat dit gevoel er voor zorgt dat je je op je gemak voelt bij de mensen om je heen. Terwijl je lichaam zich laat vullen met dit prettige gevoel ervaar je misschien een prettige tinteling of het kan ook zijn dat je je luist heel licht voelt worden. Neem maar even rustig de tijd om te ervaren hoe het prettige gevoel zich in jouw lichaam manifesteert.

Ben je al klaar om te beseffen dat je er een gezellige bijeenkomst van gaat maken of wil je eerst nog de tijd nemen om dat prettige gevoel op te laden?(Ad/K)
Doordat je je concentreert op het gevoel dat je het prettig vindt om hier te zijn kun je voelen hoe het langzaam door je hele lichaam doordringt. En het prettige gevoel dat langzaam doordringt in je hele lichaam zorgt ervoor dat je al je zakelijke doelstellingen die je misschien in je hoofd had naar de achtergrond kunt laten verdwijnen. (K)

Terwijl je merkt dat ze daar zo steeds verder achter je gaan zweven, besef je dat die doelstellingen er ook eigenlijk niet zo toe doen, want het gaat je er vooral om een leuke ervaring te hebben met de mensen om je heen.
Mensen die authentiek zijn bereiken goed contact en je kunt nu voelen dat jij echt oprecht bent in jouw interesse in je omgeving. Merk je dat je er helemaal kunt zijn voor de ander?(K)

Zintuiglijk specifiek voorbeeld:
Ik kijk om me heen en ik zie allemaal pratende mensen. Ik denk; ik ga er een leuke avond van maken, lekker er even tussenuit! Ik merk dat de spanning uit mijn lijf wegvloeit en hoe mijn schouders zich ontspannen. Ik ontspan me en voel een prettige sensatie door mijn hele lichaam. Het is een licht gevoel dat vol prettige verwachting is. Het tintelt een beetje. Ik voel hoe ik mentaal en fysiek helemaal aanwezig ben in deze omgeving en hoe al het andere naar de achtergrond verdwijnt. De tinteling gaat door mijn lijf en ik merk dat mijn zakelijke gedachten naar de achtergrond verdwijnen. Ze lijken niet meer zo belangrijk. Het zijn vooral de mensen om me heen waar ik nu mee bezig ben.

C. Benieuwdheid “aanzetten”:

Doordat je nu geconcentreerd bezig bent met plezierig zijn waar je bent kun je je realiseren dat je iemand bent die het leuk vindt om te praten met mensen. Het kan zijn dat je letterlijk tegen jezelf zegt:’ ik vind het leuk om met de mensen om mij heen te praten’ maar het kan ook zo zijn dat het eerst meer een gevoel is dat je ergens in je lijf zit. Of misschien denk je wel terug aan gebeurtenissen in het verleden waar juist het gesprek met iemand die je niet kende zo ontzettend leuk was.(Ac > K of K>Ac)

Je gaat door met je te realiseren dat je iemand bent die het leuk vind om met mensen te praten en je wordt mensen in je omgeving gewaar die je nog niet kent. Doordat je de tijd neemt om goed te kijken en te luisteren naar al die interessante nieuwe mensen om je heen kun je een persoon uitkiezen waar je contact mee wil leggen.

(Vc) Het kan zo zijn dat je vanuit dat plezierige gevoel gaat denken: Wat een geweldig en uniek mens staat daar tegenover me; ik ben benieuwd naar zijn of haar verhaal. Maar het kan ook zo zijn dat je jezelf voorneemt om de mensen in je omgeving te zien in hun uniekheid en dat daardoor je plezierige gevoel wordt versterkt.(Ad)
Als je dat plezierige gevoel nu eens groter maakt kun je ook een plezierige tinteling van nieuwsgierigheid rond je hartstreek voelen. Maar het kan ook zo zijn dat het juist meer een beetje lijkt op het gevoel van verliefdheid dat je vroeger wel eens had. (K)

En terwijl je dat gevoel van nieuwsgierigheid lekker laat tintelen komen er vanzelf nog meer nieuwsgierige gedachten in je op zoals: Hoe staat deze mens in het leven? Wat is belangrijk voor hem of haar? Of: Goh, wat zou het interessant zijn om het verhaal achter deze unieke mens te kennen. Wat zou het fantastisch zijn als hij (of zij) zijn (of haar) verhaal met mij zou willen delen.(Ac) Je blijft kijken naar de persoon en voelt de nieuwsgierige energie naar boven komen en door je lichaam stromen. (K ,Vc en Ve)

Zintuiglijk specifiek voorbeeld:
Als ik om me heen kijk denk ik terug aan de keren dat ik me erg vermaakt heb op feestjes waar ik niemand kende. Ik realiseer me dat het erg leuk en waardevol kan zijn om met onbekende mensen te praten. Ik zie vlak bij me een groepje staan met mensen die geanimeerd staan te praten, daarnaast staat een man in zijn eentje aan een statafel koffie te drinken. Ik neem hem goed in me op en voel een tinteling als een soort huivering door mijn lichaam trekken. Ik denk wat zou die hier komen doen? Ik vraag me hoe hij er in staat hier te zijn, wat hem bewogen heeft hiernaartoe te komen. Wat zou hij nou belangrijk vinden in het leven? Ik merk dat mijn hart een sprongetje van nieuwsgierigheid maakt.

D. Blijheid integreren:

Terwijl je doorgaat met het genieten van de nieuwsgierige energie die door je stroomt merk je dat er automatisch een blij gevoel in je omhoog komt.
En doordat je aandacht nu zo bij je hart is kun je gaan voelen dat er stroming op gang is gekomen vanuit je hart die verbinding maakt naar je mond en naar je ogen. Terwijl je die stroming vanuit je hart naar je ogen en je mond rijkelijk laat vloeien kun je voelen hoe je helemaal vervuld raakt met een gevoel van blijheid. Doordat je zo aan het genieten bent kun je dit gevoel door je lichaam verspreiden. Het doet er niet toe of je daarbij denkt aan een stralende zon of dat je je meer een warm vuurtje voorstelt. Of misschien is het meer een sensatie van huivering of tinteling die door je lichaam trekt. Het kan ook zo zijn dat er wel meerdere van deze dingen achtereenvolgens of tegelijkertijd gebeuren (K). En het maakt niet uit of je vanzelf gaat glimlachen of dat het meer zo is dat je het gevoel van blijheid langzaam laat doordringen tot je ogen en je mond; van waaruit er een glimlach kan ontstaan (EG) Zintuiglijk specifiek voorbeeld:

Vanuit het nieuwsgierige sprongetje van mijn hart laat ik een stroming op gang komen. Het voelt als een riviertje tussen mijn hart en mijn mond. Ik merk dat ik vanzelf ga glimlachen en dat ook mijn ogen vanzelf mee gaan doen. Terwijl ik me concentreer op dit riviertje merk ik dat er een plezierige huivering door mijn lichaam trekt. Ik stel me voor dat de zon gaat schijnen in mijn hart en voel hoe mijn hart zich vult met warmte. Ik laat deze warmte zich langzaam steeds verder door mijn lichaam verspreiden totdat het mij helemaal opvult en voel me blij. Mijn glimlach wordt steeds breder ik voel hoe mijn ogen gaan stralen.

E. Vertrouwen opladen

Terwijl de spannende tinteling door je lijf blijft trekken en de stroming vanuit je hart naar je ogen en je mond blijft voelen kun je een volledig vertrouwen in je eigen intuïtie gaan voelen. (K) Het kan zo zijn dat je weet uit je verleden dat je kunt vertrouwen op je intuïtie , maar het kan ook zo zijn dat juist de staat waarin je nu verkeert het vertrouwen in je intuïtie opwekt .

En terwijl je door blijft gaan met dat vertrouwen in je intuïtie kun je weten dat je haarfijn aanvoelt hoe het contact tussen jou en de andere persoon is. (K)
Er kunnen gedachten in je opkomen als: Ik kan contact maken met iedereen of Ik kan vertrouwen op mijn intuïtie dat er contact is. (Ad)
En net zoals je helemaal doordrongen bent van het feit dat je volledig kunt vertrouwen op je intuïtie is er ook een weten dat je de ander ook heel wat te bieden hebt. Misschien zeg je wel tegen jezelf: Ik ben waardevol en ik wil dat anderen daarin delen, of misschien is het meer een gedachte die ergens naar boven komt van het is leuk om met mij een ervaring te delen. (Ad) Merk je hoe het vertrouwen zich in je manifesteert?

Zintuiglijk specifiek voorbeeld:
Ik voel me blij vanuit de grond van mijn hart en ik weet dat ik feilloos kan vertrouwen op mijn intuïtie. Er is een automatisch weten zonder daarover na te hoeven denken dat ik een intuïtief persoon ben en ik dat ik de ander goed aan kan voelen. Ik prent me in; ik ben de moeite waard; het is leuk om met mij te praten. Ik voel dat ik daarop kan vertrouwen, het is een soort rustig zelfvertrouwen dat ik over me heen voel komen.

F. Astrale ballon creëren

Terwijl je doorgaat de nieuwsgierigheid, de blijheid en het vertrouwen helemaal vrijelijk te laten stromen in je lijf kun je merken dat het langzaam groter en groter wordt en dat je dat gevoel uit kunt rollen over de omgeving om je heen. (Vc/e en K) Zo kun je merken dat het langzaam groter en groter wordt als een soort ballon waarin je de ander kunt opnemen, maar het kan ook zo zijn dat je op een andere manier een soort bel om jou en de ander heen maakt. Neem maar even de tijd om te kijken op welke manier jij de ander wil opnemen in deze prettige ballon en hoe je binnen deze ballon kunt uitzenden; ik ben benieuwd naar jou; ik ben oprecht geïnteresseerd in jou. (Vc/e)

Merk je hoe de bel jullie verbindt?
Terwijl de ballon groter wordt kun je gewaar worden dat je volledig ontvankelijk wil zijn voor deze unieke mens tegenover je en kun je voelen dat je een mooie ervaring met elkaar gaat delen. (K)

Zintuiglijk specifiek voorbeeld
Ik stel me een zeepbel voor die stevig en flexibel is en die eerst om mij heen komt en dan langzaam groter wordt totdat hij de ander ook kan omvatten. Ik zie de olieachtige regenboogschakeringen in de bel en die geven me een prettig gevoel. Ik zie de bel bewegen en zich plezierig om de ander heenbubbelen. Het is een fijne bel om in te zijn en ik voel hoe door deze bel een soort verbinding voel ontstaan met de ander. De buitenwereld lijkt ver weg en ik kan me volledig concentreren op de ander.

G. Overgaan tot contact

De oprechte interesse en blijheid waarmee je naar deze persoon kijkt zorgt ervoor dat er vanzelf een vraag in je opborrelt die je graag aan deze persoon zou willen stellen. (Ac)
Het kan zijn dat er heel snel een vraag in je opkomt of misschien neem je gewoon de tijd om af te wachten welke vraag er gaat opborrelen.
De staat van oprechte interesse en blijheid zorgt ervoor dat je vol zelfvertrouwen op de persoon af kan stappen en dat je over kunt gaan tot het leggen van het eerste contact.(EG)

Zintuiglijk specifiek voorbeeld
Er borrelen vanzelf allerlei vragen op die ik de persoon wil stellen en ik voel dat het heel natuurlijk aanvoelt om me voor te stellen dat ik op de ander afstap en een van die vragen ga stellen. Niets weerhoudt me nog, ik ga er op af en ik heb er zin in!

6. Metaprogramma’s & criteria

De gemodelleerde expert heeft een aantal metaprogramma’s die actief zijn in deze context.
Daarnaast helpen enkele criteria de expert de techniek goed uit te voeren.
Zeer actieve Metaprogramma’s (cruciaal)
– Naartoe (om een positieve benadering te realiseren en te denken in mogelijkheden)
– Opties (er zijn vele mogelijkheden die je uit kunt proberen)
– Voldoet wel (om goed rapport op te kunnen bouwen met de ander en de ander volledig te accepteren zoals hij is; open te kunnen staan voor de ander)
– Controle binnen zelf (om te weten dat je het volledig in jouw eigen macht ligt er voor te zorgen dat het contact goed gaat verlopen)
Andere actieve metaprogramma’s (ondersteunend)
– Proactief (om initiatief te nemen in het daadwerkelijk leggen van contact)
– interne referentie (om erin te kunnen geloven en op te laden dat het contact goed zal verlopen)
– globaal (om flexibel, creatief en onbevangen te kunnen zijn)

Metacriterium:
Plezierige relevante contacten

Criteria:
– nieuwsgierig naar de ander – voor de ander
– niet pushen maar uitnodigen – zelfwaarde

7. Commentaar

* Er is slechts een expert uitgebreid gemodelleerd. De tweede expert heeft met uitproberen van de techniek aanvullingen gegeven.
* Het daadwerkelijke benaderen van de persoon is niet uitgediept, de techniek concentreert zich voornamelijk op het komen in de gewenste toestand om het contact te kunnen leggen

8. Wat is de belangrijkste stap?

Naar mijn idee is stap B erg belangrijk: het op de achtergrond zetten van de agenda. Dat maakt de weg vrij voor een authentiek en oprecht geïnteresseerd contact.

9. Wat is de relatie tussen de stappen?

Stap A is nodig om je in te leven in de situatie
Stap B tm E zijn allemaal aspecten van de gewenste toestand die opgeladen worden
In stap F breng je een energiestroom op gang tussen jezelf en de ander, dit is al een vorm van contact
Stap G is de eigenlijke doelstelling; het overgaan tot de actie van het leggen van contact
Stap A: specifieke context creëren om je goed in te kunnen leven Stap B: Wegwerken van bagage die de volgende stappen mogelijkerwijs zou kunnen saboteren
Stap C: Randvoorwaarde voor het op gang komen van de dialoog;

oprechte interesse
Stap D: Voorwaarde voor het gunstig stemmen van zelf en ander. Het creëren van een prettige sfeer
Stap E: zelfvertrouwen en bevestiging. Het geloof creëren dat men in staat is om stap F en G succesvol te kunnen zetten
Stap F: Non-verbale voorbereiding op het daadwerkelijk gaan leggen tot verbaal contact
Stap G: Actieve fysieke en verbale uitvoering van de doelstellingdoelstelling

10. Welke hindernissen verwacht ik bij de doelgroep en hoe wil ik daarmee omgaan?

Als doelgroep neem ik NLP practitioners die graag willen leren netwerken.
Met de doelgroep verwacht ik de volgende hindernissen:
StapA:
Probleem; Geassocieerde weergave van zelf in de context lukt niet.
Oplossing: Communiceren met het gedeelte dat niet wil.
Stap B:
Probleem: Doelstelling naar achtergrond plaatsen lukt niet. Oplossing: Communiceren met het gedeelte dat niet wil.
Stap C:
Probleem: Het lukt niet het leuk te vinden te communiceren met de mensen om je heen:
Oplossing: hulpbron overbrengen of change personal history Probleem: nieuwsgierigheid opwekken lukt niet;
Oplossing: hulpbron overbrengen
Stap D:
Probleem: Het lukt niet blijheid te verbinden aan contact leggen. Oplossing: Als er angst aan ten grondslag ligt hulpbron overbrengen of change personal history.
Stap E:
Probleem: Het lukt niet om te vertrouwen op intuïtie
Oplossing: Communiceren met gedeelte dat niet wil of hulpbron overbrengen. Evt. change personal history of reimprint (als het gebaseerd is op belemmerende overtuiging)
Stap F:
Probleem: Het lukt niet de ballon over de ander heen te leggen: Oplossing: Milton-taal gebruiken , anders Disney of communiceren met gedeelte dat niet wil
Stap G:
Probleem: Angst om afgewezen te worden. Collapse anchors met zelfvertrouwen als hulpbron. Of change personal history of reimprint.
Probleem: Weet niet hoe het moet
Hulpbron: Disney
Versie: 2 december 2009
NLP Master opleiding, IEP Nijmegen 2009

De codes verwijzen naar de oogbewegingen van een rechtshandig persoon. Hieronder hoe je het voor je zelf kan doen.
Vh Visuele herinnering, de ogen naar links omhoog
Vc Visuele constructie, de ogen gaan naar rechts omhoog

K Kinestetisch, voelen, de ogen gaan naar rechts beneden Ad Auditieve zelfspraak, de ogen gaan naar links beneden Ah Auditieve herinnering, de ogen gaan naar links midden

Ac Auditieve constructie, de ogen gaan naar rechts midden
e = extern: verwijst naar iets wat gezien, gehoord, gevoeld wordt om je heen.
i = intern (of geen vermelding) verwijst naar iets dat gezien, gehoord, gevoeld wordt in gedachten.
VAKOG = de zintuigen: Visueel, Auditief, Kinestetisch, Oilfactoir = reuk, Gustatoir = smaak.

About the Author Librarian

Librarian is geen auteur. Librarian is een administratieve service die artikelen uit de IEP bibliotheek op deze site beheert. Wil je contact opnemen met de auteur? Kijk dan bovenaan het artikel, daar staat de naam.

Leave a Comment: